Hlavní navigace

Jak (ne)udělat atraktivní web

29. 3. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stránek o tom, jak udělat nej nej web existuje spousta. My jsme se rozhodli poradit vám, jak udělat totálně nepoužitelné stránky, na které se někdo podívá leda omylem a po prožitém šoku už je nebude chtít vidět nikdy více.
Pravidlo číslo jedna:

Zásadně výrobu stránek nesvěřujte specializované firmě, udělají vám stránku tak, že by se mohla někomu líbit a ještě za to budou chtít zaplatit. Řiďte se sloganem Microsoftu: ‚S MS OFFICE získáte nástroj pro snadné publikování na Internetu‘. Proto stránky dělejte zásadně v MS Word. Koho zajímá, že výsledný kód bude třikrát větší než od profíka. A konstrukce typu <SMALL><SMALL><SMAL­L>&nbsp;</SMAL­L></SMALL></SMAL­L> vás přece nerozhází. Čistý kód prosazuje pouze lobby webdesignerů za účelem zvýšení svých (již teď ohromných) zisků. A tomu nesmíte podlehnout.

Pravidlo číslo dvě:
Pokud si stále netroufáte na výrobu stránek sami (i když nechápu proč, s Wordem je to tak snadné…), svěřte jejich výrobu nějakému studentovi. Nejlepší je ten, který má na své stránce mezi odkazy Warez, Porno, Kolik měřím, Kde jsem se narodil a podobně, i odkaz Chcete také takovou stránku?, vyberte toho, jehož stránka nejvíce bliká, rotuje a poskakuje. Pokud si nemůžete vybrat z více kandidátů, tak přihlédněte k ceně – vaším favoritem je ten, který nabízí firemní stránku za 500,– Kč.

Pravidlo číslo tři:
Vyberte pro budoucí prezentaci co nejbarevnější pozadí. Povede-li se vám sehnat nějaké, ze kterého dostane návštěvník epileptický záchvat, máte vyhráno. Chcete mít pozadí čistě bílé? V tom případě zásadně nedefinujte barvu v tagu <BODY> každý normální prohlížeč má bílou barvu přednastavenou a těch pár blbců co si nastaví pozadí jiné nebo nepoužívá ten správný browser, vás přeci nezajímá. Nezapomeňte zvolit vhodnou barvu písma vzhledem k pozadí, nejlepší je černá na černou, případně i bílá na bílou. Pokud z nějakého nepochopitelného důvodů trváte na dvou barvách, použijte například bílou na žlutou, tmavě modrou na černou, fialovou na modrou a podobně.

Pravidlo číslo čtyři:
Plochu prezentace rozdělte minimálně do šesti rámečků (frames), každý musí mít jinou barvu pozadí a jinou barvu písma. Font zvolte nějaký neokoukaný, rozhodně ne Times nebo Arial. Striktně trvejte na vámi vybraném fontu definicí <FONT FACE=„Okihuma CE“>, jiný font nepřipusťte. Kdo si není schopen nainstalovat vámi požadovaný font, není hoden vaší stránky.

Pravidlo číslo pět:
Veškeré ovládací prvky musí být v JAVĚ, nikde na toto neupozorněte, člověk bez JAVY vám za to nestojí. Stejně to bude nějaký blbec, protože kdo jiný by v dnešní době neměl v browseru JAVU. Že jde vypnout? No a co? Vy jí přece taky nevypínáte, tak co si jí má kdo vypínat, ne? Stránky přece děláte pro sebe a ne pro nějakého cizího čumila bez JAVY, co na tom, že to je potencionální zákazník. Takových jako on můžete mít…

Pravidlo číslo šest:
Nezapomeňte na stránku přidat alespoň dvacet různých ikonek, nejlépe animovaných. Pokud má stránka stále velikost pod 200 KB, přidejte ještě několik fotek z vašeho života. Samozřejmě, že musí mít nejméně 300 DPI a ukládejte je zásadně do formátu GIF. Vyskytne-li se na vašich stránkách nějakým omylem jednoduchá čárová grafika, ukládejte ji výhradně jako JPEG s co největší kompresí. To, že do parametru ALT u obrázku patří zásadně text ‚tlacitko2.jpg (7152 bytes)‘, vám snad ani nemusím připomínat.

Pravidlo číslo sedm:
Stránku ještě doplňte o applety a scripty ukazující čas v Praze, čas v New Yorku, čas na Čukotce, čas v Bhůtánu, počet sekund do konce roku 1999, teplotu v Praze, vaší tělesnou teplotu, směr větru na Sahaře, velikost vaší nohy a výši vašeho IQ. Nic nedejte na hnidopichy, kteří tvrdí, že to zdržuje načítání stránky, jsou to tak podstatné informace, že návštěvník si rád počká.

Pravidlo číslo osm:
Před začátek vlastní prezentace umístěte scriptík, který rozpozná prohlížeč návštěvníka. Jakmile identifikuje jiný prohlížeč než MSIE 5.0, nemilosrdně mu vraťte stránku s nabídkou stažení IE 5.0. Bez Explorera se nesmí dostat dál, vaše stránka není pro jiný browser. Co na tom, že pro některé platformy IE vůbec neexistuje. Člověk používající Linux nebo jiné podobné šílenosti, bude stejně jenom nějaký provokatér škodící Microsoftu, který si lepší zacházení nezaslouží.

Pravidlo číslo devět:
Nezapomeňte na stránku umístit větu ‚Stránka je ve výstavbě, v plném provozu bude v březnu‘. Úmyslně neuvádějte v březnu kterého roku, tím se pojistíte a případné rejpaly, kteří budou tvrdit, že už je dávno duben, odkážete ihned do patřičných mezí. Taktéž se doporučuje doplnit stránku několika nefunkčními odskoky, případně odskoky na prázdnou stránku s textem ‚Tato stránka se připravuje‘. Málem bych zapoměl na počítadla, umístěte si na stránku alespoň tři, samozřejmě každé od jiného poskytovatele, v jiné barvě a jiným fontem.

Pravidlo číslo deset
Stránku rozhodně umístěte na nějaký free (zdarma) server. Přece nebudete platit někomu za webhosting, nevěřte těmto firmám, že je dobré mít doménu www.firma.cz, že potřebujete helpdesk 24 hodin denně a podobné pseudovýhody. Nepotřebujete snadno zapamatovatelnou adresu, co je špatného na URL members.trikot­.com/mojefirma/ta­dyjemojefirma/za­catek/start.htm? Jestliže se vám podaří sehnat server co nejdále od nás a na co nejpomalejší lince, máte vyhráno. Zkuste některé Africké free servery.

Pokud jste se řídili všemi předchozími body našeho návodu, máte jistotu, že jste vytvořili totálně nepoužitelné www stránky. Gratulujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.