Hlavní navigace

Mandrake 9.1 GPL set

23. 6. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Cílem dnešní recenze není ani tak zkoumání vlastností Mandrake Linuxu 9.1, o nichž jsme psali již dříve, jako spíše bližší pohled na distribuční sadu, kterou je Mandrake 9.1 GPL set.

Mandrake 9.1 GPL set připravuje tuzemská firma QCM coby místní distributor produktů společnosti MandrakeSoft S.A.  Kromě recenzovaného produktu firma provozuje ještě známé stránky mandrake.czvě­nované popularizaci této linuxové distribuce.

Sada obsahuje tři lisovaná CD s distribucí, dodávaná bohužel nikoliv v klasických plastových obalech, ale v nepraktických fóliích, tzv. prezervativech. Kromě toho je součástí dodávky instalační a uživatelská příručka, o které ještě bude řeč, a další, tzv. Bonus CD.

Dokumentace

Instalační a uživatelská příručka, jejímž autorem je Ivan Bíbr, se nesnaží být ničím jiným než velice rychlým úvodem do prostředí MDK Linuxu. Podle mého názoru je spíše určena uživatelům Windows, kteří se rozhodnou Mandrake Linux vyzkoušet, než úplným začátečníkům nebo stávajícím uživatelům jiných distribucí.

Dotace 92 stran, včetně rejstříků, obsahů a reklam, neposkytovala autorovi přílišnou možnost zabíhat do podrobností, a tak se v textu setkáme pouze s popisem instalace (prvních 40 stran), základním úvodem do ovládání prostředí KDE, krátkým exkurzem do problematiky GNU, GPL a licenčních souvislostí, jen velmi stručným popisem funkce základních ovládacích nástrojů Mandraku a s odkazy na další zdroje.

Co do obsahu nelze mít příliš výhrad, snad jen detaily. Klasickým se již stává omyl, že KDE, GNOME a XFCE jsou správci oken (jde o desktopová prostředí), někdy najdeme překlepy (/usr/share/local místo /usr/local na str. 65). Některé rady, jako třeba, že při problémech s hardwarem je třeba hledat na instalačním CD, jsou tak trochu matoucí. Moje kopie brožury byla navíc špatně vytištěná a na několika místech obsahovala místo textu prázdné listy. Předpokládám ovšem, že je to problém pouze mého konkrétního kusu.

Celkově hodnotím dokumentaci pozitivně, čistě pro její existenci, ovšem bez nějakého nadšení. Začátečníkovi může pomoci, ale také nemusí. Pakliže má jen trochu zkušeností s používáním počítače, tak mnohem více poznatků mu přinese hodina strávená samostatným zkoumáním než hodina vynaložená na přečtení této knížečky. Zkušenějšímu uživateli Linuxu nepřinese prakticky vůbec nic. Pokud si chcete názor na tuto knížečku utvořit sami, můžete si ji stáhnout ve formátu pdf.

Bonus CD

Je druhým velkým lákadlem distribuce. Obsahuje všechny aktualizace distribuce od jejího vydání. To ušetří čas uživatelům s pomalou linkou, kteří mohou nejprve aplikovat updaty z Bonus CD a teprve pak spustit on-line akualizaci. Objem stahovaných dat tak bude pochopitelně snížen o updaty instalované z CD.

Kromě toho obsahuje Bonus CD další balíčky, které nejsou v základní distribuci. Najdete zde balíčky převzaté ze serveru p.l.f.. Tento server je pro MDK tím, čím jsou pro Red Hat Linux stránky freshrpms.net, tedy archivem problematického software, který zejména z právních, licenčních a patentových důvodů není možné zařadit přímo do distribuce. Týká se to zejména multimediálních DVD přehrávačů, kodeků, graberů a dalších věcí. Programy jsou udržované a předkompilované pro tu kterou verzi MDK Linuxu, takže je lze snadno instalovat. Z obsáhlého seznamu vybírám třeba následující:

  • kodeky xvid, quicktime, divx, mp3, aj.
  • DVD/Video/audio přehrávače Ogle, mplayer, xine, xmms
  • citáty pro program fortune
  • celá řada multimediálních témat napodobující např. vzhled různých verzí Windows, MacOS, BlueCurve atd.
  • emulátory xmame, gnuboy, snes9×
  • další multimediální knihovny, např. decss

Kromě toho zde najdete další programy, které by leckomu mohly v distribuci chybět. Např.:

  • Abiword, SiagOffice
  • spoustu témat pro KDE
  • alternativní správci oken, např. Fvwm, vtwm, Fluxbox
  • pine
  • renderovací programy Blender a Povray
  • telefonní manažeři Gnokii a XGnokii
  • celá řada her
  • česká nápověda a quickstart panel pro OpenOffice.org
  • speciální jádro zkompilované pro co nejefektivnější provoz multimediálních aplikací (patche preemptive, low-latency, realtime)

Spoustu lidí potěší i pdf verze knihy Linux – dokumentační projekt (3. vydání), archiv časopisu Abclinuxu.cz (známá Abíčka) a Linuxových Novin. Na Bonus CD zbylo místo i pro komerční software, např. lokalizovaný prohlížeč Opera, Kylix 3 Open Edition, demoverze slovníku Lingea Lexikon a antiviru RAV. Škoda jen, že se nedostalo na nějaký ten runtime enviroment pro Javu a třeba Adobe Acrobat Reader.

Bonus CD toho obsahuje opravdu mnoho a může být velice užitečné pro všechny uživatele s pomalým internetovým připojením nebo dokonce úplně bez něj. Užitečné může být i pro všechny ostatní uživatele, neboť postahovat, zkonfigurovat a zprovoznit všechny aplikace na něm obsažené může být dlouhá práce. Tady ji autoři provedli za vás. Bonus CD je možné objednat i samostatně mimo recenzovaný GPL set. Podoba Bonus CD se vyvíjí, dostávají se na ně nové verze programů a další rozšíření. Aktuální obsah disku si můžete prohlédnout na mandrake.cz.

Mandrake Linux 9.1 Bamboo

Distribuce Mandrake Linux (mdk) získala v posledních dvou letech velkou popularitu převážně díky své silné prodesktopové orientaci. Celá distribuce je poskládána se zřetelem na práci v grafickém prostředí a z uživatelského pohledu je to znát. Proto bývá MDK doporučován jako startovní distribuce uživatelům, kteří mají zažitou práci ve Windows. Ti jsou schopni ihned po vstřebání nezbytného linuxového minima pracovat i v MDK Linuxu.

Přiznám se, že nejsem pravidelný uživatel MDK Linuxu a s touto distribucí jsem se naposledy potkal před dvěma roky (viz článek Uživatelé Windows: „snazší už to nebude!“). Proto se spokojím s krátkým popisem toho, jak se z mého pohledu tahle distribuce od verze 8.0 změnila.

Instalační program se poněkud změnil, zjednodušil se. Líbil se mi proces výběru balíčků, pomocí kterého lze snadno označovat skupiny  instalovaných programů. Občas mě zarazilo tak trošku nelogické zařazení některých balíčků (např. obrazovkové fonty v sekci „Další grafické desktopy“). Některé nástroje mi připadají o něco komplikovanější na ovládání než jejich protějšky z distribucí Red Hat nebo SuSE, byť mají stejnou funkčnost (např. konfigurace tiskáren, síťových karet). Také mi připadá nerozumné a celou věc zbytečně komplikující oddělení programu pro instalaci balíčků od toho, který je odebírá nebo aktualizuje. Linuxconf, který se mi co do funkčnosti nikdy příliš nelíbil, na mě nezapůsobil ani v nové verzi (včetně svého grafického kabátu).

Naopak pochválit musím odezvu prostředí. Nevím, jak to MDK dělá, ale KDE na mě působilo svižnějším dojmem než u RHL nebo SL. Pochvalu, zejména od méně zkušených uživatelů, si jistě zaslouží i dobře zkonfigurovaný automounter pro přenosná média. Konfigurační nástroje jsou sdružené v Ovládacím centrum Mandrake a startují se a pracují rychle a správně. Velmi se mi líbil vzhled prostředí. MDK používá styl označovaný jako Galaxy, který působí velice elegatně. Vysoká je i kvalita vyhlazování fontů a organizace nabídek na startování programů.

CS24_early

Závěr

Koupě MDK 9.1 GPL setu, který bez DPH stojí 344 Kč, představuje jednu z nejsnazších cest, jak se dostat k distribuci MDK Linuxu 9.1 s celou kopou dalších programů, záplat a dokumentace na bonusovém CD. Tento produkt může být, vzhledem ke svým vlastnostem a ceně, ideálním startovacím Linuxem pro spoustu uživatelů Windows, kteří dosud jen po nějakém tom Linuxu pošilhávali. Nebo jako vhodný operační systém pro výrobu počítačů „bez Windows“.

Hodnocení

+ bonus CD
+ distribuce MDK 9.1
+ cena
 – sporná užitná hodnota dokumentace

Byl pro vás článek přínosný?