Hlavní navigace

Kdy vyjde Debian Lenny? Zřejmě mezi březnem a červnem 2009

16. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mnozí uživatele netrpělivě čekají na nové vydání linuxové distribuce Debian, která patří na serverech k nejpoužívanějším. Lenny měl původně vyjít už v září, zatím je ale nový termín v nedohlednu a větev zůstává zmrazená. Rozcházejí se dokonce i názory vývojářů na vydání. Kdy tedy vyjde?

Aktuální verze Debian Etch vyšla v dubnu roku 2007 a aktuálně máme k dispozici pátou aktualizaci. Od předchozí verze Sarge ji dělily necelé dva roky. Podobně na tom byla i aktuálně vyvíjená nová verze s označením Lenny, která byla plánována také přibližně dva roky po vydání předchozí. Původní harmonogram hovořil o přípravě finální verze na září 2008. Tento termín vývojáři očividně nestihli.

Zpoždění patří již tradičně k vývoji Debianu. Jedněm se slibování nedosažitelných terminů nelíbí, jiní si ale raději na vydání počkají, jen když nebude „uspěchané“. Každopádně mezi vývojáři se jedná o obecně přijímaný kolorit. Posledně jsme měli zpoždění jen čtyři měsíce, takže pokud to tentokrát stihneme do ledna 2009, bude to zlepšení, tvrdil rozverně Martin Krafft na letošní australské konferenci.

Ke zmrazení Lennyho došlo podle plánu na konci července 2008 a od té chvíle se do větve testing (tedy připravovaného stable) nepřidávají nové balíky. Uživatelé zvyklí na průběžné aktualizace ve větvi testing tak zůstali bez nových verzí. Podle původního harmonogramu měl být testing zmrazen jen asi dva měsíce. Vývoj se ale protáhl, aktualizace balíčků jsou zastaveny už pět měsíců a vydání je v nedohlednu.

Vývojářům je jasné, že termín vydání je nejistý, a tak jsou ve svých výrocích velmi opatrní a nezmiňují konkrétní časové údaje. Někteří vývojáři jsou ale hrubě nespokojeni s prací release týmu a vadí jim především přístup k termínům. Bastian Venthur na svém blogu poznamenal, že původní termín byl očividně příliš optimistický. Databázi otevřených bugů podrobil analýze a pokusil se odhadnout, kdy nastane při aktuálním tempu oprav čas Lennyho vydat. Podle jeho předpovědi se dočkáme až v polovině roku 2009. Navrhl také změnu přístupu k harmonogramům. Všichni už vědí, že vydání Debianu přicházejí notoricky příliš pozdě – měli bychom se konečně pokusit předkládat realističtější data a pravidelně je aktualizovat.

Verthur po dvou měsících průzkum zopakoval a konstatoval, že tempo je stále stejné a trvá na svém odhadu vydání v létě 2009. Vedoucí projektu Debian, Steve McIntyre, ale s tímto výsledkem nesouhlasí a nabízí zcela jiný názor: Bastianův pesimistický pohled je založen jen na datech, ale pokud vím, nemluvil o tom s nikým z vývojářského týmu. Co se týče Lennyho, jsme ‘skoro’ tam.

Bastian Verthur ale tvrdí, že nesejde na tom, kdy Debian vyjde. Důležitější je podle něj přiznávat aktuální situaci a nemást uživatele falešnými prohlášeními. Mě příliš netrápí, že vydáme Lennyho pozdě. Štve mě ale, že neopravíme odhadované termíny, i když je už naprosto jasné, že je nemůžeme dodržet. Je smutné, že necháváme uživatele tápat v temnotách a neřekneme jim o opožděném vydání, dokud není pozdě, napsal Verthur.

Oficiální postoj nyní potvrdila také oficiální správa release týmu. V té se dozvíte, že tým čeká už jen na nový debianí instalátor. První RC verze vyšla na začátku listopadu a nyní čekáme na druhou RC verzi, po které by už měla následovat verze finální.

Té bychom se měli dočkat někdy na začátku příštího roku. Vývojáři tvrdí, že po jejím vydání začnou velmi rychle řešit poslední problémy nového Debianu a pokud vše půjde dobře, měly by jim přípravy zabrat už jen čtrnáct dní. Pak prý Lenny vyjde. Instalátor je tedy zřejmě poslední vážnou překážkou, která brzdí vývojáře v dokončení Lennyho.

CS24_early

Určit konkrétní termín vydání Debianu Lenny je velmi obtížné. Zatímco Bastian Venthur z prostých dat určil jeden termín, Steve McIntyre se při odhadech řídí znalostmi vnitřních pochodů ve vývojářském týmu a tvrdí, že Lenny je za dveřmi a jeho vydání je otázkou několika týdnů.

Pokud budeme počítat s tradičním zpožděním a pokusíme se z výše uvedených informací určit nějaký výsledek, můžeme odhadnout termín vydání na období mezi březnem a červnem 2009. Přesnější vymezení bohužel provést nemůžeme, vzhledem k tomu, že se vývojáři neřídí pevnými termíny. Debian prostě vychází, když je čas.

Kdy podle vás Lenny vyjde?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.