Hlavní navigace

Jak je to s údajným bankrotem SGI?

12. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mnoha zpravodajskými servery světa proběhla nepřesná zpráva o tom, že společnost SGI vyhlásila bankrot. Jak je to doopravdy, proč k něčemu podobnému došlo a co bude následovat?

O SGI obecně

SGI logo

Firma SGI, známá též jako Silicon Graphics, Inc., byla založena v roce 1982 a jejími zakladateli byli Jim Clark a Abbey Silverstone. Původně se společnost zaměřila na software a hardware určený pro akceleraci trojrozměrného zobrazení.

Nyní se prosazuje zejména v oblastech nejnáročnějších výpočtů, jako je například zpracování obrazu při mozkové chirurgii, účinné vyhledávání naftových pramenů, studium globálního klimatu, poskytování technologií pro bezpečnost a obranu, přechod od analogového k digitálnímu vysílání a zpracování velkých objemů dat. Ústředí SGI sídlí v Mountain View v Kalifornii, společnost má pobočky po celém světě včetně České republiky.

Se společností jsou spojeny produkty jako OpenGL, MIPS RISC mikroprocesory, operační systém IRIX, souborový systém XFS a podobně. SGI se velmi angažuje ve vývoji Linuxu a podporuje například projekt Samba.

Jde o bankrot?

Celým světem proběhla informace o bankrotu SGI, která pochopitelně všechny zaskočila. Ve skutečnosti ovšem o žádný bankrot nejde, jak ukázaly pozdější střízlivější informace. Pravda je, že se firma dostala do velmi nelichotivé finanční situace a její dluhy překročily únosnou mez. Vedení se proto rozhodlo jednat a začít s reorganizací.

Reorganizace dle Kapitoly 11

V pondělí 8. května 2006 proto firma oznámila plánovanou reorganizaci, která by měla především pomoci řešit nastalé finanční problémy. Reorganizace byla předem dohodnuta s předními bankovními věřiteli a s držiteli významných objemů přednostních zajištěných pohledávek. V návaznosti na tuto dohodu a již dříve oznámený plán reorganizace podaly společnost SGI a její dceřiné společnosti v USA dobrovolně návrh na zahájení řízení v souladu s Kapitolou 11 konkurzního zákona USA.

Toto řízení mohou v USA navrhnout jak věřitelé, tak i dobrovolně samotná firma. V tomto případě došlo k dohodě a SGI začala s reorganizací sama. K podobnému kroku se společnost obvykle uchyluje v případě náhlé platební neschopnosti, kdy si vedení uvědomí, že se vývoj vymyká kontrole a je potřeba požádat o ochranu před věřiteli. Jedná se tedy o poměrně běžnou věc ukotvenou v zákonech USA.

Následující postup je pak podobný postupu v případě bankrotu, ale vedení společnosti pokračuje ve své práci a společně se zřízenými výbory věřitelů připravuje reorganizační plán. Jakmile je plán schválen, neexistují jiné závazky než ty, které jsou v něm uvedeny. Následně podnik pokračuje v běžném provozu a postupně splácí jednotlivé pohledávky. Jakmile vše proběhne a reorganizace je dokončena, ukončí se ochrana ve smyslu Kapitoly 11, podnik je zachráněn a může dále fungovat.

Jak je to s SGI

V případě SGI je cílem reorganizace snížit dluhy o 250 milionů dolarů. Celý proces dle Kapitoly 11 se týká jen společnosti v USA a její pobočky včetně evropských, kanadských, mexických, jihoamerických a asijských nebudou nijak americkými zákony dotčeny. Pokud bude probíhat vše podle plánu, neměly by být reorganizací jinak ovlivněny.

Jelikož bylo vše předem dohodnuto a připraveno, měla by být příprava reorganizačního plánu už jen formální záležitostí a společnost očekává zrušení ochrany do šesti měsíců. V rámci změn už proběhla výměna vedení společnosti.

„Očekáváme rychlý průběh reorganizace a chceme vyjít z tohoto procesu s podstatně zlepšenou finanční rozvahou a mnohem větší provozní flexibilitou. Pevně věřím v budoucnost SGI,” řekl Dennis P. McKenna, nedávno jmenovaný předseda a CEO SGI.

Dohoda mezi společností a jejími věřiteli také předpokládá, že věřitelé za své dluhopisy získají nové podíly v SGI a navíc budou moci další podíly v celkové hodnotě 50 milionů dolarů odkoupit. To pravděpodobně také celý proces výrazně urychlí.

„Velmi litujeme výsledného dopadu, který budou mít tyto kroky na akcionáře SGI a ostatní nezajištěné věřitele. SGI hraje rozhodující roli ve světové infrastruktuře a toto je třeba ochránit, ” shrnul nakonec McKenna.

Co to znamená pro nás

Pro linuxovou komunitu je to docela dobrá zpráva, protože nepřijde o jednu z velmi „prolinuxových” firem, která navíc vlastní řadu patentů, které by ve špatných rukou mohly napáchat výrazné škody. Můžeme jen doufat, že se vše podaří dle plánu.

CS24_early

Ani povedená reorganizace ovšem není zárukou dalšího bezproblémového chodu společnosti. Podle statistik se přibližně třetina firem, které prošly tímto procesem, během dvou let opět dostane do problémů.

Zdroje: Wikipedia a web SGI

Bude mít SGI nadále problémy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.