Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 12. 2002)

4. 12. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme šikovnou POP3 proxy, jednu variaci na téma SimCity pro Linux, novou verzi PostgreSQL a jádra a mnoho dalšího.

Obsah

S masovým rozvojem Internetu přišlo i několik neblahých jevů, jako je spam, emailoví červi či emaily odporující všem pravidlům netikety (o které odesílatel pravděpodobně v životě neslyšel). Bránit se můžete osvětou (což je ovšem úkol, který by vám i Don Quijote mohl závidět) a/nebo opatřeními na vlastní straně. Pokud zvolíte druhou metodu, a zároveň kontrolujete server, kam je pošta doručována, máte vyhráno. Jste-li ale pouhopouhým uživatelem s POP3 přístupem, je pro vás situace poněkud komplikovanější. Nicméně ani v takovém případě není nic ztraceno – můžete totiž nasadit filtrovací POP3 proxy, jako je například fk_html. Taková proxy „sedí“ mezi vaším poštovním klientem a POP3 serverem, zprostředkovává mezi nimi komunikaci a zároveň sem tam něco pozmění podle vašeho přání. Fk_html si poradí například s konverzí HTML emailů na textové, umí odstraňovat skripty (přičemž ale může zdrojový kód obojího připojit jako text do zprávy – otázka ovšem zní, jestli jej nějaký superinteligentní Outlook nerozpozná a nezinterpretuje :), umí SSL (což je šikovné, pokud jej váš klient přímo nepodporuje) a v neposlední řadě obsahuje i filtrování na základě hlaviček. Subjektivně se mi zdá, že fk_html by mohl být navržen univerzálněji, ale přesto může být i v této podobě užitečným pomocníkem.

Buildpkg je shellový skript, který usnadňuje výrobu binárních balíčků pro nejrůznější linuxové distribuce (případně pro Solaris, což je jediný momentálně podporovaný nelinuxový systém). Jeho hlavní výhodou je, že namísto několika definičních souborů pro různé balíčkovací systémy vytváříte pouze jedinou speciální definici. Ta pak poslouží jako základ pro vytvoření nativního popisu balíčku (například spec souboru pro RPM). Buildpkg dokáže vytvořit balíčky pro Slackware (.tgz), Debian (.deb), distribuce založené na RPM (.rpm), Solaris/SunOS a také univerzální binární balíčky („obyčejný“ tar.gz).

Pod názvem Senken se ukrývá hra ne nepodobná SimCity. Vaším úkolem je vládnout nad městem a zajistit, aby vzkvétalo a lidem se v něm dobře žilo, což sledujete v typickém isometrickém zobrazení. Senken nabízí mise s cílem, nekonečnou hru a také hru více hráčů v síti.

Nejednou jsem se setkal s tím, že texty pro web byly dodány v podobě HTML vyexportovaného z Wordu. Je to sice o něco lepší, než přímo DOC, ale své mouchy to má také – především jde o neuvěřitelně nabubřelý kód s hromadou zbytečností, který se mimořádně špatně upravuje. Naštěstí jej ale nyní lze poměrně jednoduše uvést do použitelného stavu, a to díky programu Word Unmunger. Ten odstraňuje všechny tagy ve jmenném prostoru XML, meta tagy, styly a další elementy, které nejsou pro rozumné formátování bezpodmínečně nutné. Výsledkem je HTML, které sice může mít ještě nějaké ty nedostatky (skript například neodstraňuje „oblíbené“ sekvence typu <b> </b>), ale přesto je pro další zpracování mnohem přijatelnější.

Bývá dobrým zvykem uvádět licenci programu vždy na začátku každého souboru jeho zdrojových kódů. Jelikož ale nezřídka prototypování přejde plynule v ostrý vývoj, není nijak neobvyklé, že najednou máte několik (desítek) souborů, v nichž informace o licenčním ujednání chybí. Naštěstí existuje perlový skript GPLify, který toto pochybení snadno napraví. Díky modulu String::Similarity je schopen relativně spolehlivě rozpoznat, zda se už text licence v souboru nenachází (i když nebude přesně odpovídat) a zabránit tak jeho dvojímu vložení. Navzdory názvu lze vkládat nejen text GPL, takže na své si přijdou i vyznavači jiných licencí.

Velmi šikovným se mi jeví být zálohovací program nazvaný Duplicity. Jeho název tak trošku naznačuje, že jde o přírůstkové zálohování, médiem nicméně není v tomto případě páska nebo CD, ale server, na nějž program nahraje vytvořené tar archivy jednou z podporovaných metod (FTP, SSH/SCP). Archivy mohou být komprimované gzipem, případně zašifrované pomocí GPG. To, že se zálohují pouze rozdíly oproti minulému stavu, zajišťuje knihovna librsync z populárního rsyncu.

Nemohu nezmínit novou verzi relačního databázového serveru PostgreSQL 7.3. Téměř roční úsilí vývojářů přineslo ovoce v podobě podpory schémat, předzpracovaných dotazů, sledování závislostí, vylepšených přístupových práv a mnoha dalších vylepšení i odstraněných chyb.

Máte-li problémy s postscriptovými dokumenty vytvořenými některými aplikacemi ve Windows, mohl by vám pomoci malý skript fixbb. Ten napravuje údajně nejtypičtější chybu, kterou je nesprávně nastavený ořez (bounding box) dokumentu.

Bezmála čtyři měsíce po verzi 2.4.19 je na světě jádro 2.4.20. Kompletní seznam změn naleznetezde.

UX DAy - tip 2

Blbinka týdne

Pokud chcete opravdu netradičním způsobem sledovat zátěž vašeho počítače, nainstalujte si program Floyd. Ten totiž vytížení signalizuje poblikáváním LED diody, která je normálně vyhrazena pro stav CapsLocku – dokud je vše v pohodě, dioda si jenom sem tam blikne. Jak ale zátěž roste, frekvence blikání se rychle zvyšuje, takže když jsem si spustil pro otestování čtyřicet nekonečných smyček, připadal jsem si během chvilky jako u tepoměru kardiaka, okolo kterého právě prošla zdravotní sestřička v minisukni :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku