Hlavní navigace

Jaký bude SeaMonkey 1.1?

17. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vydání nové verze balíku SeaMonkey je za dveřmi a měli bychom se ho dočkat ještě tento týden. Podívali jsme se na zoubek poslední vývojářské verzi, abychom vám ukázali, co se chystá. Jaké novinky přinese SeaMonkey 1.1? Je na úrovní Firefoxu a Thunderbirdu? Kolik lidí ještě používá zastaralou Mozillu Suite?

Protože v době psaní článku ještě ostrá verze 1.1 nebyla k dispozici, sáhnul jsem po nejčerstvějším nočním sestavení. Vzhledem k tomu, že by k vydání mělo dojít během několika málo dní, jedná se v podstatě o finální produkt. Pro účely testování je rozhodně dostačující.

Stačilo tedy zabrousit na vývojářský server a stáhnout balíček s verzí SeaMonkey 1.1 NB (Night Build). Ten jsem jen rozbalil do svého domovského adresáře a spustil. K dispozici byl ještě instalační balíček a také varianty pro Mac a MS Windows. Balíček pro Linux má necelých 15 MB.

První spuštění

Start je poměrně svižný, výhodou balíku SeaMonkey proti samostatným aplikacím (FF, TB,…) je, že renderovací jádro je jednou v paměti a ostatní programy jej pak už nemusí znovu natahovat. Vše tak máte vždy připraveno k rychlému použití.

Po startu mě zarazilo standardní grafické téma. Byl jsem zvyklý na novou grafiku Mozilla Suite a tak mě klasický „Netscape” vzhled zaskočil.

Seamonkey 1.1 obr 1

Vzhled SeaMonkey po prvním startu

Naštěstí stačilo jen v menu přepnout na styl Modern a restartovat prohlížeč. Hned jsem byl ve starém známém prostředí.

Seamonkey 1.1 obr 1b

Téma Modern

Naštěstí je vzhledů dostatek, stačí navštívit web themes.mozdev.org a vybrat si to, které vám vyhovuje. Výběr sice není tak široký jako v případě Firefoxu nebo Thunderbirdu, ale rozhodně je možností dostatek.

Zatím je ale trochu problém s novou verzí, která ještě není oficiálně venku a tak ji většina tvůrců témat zatím nepodporuje. To je ale běžné i u Firefoxu a Thunderbirdu a po vydání ostré verze se vše srovná.

Seamonkey 1.1 obr 2

SeaMonkey a téma Mostly Crystal

Na počátku mě překvapilo také netradiční nastavení. Prostřední tlačítko (kolečko) myši otevírá nová okna, otevření panelu automaticky znamená jeho aktivaci a podobně. Tohle určitě není správná cesta. Uživatel je obvykle zvyklý na konkrétní ovládání a taková změna jej jen zmate. Zvlášť když se v podstatě stále jedná o software z „jedné stáje”.

Naštěstí je ale možno vše poměrně pohodlně přenastavit a vše je, jak má být. Se změněným tématem a „správně” nastaveným chováním už byl můj SeaMonkey připraven k akci.

První rozkoukání

SeaMonkey 1.1 je stále tím balíkem aplikací, kterým byl dříve a kterým byla i Mozilla Suite. Nabízí proto kromě prohlížeče také e-mailový klient, WYSIWYG editor webových stránek, adresář a IRC klient. Všechny aplikace jsou dostupné jak přes menu, tak i pomocí malých ikonek v levém spodním rohu každého okna.

Seamonkey 1.1 obr 3

Ikonky pro spuštění jednotlivých aplikací

Balík využívá části kódů z Firefoxu a Thunderbirdu, a proto pochopitelně přebírá také jejich nové funkce. Nabízí ovšem také vlastní vylepšení. Postupně probereme vše podstatné.

Kontrola pravopisu

Stejně jako v případě Firefoxu 2.0 je nově k dispozici kontrola pravopisu ve webových formulářích. To je velmi užitečná věc, která se hodí zejména lidem, kteří používají webové rozhraní k mailům nebo často přispívají do diskusí.

Český slovník si ovšem musíte stáhnout a nainstalovat sami. Pak už ale vše běží dle očekávání a slova se v případě neshody se slovníkem podtrhávají.

Seamonkey 1.1 obr 4

Kontrola překlepů

Tutéž funkčnost samozřejmě využijete i při psaní e-mailů v příslušném klientu. Samozřejmě funguje úplně stejně.

Seamonkey 1.1 obr 5

Kontrola překlepů v poště

Náhledy panelů

Velmi šikovná funkce, pro kterou je do Firefoxu třeba nainstalovat dodatečnou podporu ve formě rozšíření. Když máte otevřených více panelů a přestáváte se orientovat, stačí nad některým z nich podržet kurzor myši a objeví se malý náhled obsahu otevřené stránky.

Seamonkey 1.1 obr 6

Google v náhledu

Náhled se generuje velmi rychle, funguje to přesně dle očekávání.

Obarvení adresního řádku

Vývojáři do verze 1.1 přidali také funkci, která se pomalu stává standardem. Jakmile navštívíte zabezpečenou stránku, obarví se adresní řádek žlutou barvou. Vy tak na první pohled vidíte, že je vše v pořádku a šifrování běží.

Seamonkey 1.1 obr 7

Šifrujeme

„Hození” záložky mezi panely

Za normálních okolností můžete otevřít záložku v právě otevřeném panelu nebo ji nechat prohlížeč zobrazit v panelu novém. SeaMonkey ale nabízí třetí a nutno říct, že velmi užitečnou funkci. Záložku a vlastně i libovolnou jinou URL můžete prostě ze stránky „uchopit” a pustit na libovolném místě mezi panely. Místo otevření označí šipka.

Seamonkey 1.1 obr 8

Tady bude nový panel

Tato drobnost velmi zjednodušuje organizaci panelů. Místo abychom dodatečně přesouvali jednotlivé stránky do pořadí, které nám vyhovuje, rovnou můžeme „popadnou” odkaz a otevřít si ho na příslušné pozici.

Tagování mailů

Stejně jako v Thunderbirdu je nyní možno i v SeaMonkey označovat jednotlivé maily speciálně vytvořenými tagy (štítky). Ty způsobí obarvení zpráv, ale zároveň je možno podle těchto tagů filtrovat a třídit poštu.

Seamonkey 1.1 obr 9

Výběr jednotlivých značek

Mozilla Suite vs SeaMonkey

Přestože už uběhly téměř dva roky od oznámení ukončení vývoje Mozilla Suite a rok a půl od začátku projektu SeaMonkey, původní balík stále ještě používá překvapivě velké množství uživatelů.

Podívali jsme se do globálních statistik serveru NAVRCHOLU a zjistili jsme pro vás konkrétní čísla. Možná vás nemile překvapí.

V České republice v současné době ještě používá balík Mozilla Suite asi 0,762 % českých uživatelů. V případě SeaMonkey je to ale jen 0,092 %. To je jen přibližně 12 % podíl SeaMonkey proti Suite.

Pravděpodobně za to může relativně krátký život SeaMonkey v porovnání se starším balíkem. Zároveň jej zastiňuje silná mediální masáž ze strany Firefoxu. Proti němu nemá SeaMonkey žádnou reklamu a v médiích o něm téměř neuslyšíte.

ict ve školství 24

Totéž nám potvrdil i Pavel Cvrček, který je bývalým lokalizátorem balíku SeaMonkey. „Balík SeaMonkey není oproti nepodporovanému Mozilla Suite tolik rozšířen zejména z důvodů malé propagace tohoto balíku. Svou roli určitě hraje i to, že v některých linuxových distribucích není stále standardně k dispozici, ” řekl nám k tématu.

SeaMonkey si ale i přes tyto problémy najde své stálé příznivce, kteří na něj nedají dopustit. Funkčně drží krok se svými kolegy Firefoxem a Thunderbirdem a rozhodně má ještě co nabídnout.

Má ještě vůbec SeaMonkey smysl?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.