Hlavní navigace

Jabber - díl první

10. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Instant messaging je mezi počítačově gramotnými oblíbenou formou komunikace. Na poli open source nám vyrostl jeden hezký instant messaging systém. Zkusím vám vysvětlit, proč se mi líbí. Třeba se bude líbit i vám, nebo alespoň zjistíte, že svět není tak jednobarevný, jak by se zdálo.

Úvod

Instant messaging (IM) systémů je hodně. V našich krajích je rozhodně nejpopulárnější ICQ, avšak není to jediná možná volba. Z dalších třeba: AIM, Yahoo! Massanger či Odigo.

Obecně lze na IM systém klást dva základní a přirozené požadavky:

  • dostatečná funkcionalita. IM systém, který neumožní dostatečně (pohodlně) komunikovat, je k ničemu. Běžné funkce jsou: poslání zprávy, chat, groupchat a informace o dostupnosti uživatele.
  • velikost komunity. Systém, který mi umožní posílání zpráv pouze s domorodci z papuanských ostrovů, používat také nebudu. Troufám si tvrdit, že okrajové IM systémy jsou na tom podobně.

Říkáte si – fajn, tohle všechno moje ICQ zvládá? Máte pravdu, ale jabber to zvládá také a navíc nabízí jednu podstatnou výhodu – skrz naskrz je to open source. Nudným teoretickým úvodem jste se prokousali, k čemuž vám gratuluji. Teď už bude lépe.

V čem je jabber jiný?

V následujícím odstavci se zaměřím na ty vlastnosti jabberu, které jej odlišují od ostatních IM systémů.

K dispozici je několik implementací jabberského serveru. Ano – jabber nemá žádný centrální server, ale síť rovnocených serverů. Jako uživatelé si tedy můžeme vybrat server, který se nám líbí a kterému důvěřujeme. Jako administrátoři můžeme mít ve vlastní síti vlastní server poskytující IM služby. Protokol jabberu využívá technologii XML a je dobře zdokumentován. Jabberských klientů je i pro Linux požehnaně. Jabber je bezpečný – pokud to serverová i klientská strana podporuje, komunikace může být SSL-šifrovaná. Uživatelé jabberu mohou komunikovat se zbytkem světa, přičemž zbytek světa nemusí mít o existenci jabberu ani ponětí a může nadále používat svoje ICQ. Tuto vlastnost zajišťují tzv. transporty na jabberském serveru. Transport nemusí být pouze bránou do jiného IM systému. Existují například SMTP či IRC transporty.

Jabberský účet

Pro identifikaci jednotlivých uživatelů v síti jabber slouží Jabber ID (zkráceně JID). Formát JID jako by z oka vypadl e-mailové adrese. Obecné schéma je:

uživatel@doména[/zdroj]

Retězec uživatel si zvolíme tak, aby byl jedinečný v rámci domény. Doména je dána výběrem serveru, kterému náš účet svěříme. Nepovinná část zdroj umožňuje rozlišit konkrétního klienta. Například moje JID je kaaia@jabber.cz. Říkal jsem vám, že od e-mailové adresy se rozeznává těžko… :-).

Veškeré informace týkající se uživatelského účtu jsou uloženy na serveru a stahují se při každém připojení. Zejména se jedná o seznam přátel – contact list, kterému se v jabberské terminologii říka roster. Pokud tedy chcete, můžete jabber používat ve škole, v zaměstnání i doma, a to vždy s jiným klientem a třeba i na jiné platformě :-).

Chci jabber, jak na to?

Pokud jsem vás dostatečně navnadil, budete možná chtít jabber na svém počítači. Není to nic obtížného. V seznamu klientů si jednoho vyberete. Mezi nejoblíbenější patří asi Gabber, PSI nebo Gaim. Mně se líbí Tkabber, ale tím se nenechte mást. Patrně nejjednodušší je vybrat některý z vaší oblíbené distribuce. Během instalace můžete přemýšlet, kterému serveru svěříte svůj účet. V republice máme nejméně dva veřejné: jabber.cz a njs.netlab.cz. Nejste-li patrioti, můžete vybírat z celosvětové nabídky serverů. Další postup se může v různých klientech mírně lišit, proto uvedu pouze obecné zásady. Nový účet vytvoříte prostě tak, že v přihlašovacím formuláři svého klienta vyplníte jméno a heslo dle svých představ a odešlete je serveru. Ten se vás zeptá, zda skutečně chcete vytvořit nový účet. Po kladné odpovědi a chvilce čekání uvidíte svůj doposud prázdný roster. Pravděpodoně vám také okamžitě přijde uvítací zpráva. Přidat jabberského uživatele do svého rosteru můžete hned. Patřičnou volbu „add contact“ určitě vylovíte někde v menu. Před přidáním uživatele ICQ si zaregistrujte „ICQ transport“ (budete potřebovat účet pro ICQ). Potom už je postup analogický.

CS24_early

Příště uvedu přehled běžných klientů a jejich srovnání. Máte-li představu, čemu by mohly být věnovány další díly, dejte mi vědět v diskusi či jakkoliv jinak. Nabízí se zprovoznění vlastního serveru, dostupné transporty, nebo třeba exkurze do hlubin jabberského protokolu.

Užitečné odkazy:
http://www.jab­ber.cz/
http://njs.ne­tlab.cz/
http://www.jab­ber.org/

Byl pro vás článek přínosný?