Hlavní navigace

LinKonto: svobodné české účetnictví

12. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Řada firemních uživatelů odmítá nasadit Linux z důvodu absence kvalitního linuxového účetnictví. Firma Softapp vydala před několika týdny ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix české účetnictví LinKonto, které běží na Linuxu a především je k dispozici pod licencí GNU GPL. Jak funguje a co nabízí?

Na naše otázky odpovídal Bohdan Milar, ředitel společnosti Liberix, o.p.s.

Co přesně nabízí uživatelům projekt LinKonto?

Přesně jde o komplexní účetní software pod licencí GNU GPL, plně kompatibilní s českým právním prostředím a běžící v Linuxu. Je to program pro vedení účetnictví, dříve zvaného podvojné. Jeho výstupy jsou sestavy odpovídající potřebám finančních úřadů i jiných institucí veřejné správy.

To vše si troufám tvrdit, protože toto účetnictví používalo za zhruba 13 let jeho existence okolo 1500 firem a podnikatelů v ČR i SR a prošlo několika audity. Nejde totiž původem o linuxovou, nýbrž dosovou aplikaci.

LinKonto 1

LinKonto je momentálně provozováno pod emulací dosového prostředí v Linuxu – Dosemu. V něm je pak použita svobodná implementace DOSu – Freedos. V domovském adresáři uživatele se nachází adresář dosemu a v něm adresář freedos. Jeho obsah se tváří jako disk C: emulovaného dosového prostředí. A tam už stačí LinKonto rozbalit.

Kdo přišel s nápadem vydat software pod GNU GPL?

Duchovním otcem této myšlenky je jeden ze členů dozorčí rady Liberixu, který svým nadšením pro věc postupně nakazil obě strany – Liberix i firmu Softapp – a pak už zbývalo jen dohodnout podmínky.

Samotný software bez podpory je firmám k ničemu. Je k dispozici nějaká placená podpora?

Samozřejmě. Původní autor – firma Softapp – zajišťuje svým stávajícím klientům plnou placenou podporu. Jde nejen o aktualizace, které budou nadále uveřejňovány v souladu s GNU GPL bezplatně na internetu, ale především o servis, školení a tvorbu zakázkových modulů. Stejnou podporu bude nabízet i uživatelům LinKonta.

LinKonto 2

Jakou roli hraje v projektu LinKonto společnost Liberix?

Jsme jakýmsi garantem linuxového řešení. Dodáváme know how v oblasti rozbíhání pod Linuxem, a to jak Softappu, tak budoucím zákazníkům. Budeme tedy zajišťovat služby související s instalací a konfigurací Konta pod Linuxem.

Vánoční stromek malý

Adventní kalendář

Už jste dnes viděli, jak vypadá další odkryté okénko v našem adventním kalendáři? Každý předvánoční den se na jeho stránce jedna část odkryje. Nenechte si uniknout pointu a diskutujte o ní v naší diskusi.

Jaké výhody má LinKonto například proti GnuCash?

Odpověď je jednoduchá. LinKonto i GnuCash jsou svobodné účetní programy fungující v prostředí Linuxu. GnuCash je typický komunitní mezinárodní projekt, vycházející spíše z anglosaských účetních zvyklostí.

LinKonto 3

LinKonto je naopak produktem pocházejícím z České republiky. Je plně přizpůsobeno legislativě ČR a dle potřeby aktualizováno. Nabízí mnohem více modulů než jen samotné účtování – sklady, evidenci majetku, knihu jízd atd. LinKonto dokáže generovat také daňová přiznání a jiné formuláře pro úřady.

Proč by měl uživatel sáhnout právě po LinKonto místo provozu libovolného jiného účetnictví pod DOSemu?

Má k tomu tři hlavní důvody. Za prvé LinKonto je na Linuxu otestováno, včetně podpory tisku a síťového provozu. Za druhé, jak již bylo řečeno, Liberix nabízí tomuto řešení podporu. Zatřetí, LinKonto je vydáno pod licencí GNU GPL.

Jak je zajištěn pravidelný update s ohledem na změny zákona?

Legislativní aktualizace garantuje i nadále, už s ohledem na své stávající klienty, firma Softapp. Až se najdou vývojáři, kteří budou portovat LinKonto do Linuxu nativně, bude jim Softapp dodávat potřebné podklady, případně know how.

LinKonto 4

Z čeho financuje firma Softapp další vývoj?

Pokud mluvíme o udržování stávající verze formou malých aktualizací, pak z vlastních zdrojů, které tvoří především výnosy ze služeb pro stávající klienty. Další vývoj ve smyslu přidávání nových funkcí firma již nepředpokládá, což je jeden z důvodů, proč své Konto přenechala open-source komunitě.

V tuto chvíli běží LinKonto pod DOSemu. Dojde někdy k portaci na nativní Linux?

Nativní linuxová aplikace je samozřejmě cílem snah Liberixu. Možnosti jsou v zásadě dvě. Buď zájem uživatelů o stávající řešení přesvědčí Softapp o rentabilitě takového vývoje nebo se zdrojů stávající verze chopí někdo z linuxové komunity.

Jakým způsobem dojde k portaci z Fox? Bude software úplně přepsán?

O konkrétním řešení dosud nebylo rozhodnuto. To bude až výsledkem hlubší analýzy, ke které přistoupíme v případě zájmu o produkt a služby s ním spojené. Moje představy se však točí kolem některé ze svobodných SQL databází, což by si vyžádalo dost zásadní předělání kódu. V každém případě však lze vycházet ze stávající struktury databázových tabulek, jejich relací a dalších algoritmů použitých v Kontu.

LinKonto 5

Znáte nějakou firmu, kde je LinKonto na Linuxu běžně provozováno?

Ne. LinKonto jsme uvedli na svět teprve před měsícem. Většina firem mění účetní systém na přelomu roku. Uvidíme tedy, kolik účetních jednotek si LinKonto zvolí jako své účetnictví od 1.1.2007. Je jisté, že mezi nimi bude Liberix.

root_podpora

Dále má možnost celkem snadno na LinKonto přejít všech cca 200 stávajících uživatelů dosové verze Konto. Použití Linuxu by jim přitom přineslo hned několik výhod. Jednou z nich je možnost tisknout na libovolné linuxové (tedy například i USB) tiskárně, což v DOSu nebylo možné. Další výhodou je celá škála možností plynoucí z linuxové síťové vrstvy (NFS, Samba, ssh,…)

Další informace o projektu najdete na stránce www.linkonto.cz.

Zvýší existence linuxového účetnictví zájem o Linux?

  • Ano
    90 %
  • Ne
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.