Hlavní navigace

Interstellar Marines: s atmosférou Vetřelce

13. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Interstellar Marines je jednou z vizuálně nejatraktivnějších her pro Linux. Autoři však mají před sebou ještě hodně práce a snaží se áčkový titul vytvořit s minimem finančních prostředků. Pokud vás nebaví jednoduché „filmové“ střílečky, možná právě v této hře naleznete zalíbení – vývojáři totiž cílí na náročnější hráče.

Dá se vytvořit áčková střílečka bez velkých finančních prostředků? Vývojáři ze Zero Point Software se se svým Interstellar Marines snaží ukázat, že ano. Jejich vize je celkem prostá. Vytvořit titul, který by byl chytřejší a cílil na náročnější hráče. Navíc se hra odehrává v poměrně neobvyklém prostředí vesmírných kolonii a lodí.

V první řadě je slušné říci, že Interstellar Marines je v současné chvíli ve velmi nedodělaném stavu a zahrát si ho lze jen díky předběžnému přístupu. Hráči si tak mohou otestovat základní herní mechanismy a titul pořídit za menší finanční částku. Autoři pak přidávají nové funkce a obsah pomocí rozsáhlých aktualizací.

Interstellar Marines - obrázky k článku.

I když Interstellar Marines zatím množstvím obsahu nedisponují, hra je už v této fázi velmi dobře hratelná a dokonce oplývá i velmi unikátní atmosférou. Pokud jste milovníci například Vetřelce nebo i takové Hvězdné pěchoty, budete se ve světě vesmírných mariňáků cítit jako doma. Autoři navíc skvěle pracují se světlem a s okolním prostředím. To znamená, že i při pohybu uvnitř sterilních futuristických základen je neustále na co se dívat.

Umělá demence

Už teď si můžete vyzkoušet hru pro jednoho hráče. Ta se skládá z několika misí a budete bojovat proti počítačem řízeným robotům. Bohužel – právě nepřátelé požitek poněkud kazí. Když uslyšíte jejich pískavou řeč, určitě vám budou stávat hrůzou vlasy na hlavě. Strach ale opadne při skutečné konfrontaci. Androidi jsou neskutečně hloupí. Umí vlastně jen pár věcí. Buď se hloupě krýt na místě, vykřiknout a utéct, nebo se proti vám rozeběhnou a začnou do vás mlátit. To v případě, že máte plně nabitou zbraň, není nejlepší volba. Eliminace protivníků tak často není žádný problém, a pokud vás někdo nepřekvapí, souboj úspěšně přežijete i s prstem v nose.

Interstellar Marines - obrázky k článku.

Projít mise pro jednoho hráče se ale i tak vyplatí. Prostředí každé z map je velmi specifické a vyniká hutnou atmosférou. Prostředí je navíc dynamické. Někdy se mohou pohybovat celé budovy a k cíli vede i několik cest. Občas se ale neubráníte dojmu, že mise pro jednoho jsou tak nějak prázdné. Občas jdete i dlouhé minuty, než narazíte na nějakou akci. Také je na mapách až podezřele mnoho slepých uliček.

Kope to

Samotné přestřelky – a to obzvláště v multiplayeru  - jsou pak skvělé. Pocit ze střelby je umocněn realistickým chováním zbraně. Ty mršky prostě kopou a bez krátkých dávek, a rozvážného míření, netrefíte ani vesmírné vakuum.  Navíc toho také váš rek moc nevydrží. Stačí pár ran, obraz se rozmaže a za chvíli ležíte v kaluži krve. Útok ve stylu Ramba bych tak nedoporučoval. Po smrti v multiplayeru si totiž také dost dlouho počkáte na oživení.

Interstellar Marines - obrázky k článku.

Po grafické stránce nelze moc vytknout. Hra vypadá opravdu skvěle a asi by někdo na první pohled neřekl, že běží v herním enginu Unity. Autoři především pracují se světlem a stíny. Drátěný plot nebo větrací šachta, přes které svítí světlo, dokáží rozehrát vizuální symfonii. Ke ztotožnění s vaším avatárem pomůže i snaha o ztvárnění helmy. Díky lehce omezenému koukání přes průhled máte prostě pocit, jako byste byli přímo tam.

root_podpora

Zvuková stránka nepůsobí tak dodělaně jako ta vizuální. Hudba je velmi nevýrazná a během hraní jsem ji skoro ani nevnímal. Na druhou stranu tato zvuková sterilita umocňuje dojem, že ve vesmíru vás opravdu neuslyší nikdo křičet a krom skla na helmě vás od vakua či řídkého kyslíku neochrání vůbec nic. Zvuky ve hře ale mají i silné momenty. Zbraně zní realisticky a neodpustím si opět zmínit strašidelný řev robotů – ten ve vás zůstane opravdu dlouho.

Interstellar Marines - obrázky k článku.

Závěr a konečné hodnocení

Interstellar Marines je asi jedna z vizuálně nejpůsobivějších stříleček pro Linux. Jak ale recenzenti po celém světě píší, jedná se spíše stále o technické demo. Sice si trochu zahrajete – obzvláště pokud máte po ruce partu lidí, ale i tak hra působí prázdně a při sólovém průchodu vás začne po chvíli nudit. Autoři naštěstí na titulu pilně pracují a velké aktualizace se objevují poměrně často. Tak nějak ale v hlavě cítíte, že si přece jen vzali moc velké sousto a k vysněné podobě hry se jen stěží přiblíží.

Výhody

  • Vizuální stránka
  • Realistické chování zbraní
  • Atraktivní prostředí

Nevýhody

  • Málo obsahu
  • Hra je stále ve vývoji

Byl pro vás článek přínosný?