Hlavní navigace

Linux v kanceláři - Evoluce ve skupinách

5. 12. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Známá poučka říká, že kvalitně sehraný tým složený z naprosto průměrných lidí dokáže podat vyšší pracovní výkon než sebegeniálnější jedinec. Řekl bych, že lze nalézt případy, kdy tato poučka neplatí. Každopádně kvalitní software pro řízení pracovních skupin je dnes zvláště u větších týmů naprostou nutností. Proto se zrodily groupwarové systémy, z nichž nejznámější jsou Lotus Notes a MS Exchange. Donedávna měli uživatelé Linuxu přístup k těmto a podobným technologiím velmi ztížený.

E-mailových klientů je ve většině linuxových distribucí dodáváno spousta. Současné groupwarové systémy ale nabízejí podstatně víc. Velkou výhodou jsou sdílené databáze kontaktních údajů firem a osob (adresáře = knihy adres). Další vlastností je Time Management –plánování času na úrovni skupiny. Tj. vedoucí může naplánovat úkoly svým podřízeným a sledovat v systému jejich plnění. Rovněž plánování porad může být díky kvalitnímu groupwarovému systému velice snadnou záležitostí, zvládnutelnou bez dlouhého telefonování.

Velice častá je integrace groupwarového systému s dalšími informačními systémy podniku, typicky s Project Managementem (úspěšné řízení projektů) a s CRM (Customer Relationship Management – systém úspěšného řízení vztahů se zákazníky). V praxi je nasazení groupwarového systému vždy provázeno určitou formalizací komunikace mezi členy týmu a tedy její vyšší jednoznačností a snadnou doložitelností. Dále vedoucímu pracovníkovi stačí letmý pohled na plánovací kalendáře svých podřízených a už získá poměrně přesný obraz o prováděných činnostech. K tomu přibývá nutnost pořizovat detailní data o všech pracovních aktivitách. To ale mnoha pracovníkům nevyhovuje a nasazení groupwarového systému se brání s tím, že je především „krmení“ systému daty zdržuje a cítí se být systémem omezováni. Pravdou je, že kvalitně zvládnuté nasazení groupwarového systému přináší zvýšení produktivity práce.

Lotus Notes

Podpora Lotus Domino serveru na Linuxu má již dlouhou tradici. Navzdory tomu není nativní klient pro Linux dosud k dispozici. Existuje možnost běhu windowsového klienta v emulátoru Wine, ale to, jistě tušíte, není zrovna to pravé. Další možností je provozovat tuto kvalitní platformu pod Linuxem pomocí klienta iNotes běžícího ve webovém prohlížeči. Demo na stránkách Lotusu vyžaduje MS Internet Explorer :-(, a tak si je pod Linuxem nevyzkoušíte. Chcete-li ale provozovat linuxový server spolu s windowsovými klienty, pak jste na správné cestě. Podrobnější informace lze nalézt např. na stránkách firmy SuSe.

MS Exchange/MS Outlook nebo MS Exchange/Evolution?

Zde je situace přesně opačná oproti Lotus Notes. Běh MS Exchange na Linuxu by v nejbližší době čekal jenom opravdu velký optimista. Náhrada klientské části groupwarového systému je velice dobře možná už dnes. Firma Ximian vyvinula program Evolution, který je nejenom kvalitním poštovním klientem pro standardní protokoly POP3, IMAP a SMTP, ale dokáže se díky software příznačně nazvanému Conector připojit k MS Exchange téměř tak, jako by to byl MS Outlook. Pak je možné provozovat na serveru MS Exchange a těšit se využívání všech funkcí skupinového plánování a řízení bez ohledu na to, jestli je na klientských stanicích MS Windows, nebo Linux. Celé věc má jednu vadu na kráse. Ačkoli Evolution je pod licencí GPL, Conector je proprietárním softwarem, za jehož jednu licenci je nutno platit 67 USD (cca. 2 000 Kč). Zcela chápu důvod, který firmu Ximian vedl k tomuto ve světě svobodného software neobvyklému postoji. Jestliže se Evolution ve spojení se serverem MS Exchange prosadí v širším měřítku, má firma, co se týče příjmů, vystaráno. Používáte standardní protokoly? Vše je zdarma. Chcete se připojit k proprietárnímu groupwarovému serveru? Zaplaťte si to! Možná namítnete, že e-maily se dají z MS Exchange stahovat i pomocí protokolů POP3 a IMAP a že pro odeslání vám postačí SMTP. To je pravda, ale pravda je též to, že pomocí těchto protokolů si možností skupinového plánování moc neužijete. Vzhledově a funkčně je podoba mezi Evolution a MS Outlookem více než náhodná, viz obrázek.


Nejnovější verze 1.2 programu Evolution se už bohužel do RedHatu 8.0 a Mandrake 9.0 nedostala. Návod na její doinstalaci

Systémy založené na internetových technologiích

Myšlenka vytvořit kvalitní groupwarový systém běžící v libovolném internetovém prohlížeči je jistě výborná. Takový systém může být bez jakékoli závislosti na platformě klienta a je v principu možné ho používat dálkově odkudkoli z internetu. Příznivci Microsoftu namítnou, že existuje verze MS Outlooku, která běží v internetové stránce, a též připomenou MS Share Point. Tyto systémy od firmy Microsoft platformní nezávislost dle očekávání nesplňují.

Groupwarových systémů využívajících internetové technologie existuje celá řada, s různými licencemi a s rozdílnou kvalitou. Základní přehled najdete v následující tabulce:

Tabulka č. 355

Systém

Licence

Poznámka

Amphora

Komerční / GPL

Dvě verze produktu

iOffice 2000

Komerční


Joydesk

Komerční


MimerDesk

GPL


PHPGroupware

GPL

Pravděpodobně nejznámější systém, který je v současné době součástí mnoha linuxových distribucí (Mandrake 9.0, Debian 3.0 …)

Share360

Komerční


Sherpath

GPL

Šlo původně o komerční projekt, který jeho autoři převedli pod licenci GPL.

Teamware Office for Linux

Komerční


Twig

GPL


Webo

GPL


Dvě nevýhody, které jsou pro tuto třídu produktů společné:

  1. Ve většině z nich nelze pracovat s tzv. offline klientem. To jsou typicky majitelé notebooků, kteří v terénu sbírají údaje a pouze jednou za čas je synchronizují se serverem ve firmě. Tato nevýhoda není v době mobilního datového připojení až tak bolestivá.
  2. Uživatelské rozhraní tvořené HTML stránkou nenabízí komfort ovládání srovnatelný s klasickou okenní aplikací, např. s MS Outlookem, na který jsou uživatelé zvyklí.



PHP Groupware

Mezi výhody těchto systémů patří kromě ceny poměrně jednoduchá správa, pro celou firmu stačí jeden centrální server. Další výhodou je možnost použití různých platforem klientských stanic. Vše, co dokáže rozumně zobrazit HTML stránku umístěnou na síti, je v tomto případě potenciálním klientem groupwarového systému.

Pro úplnost bych se chtěl zmínit o systému Bynari od společnosti Insight Group Suite, který svou funkcionalitou připomíná MS Exchange. V jeho případě lze zachovat MS Outlook na stanicích s MS Windows a je samozřejmě vyřešena spolupráce s linuxovými/u­nixovými stanicemi.

UX DAy - tip 2

Možností, jak provozovat groupwarový systém na Linuxu, je tedy celá řada, s různou funkcionalitou, za různé ceny, a je jen na vás, kterou z nich si zvolíte.

Linky: Tutorial Linux v kanceláři na ROOT.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...