Hlavní navigace

Linus Torvalds: dvacet nejlepších hlášek

24. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Linus Torvalds je zakladatelem projektu Linux a už více než patnáct let patří mezi známé osobnosti svobodné komunity a světového IT vůbec. Za tu dobu už se mu povedlo vyslovit několik myšlenek, o kterých můžeme říci, že vešly do linuxové historie. Podívejme se společně na dvacet těch nejlepších.

Takzvaný „oddechový vánoční článek“ má za úkol vám v tomto svátečním čase ještě o kousek vylepšit náladu. Nic víc, ale ani nic míň. Pobavme se společně nad nejveselejšími hláškami, které vyplodil sám Linus Torvalds.

CS24_early

Vánoční stromek malý

Šťastné a veselé!

Redakce Root.cz přeje vám všem milým čtenářům veselé, bohaté a hlavně klidné Vánoce bez stresu a alespoň s jedním tučňákem pod stromečkem. A pozor na kosti v krku, ať se tu zase po svátcích všichni ve zdraví sejdeme.

Vyšli jsme z originálního anglického článku a udělali vlastní žebříček. Přidali jsme navíc několik dalších hlášek. Pokud jich chcete ještě víc, přečtěte si příslušnou stránku na Wikipedii.

Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.

Když řeknete „Napsal jsem program, který shodil Windows“, lidé na vás budou zírat a pak řeknou „Ale já mám takové už v systému a zadarmo“.

Linus Torvalds

Jenom lamy používají páskové zálohy: opravdoví chlapi prostě nahrají důležité materiály na FTP a nechají to zbytek světa mirrorovat.

Software je jako sex, je lepší, když je zadarmo.

Je „doufám, že všichni zemřete strašlivou smrtí“ příliš tvrdé?

Tak například GPLv2 neznamená žádné limity v použití software. Pokud jste šílený vědec, můžete použít GPLv2 software pro své ďábelské plány ke získání nadvlády nad světem (Žraloci s lasery na hlavách!!) a GPLv2 vám jen přikazuje zveřejnit zdrojové kódy. Podle mě to je v pořádku. Já mám rád žraloky s lasery.

Většinu dní se probouzím s pocitem, že jsem nejšťastnější mizera na světě.

… filosofie Linuxu zní „smát se nebezpečí do očí“. Aha. Ehm. Špatně. „Udělej si sám“. Tak je to.

Ani nekonečné množství opic bušících do GNU Emacs nedokáže nikdy stvořit dobrý program.

Všichni víme, že Linux je skvělý… dokáže dělat nekonečné smyčky za pět sekund.

Návštěvy Vánoce 2006

Vánoční zajímavost

Věděli jste, že většina českých linuxáků na Vánoce večeří mezi šestou a sedmou hodinou? To alespoň tvrdí naše statistiky z loňského roku.

(Zdroj: NAVRCHOLU.cz)

Kecy jsou levné. Ukaž mi kód.

Jsem mizera. Vůbec netuším, proč si vůbec lidé myslí něco jiného. A myslí si to. Mají pocit, že jsem hodný kluk a přitom jsem doopravdy manipulativní a konspirativní mizera, který se nestará o něčí city nebo hodiny ztracené práce, pokud bude podle mě výsledkem lepší systém. A to jen tak neplácám. Nejsem prostě příliš příjemný. Dokážu dokonce říct „je mi to jedno“ s vážnou tváří a ještě to tak skutečně myslet.

Ti co mohou, dělají. Ti co nemohou, si stěžují.

Podle některých lidí prý obtloustlý tučňák neztělesňuje pravý půvab Linuxu, což ovšem znamená, že nikdy neviděli rozzuřeného tučňáka, který se na ně řítí rychlostí přes 100 mil za hodinu. Jinak by si dávali větší pozor na to, co o něm říkají.

Pokud se vám to stále nelíbí, je to v pořádku: to je důvod, proč jsem šéf. Já to prostě vím lépe než vy.

Krátce řečeno: prostě ŘEKNĚTE DROGÁM NE a neskončíte tak, jako lidé z projektu Hurd.

Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.

Mám vždycky pravdu. A tentokrát mám ještě větší pravdu než obvykle.

Devadesát pět procent všech softwarových vývojářů si myslí, že patří k horním pěti procentům, pokud dojde na znalosti a schopnosti.

Jmenuji se Linus a jsem váš Bůh.

Článek vychází z anglického originálu Fun: Linus Torvalds' quotes Top 10, který vyšel na serveru LinuxScrew. Jedná se o velmi volný překlad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.