Hlavní navigace

Islanded: simulátor trosečníka na pustém ostrově

13. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní páteční recenze linuxové hry se bude věnovat simulátoru trosečníka Islanded, který je stále ještě ve vývoji, k dispozici je však v alfa verzi, na základě které byla tato recenze napsána. Hra je multiplatformní a běží na zavedeném enginu Unity. Autoři slibují ve verzi 1.0 rozsáhlý svět, plný možností.

Distribuce

Hra je jako spousta podobných indie projektů, distribuována prostřednictvím společnosti Desura. Chcete-li si vyzkoušet alfa verzi Islanded na vlastní kůži, musíte si nejprve stáhnout klientskou aplikaci ze stránek Desury a vytvořit si tamní účet.
To provedete stažením tohoto tar.gz souboru, jeho rozbalením, třeba na Plochu, a zadáním následujících příkazů do terminálu:

:~$ cd Plocha
:~/Plocha$ cd desura
:~/Plocha/desura$ ./desura

Zde se přihlaště pomocí údajů, které jste použili při registraci na portálu Desury. Klient Desury bude uživatelům služby Steam velice povědomý. Zde si pod položkou Store hru vyhledáte a nainstalujete. Islanded Alpha spustíte z karty Play.

Islanded Alpha

Hra je zatím opravdu v rané fázi vývoje, co se týče herního prostředí a herních možností. V podstatě jen chodíte po životapustém ostrově, máte sekyru, kterou kácíte stromy, krumpáč, kterým rozbíjíte kameny a louč, která vám hoří i pod vodou. Vlastníte malý domek na čtyřech sloupcích a když skočíte dvakrát z okraje dolů, zabijete se. Ale nic se neděje, opět se objevíte vedle svého domku.
V levém dolním rohu také uvidíte kromě ukazatele zdraví, ukazatel nasycenosti a hydratace, ty pomalu ubývají, jak se pohybujete ostrovem plným stromů, kamenů a kopců.


Ovládání je jednoduché, pohyb obstarává klasická kombinace [W] [S] [A] [D], inventář je intuitivně pod [I] a k použití slouží tradiční [E]. Skok je pod mezerníkem.

Islanded překvapí i v této rané fázi krásnou a nenáročnou grafikou, pěknými animacemi a modely prostředí, také střídání dne a noci je ve hře velice pěkně vypracované. Na hvězdnou noční oblohu je ve Islanded radost pohledět, stejně jako na kypré mraky plující po modrém nebi.

Autoři do budoucna slibují přidat na ostrov zvěř a umožnit hráči velmi propracovanou interakci s prostředím, doufejme, že se jejich záměr v tomto ohledu vydaří, neboť už teď je zřejmé, že Islanded má potenciál nabídnout mnoho hodin dobré zábavy, přestože by se to při prvním pohledu na alfa verzi tak nemuselo jevit. Propracovanou interakcí je míněna především možnost stavět a rozšiřovat svá obydlí, vyrábět nástroje a zbraně, osázet a sklidit pole, využívat kožešin a kostí ulovené zvěře.
Engine Unity běží plynule i na pomalejších strojích a stále si zachovává na pohled příjemné vykreslování.

I když je hra stále ještě ve velmi jednotvárné alfa verzi, na YouTube lze spatřit mnoho in-game videí jak oficiálních, tak od různých hráčů, kteří mohou být v tomto případě nazýváni testeři. Alfa verze je k dispozici zcela zdarma, verze 1.0 však již bude zpoplatněna a již dnes se prodává za předprodejní cenu necelých 10 dolarů. Rating hry je na portálu Desura v tomto okamžiku 8.4, což je rating docela vysoký. Jak tedy ohodnotit připravovanou hru s originálním námětem skrze sliby vývojářů a jednotvárnou alfa verzi?

Islanded má dobře fungující engine Unity, který byl pro hru jednoznačně správnou volbou, umožňuje jí vykreslit krásnou grafiku a zachovat přitom optimální náročnost i na pomalejších strojích.
Autoři slibují do hry přidat celou řadu dalších, velmi zajímavých, funkcí a já jim to věřím, přidávám to tedy ke kladům, i když to v alfa verzi ještě k vidění není.

Hra má velmi originální námět, simulátor trosečníka musí oslovit i člověka, který obvykle počítačové hry nehraje a pokud někdy v životě četl Robinsona, tak ho tato hra jistě nenechá chladným. Hra je navíc multiplatformní, poběží jak pod Linuxem, tak pod Windows a na OS X. Nevýhodou hry může být jistá jednotvárnost, daná, byť originálním, námětem, na ostrově budete ve verzi 1.0 moci lovit, stavět budovy a dále je rozšiřovat, vyrábět nástroje a pobíhat sem a zase zpátky. Jistě to člověka na pár hodin zabaví, ale obávám se, že po jisté době se hra pro hráče zcela vyčerpá a už se k ní znovu nevrátí.

CS24_early

Hru tedy zatím hodnotím jako dobrou, dávám jí tedy dobré 3½ hvězdičky. A o tom, že hra malinko připomíná Minecraft s jemnější grafikou, se zmiňuji jen na okraj.

Profil hry Islanded, další obrázky a videa ze hry naleznete na Desura.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se o výpočetní techniku a vše co s ní souvisí zajímá již od dětství. Fascinován je především sítěmi a otázkami jejich bezpečnosti.