Hlavní navigace

IBM zastaví hrozbu SCO pro Linux

30. 5. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

SCO zahájilo soudní tažení proti IBM a dokonce zastrašuje své vlastní zákazníky, aby tak zabránilo jejich přechodu na Linux. Měly by se firmy používající Linux opravdu obávat? Ne. Forrester očekává, že IBM vytvoří konsorcium, jež vyplatí SCO nebo ho přímo koupí.

SCO soudně napadlo IBM a obvinilo jej ze zcizení intelektuálního vlastnictví SCO a jeho následného poskytnutí linuxové komunitě. Ve svém tažení šlo ovšem SCO ještě mnohem dále a rozeslalo výhružné dopisy 1.500 firmám, jež by mohly využívat Linux. V této souvislosti by bylo vhodné zmínit i firmu MS, která si od SCO zakoupila licenci na unixový kód.

Takže co se tedy děje? Forrester se nedávno obrátil na představitele všech zainteresovaných firem – IBM, SCO i MS – za účelem získání dalších faktů. Forrester věří, že legitimní cíl SCO, tedy získání peněz z intelektuálního vlastnictví, byl zastíněn její snahou o zviditelnění se, již chápe jako pokus o zvýšení hodnoty firmy.

Zde jsou pak závěry:

Firmy by neměly přestat se svými linuxovymi plány. Proč? Dle analýzy exituji nejméně tři důvody.

1) Poměr cena/nebezbečí

Přechod z drahých unixových systémů na levná linuxová řešení postavená na Intelu je finančně výhodný.

Malá SCO by těžko získala prostředky na případné soudní žaloby, byť jen proti jedné či dvěma z oněch adresovaných 1.500 firem.

IBM bude svou intervencí dále snižovat nebezpečí případné soudní dohry.

2) IBM vyplatí SCO, případně je přímo koupí a zavře

V minulém roce IBM i HP investovali každý více než dvě miliardy do linuxových produktů a služeb. Dell oznámil, že 20% serverů, které prodá, neběží na Windows (tedy běží na Linuxu). Tento fakt dává těmto firmám značnou motivaci, aby odstranily případné licenční překážky. Forrester proto věří, že IBM vyplatí nebo přímo koupí SCO. Žádný soud = žádné problémy.

root_podpora

3) Open source hnutí je příliš mocné a pronikavé, než aby je bylo možno jen tak zastavit

Open source, stejně jako třeba stahování hudby, je sociální fenomén, který využívá Internetu k odstranění překážek spojených s distribucí. To samozřejmě neznamená, že se ztratí licenční práva a pojem intelektuálního vlastnictví. Firmy ale budou muset akceptovat tento fenomén a prispusobit mu svůj obchodní model. Tak, jako to například nedávno učinila firma Apple, jež nabízí zpoplatněné stahování hudby.

Já si jen dovolím zmínit nejasnou roli MS, která by mohla ještě zamíchat kartami. (Co by se kupříkladu stalo, kdyby SCO koupil první MS?)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku