Hlavní navigace

MorphOS 3.16 s novým prohlížečem, vydáno OpenZFS 2.1.3

13. 3. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
Pokrok FreeBSD v rychlosti startu, Mesa 22.0.0 je venku – stabilní vydání ale až s 22.0.1, vyšel nový Blender 3.1 s podporou Apple M1, nová verze Tails 4.28 je bez zásadních novinek.

Tails 4.28, nic zásadního

Projekt bezpečného operačního systému Tails v nové verzi nepřináší žádné novinky. Najdeme zde ale aktualizace základních nástrojů, samotný balíček Tor povyšuje na verzi 0.4.6.10, webový prohlížeč Tor Browser na 11.0.7 a pošťák Thunderbird na verzi 91.6.1. Tor Browser v nové verzi staví na Firefoxu 91.7.0 ESR a přidává též aktualizace komponent (již zmíněný Tor 0.4.6.10 a dále NoScript 11.3.7), přičemž obsahuje opravy několika chyb.

Pokrok FreeBSD v rychlosti startu

reportu projektu FreeBSD za poslední čtvrtletí minulého roku se najde pár zajímavostí. Tou první je aktivace podpory ASLR (Address Space Layout Randomization) pro binárky typu PIE i non-PIE (Position Independent Executable) – v kódu systému větve HEAD je podpora ASLR zapnuta ve výchozím nastavení pro všechny 64bitové spustitelné soubory uvedeného typu už od listopadu. Autoři dále pracují na zrychlení bootu systému, což je testováno na cloudové službě Amazon EC2 – zatímco na podzim zde systém bootoval ještě za 30 sekund, v průběhu čtvrtého kvartálu roku 2021 se podařilo tuto dobu srazit z 15 na 10 sekund a očekává se, že další pokles bude ještě následovat.

V portech se nyní nachází 46 700 balíčků. Nadace FreeBSD přispěla opravami chyby v AVX, úprav šifrování pro WireGuard, vylepšení debuggeru LLDB či třemi novými systémovými voláními. Dále se pracuje na vylepšeních webových stránek či ovladače pro Intel Wi-Fi (nyní systém již podporuje například čipsety řady AX210).

Mesa 22.0.0 je venku, stabilní vydání ale až s 22.0.1

Balík Mesa povýšil na číselně novou verzi 22.0.0. Mezi novinkami najdeme implementaci API OpenGL 4.6 (konkrétní reportovaná verze v systému ale závisí na použitých ovladačích grafického procesoru – ne všechny dnes podporují všechny aspekty verze 4.6). Dále dvaadvacítka implementuje API Vulkan 1.2, opět je ale připomínáno, že reportovaná verze závisí na použitém ovladači GPU (rozpracována je i podpora pro Vulkan 1.3). Jinak toto vydání je stále považováno za vývojovou verzi, kdo si potrpí na stabilní vydání, měl by posečkat až na verzi 22.0.1. Všechny novinky podrobně shrnují poznámky k této verzi.

Blender 3.1 s podporou Apple M1

Připomeňme, že pár dnů je na světě nová verze Blenderu, která je minimálně pro uživatele počítačů s logem nakousnutého jablka přelomová. Přináší podporu rodiny procesorů Apple M1, na které poslední dva roky Apple postupně přechází, přičemž v téže době kalifornský gigant oznámil novou nejvyšší verzi, čip M1 Ultra a nové desktopové stroje jej nesoucí, Mac Studio.

Podle různých prvotních měření to vypadá, že M1 Ultra je skutečně extrémně výkonný procesor, pročež Blender, nyní s podporu API Metal GPU pro tyto čipy, bude zejména na této kombinaci výrazně rychlejší (oproti běhu na M1 CPU je Blender s M1 GPU i násobně rychlejší).

Tvůrci Blenderu dále zapracovali na vylepšeních renderovacího engine Cycles (nové objekty Point Cloud), zvýšila se i přesnost raytracingu, implementován je temporal denoising pro Nvidia OptiX, dynamické atributy instancí, sudivision modifier využívající GPU akceleraci, přidány etrude node či různá vylepšení ve workflow či rychlejší práce se soubory typu OBJ a FBX.

Zlepšena je i efektivita využití paměti. Jak bylo oznámeno už před více než měsícem, na podpoře běhu Cycles na Radeonech pomocí AMD HIP se stále pracuje, objeví se až s verzí 3.2. Vše podrobně shrnuje ozánmení na domovském webu projektu.

Vydáno OpenZFS 2.1.3

Asi nejpoužívanější otevřená implementace souborového systému ZFS v nové verzi 2.1.3 přináší velkou spoustu oprav. Ty řeší různé dílčí problémy v prakticky všech aspektech OpenZFS, od kompatibility s linuxovými jádry, přes zfs-receive, aktualizace pro podporu systemd pushover notifikate atd.

Zatímco verze 2.1.2 oficiálně podporovala jádra pouze po verzi 5.15 LTS, verze 2.1.3 podporuje cokoli od dávno nepodporovaného Linuxu 3.10 po současný Linux 5.16 a projekt již obsahuje dílčí opravy pro běh na Linuxu 5.17, jehož vydání je již na spadnutí. Pro FreeBSD platí podpora od verze 12.2-RELEASE výše. Podrobnosti shrnuje záznam na GitHubu projektu.

root_podpora

MorphOS 3.16 s novým prohlížečem

Projekt MorphOS, systému morálně navazujícího na AmigaOS, stále i po téměř čtvrt století žije a nová verze objevivší se více než po předchozí je toho důkazem. Přináší zvýšení rychlosti běhu v mnoha oblastech, lepší stabilitu a vylepšení bezpečnosti systému.

Součástí je i nová verze webového prohlížeče Wayfarer, která nahrazuje zastaralý Odyssey a aktualizovány jsou i rozné další aplikace či knihovny v pozadí (například OpenSSL 3.0). SDK systému využívá GCC 11 a aktualizovaný debugger GDB i další vývojářské nástroje. Vše je detailně shrnuto v poznámkách k této verzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.