Hlavní navigace

Ředitel Mozilla Messaging: nechceme kopírovat Outlook

9. 6. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Minulý měsíc vyšla první alfa verze Thunderbirdu 3.0. Vydání předcházel odchod obou hlavních vývojářů a přechod vývoje z Mozilla Corporation na organizaci Mozilla Messaging. Položili jsme několik otázek Davidu Ascherovi, CEO Mozilla Messaging. Co se chystá nového? Co připravuje nová organizace?

You can switch to English version.

Minulý měsíc vyšla první alfa verze Thunderbirdu 3.0. Jejímu vydání předcházel odchod obou hlavních vývojářů a přechod vývoje z Mozilla Corporation na nově vzniklou organizaci Mozilla Messaging. Při této příležitosti jsme položili několik otázek Davidu Ascherovi, CEO Mozilla Messaging. Ptali jsme se na současnost a budoucnost Thunderbirdu, jeho názory na partnerské projekty či otázku ochranných známek Thunderbirdu.

Mohl by ses nám ve stručnosti představit? Kdo jsi, jak jsi se k projektu Mozilla dostal a co jsi dělal v minulosti?

Do projektu Mozilla jsem se zapojil koncem roku 1999/začátkem roku 2000, kdy jsem v ActiveState spustil projekt Komodo, integrované vývojové prostředí pro dynamické jazyky. V průběhu let jsem byl zapojen různými způsoby včetně Mozilla Manifesto. Jedná se o úsilí, které jak já doufám, přinese v následujících letech své ovoce. V loňském roce jsem se formálně stal CEO Mozilla Messaging, dceřinné organizace Mozilla Foundation, která je zaměřena na internetovou komunikaci a e-mail, a která zahrnuje Thunderbird jako svůj hlavní projekt.

Pro další vývoj Thunderbirdu vznikla organizace Mozilla Messaging. Jaké jsou její cíle?

Zjednodušeně řečeno, Mozilla Messaging je část Mozilly, která je zaměřena na propagaci myšlenek řečených v Mozilla Manifestu v oblastní e-mailu a internetové komunikace. Stejně jako Mozilla Corporation usiluje vytvářením světového prohlížeče o otevřený, konkurenční a spolupracující Internet, my chceme zajistit, že e-mail a související komunikace budou tak zářivé a zdravé, jak je to jen možné. Thunderbird je náš první produkt směrem k tomuto cíli.

David Asher

Co myslíš, že přinese Mozilla Messaging běžnému uživateli?

Neočekávám, že se bude běžný uživatel výrazněji zajímat o Mozilla Messaging jako organizaci. Domnívám se, že pokud bude úspěšná, Thunderbird a ostatní komunikační systémy postavené na Mozille umožní lidem „objevovat poštu“ stejně, jako byl Firefox schopen rozproudit web. V současné době jsou některé části e-mailu a instant messagingu radostné, jiné bolestivé. Nemůžeme si představit život bez e-mailu nebo IM, ale místy to má k zábavě daleko. Myslíme si, že budování vysoce použitelných, upravitelných a rozšiřitelných komunikačních nástrojů s propojením se všemi druhy lidí od uživatelů po poskytovatele služeb přinese do této oblasti novou energii.

Před založením organizace odešli oba hlavní vývojáři Thunderbirdu. Jak to projekt poznamenalo a jak jsou nyní spojeni s Thunderbirdem? Nevíš o jejich budoucích plánech?

Skvělou věcí na open source je, že kód je dostupný, a protože tu jsou metody vývoje, který Mozilla používá po mnoho let, projekt může žít dál přes odchody vývojářů a to i těch vlivných. Naštěstí je ale také můžeme přivítat zpět! David Bienvenu, jeden z původních vývojářů Thunderbirdu, se nedávno připojil k Mozilla Messaging a pomáhá s vývojem Thunderbirdu 3.0.

Nemáš pocit, že diskuse o nejisté budoucnosti Thunderbirdu projekt poškodila?

Osobně vidím všechny ty debaty okolo budoucnosti Thunderbirdu jako skvělé ověření, že jsem udělal dobře, když jsem vzal tuto práci. Znamená to totiž, že se lidé zajímají o Thunderbird. Není totiž zábavné pracovat na projektu, o který se nikdo nezajímá. Jsem ohromen, že nikoho nezajímalo odkud jdu. Dostal jsem se k lidem, kteří znají Thunderbird a zajímají se o něj. Mozille chvíli trvalo vytvořit organizační strukturu v této podobě, která vznikla na základě velmi důležité diskuse o budoucnost Thunderbirdu. Nyní jsme ale již hotovi. Je tu více lidí přemýšlících a plánujících budoucnost Thunderbirdu než kdykoliv v minulosti a myslím, že časem uvidíme velké změny.

Kolik vývojářů dnes Thunderbird vyvíjí a jaké jsou jejich zkušenosti?

Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože ne každý je zapojen na plný úvazek a počítat pouze lidi na plný úvazek by mohlo významně podcenit velikost komunity. Máme vývojáře pro grafické rozhraní i technologické pozadí, vedoucího pro návrh grafického rozhraní, malý ale efektivní QA tým, globální tým lokalizátorů, partnerů třetích stran, který tvoří rozšíření nebo udržují servery apod. Získávání vývojářů bylo hlavně docela snadné. Není to tak časté, že zkušení vývojářů mohou pracovat na projektech, které jsou náročné, populární u komunity a motivované základními lidskými cíly namísto těmi finančními. Práce na skutečných open source projektech vám umožní cítít se fajn a je to zábava.

Myslíš si, že je nynější rychlost vývoje Thunderbirdu dobrá?

Osobně nejsem nikdy spokojen s rychlostí žádného softwarového projektu! Jsem netrpělivý a rád bych viděl, aby se věci posouvaly rychleji v čase. Aktuálně je Thunderbird jako velký tanker. Je ukotvený v přístavu po mnoho let pouze se základní posádkou na palubě, která jej udržuje a nyní se s ním a partou nových námořníků na palubě pokouší dostat se na moře. Promazání všech mašin, opravení zrezivělých pump a zaškolení nových lidí těmi zkušenými a odsouhlasení kurzu, to si vyžádá nějaký čas. Ale až se dostaneme do pohybu, uděláme pár vln.

Na jaké úrovni je spolupráce Mozilla Messaging se souvisejícími projekty jako SeaMonkey či Mozilla Calendar?

Thunderbird logo

Na skvělé. Sdílíme mnoho kódu a stejné cíle. Robert Kaiser, hlavní vývojář SeaMonkey, je efektivní část rozrůstajícího se týmu Thunderbirdu. Je schopen přinést některé své zkušenosti, když se dostaneme do potíží a stejně tak, jak investujeme do nových vlastností, ujišťujeme se, že se spolupodílí. Obdobné je to u projektu Calendar. Doufáme, že jim pomůžeme v krátkém čase s některými jejich chybami a z dlouhodobého hlediska začínáme plánovat, jak integrovat Lightning do Thunderbirdu. Z obou spoluprácí jsem velmi šťastný.

Jsou nějaké subjekty (firmy, organizace apod.), které podporují vývoj Thunderbirdu či jej plánují?

Je tu několik společností, které podporují vývoj Thunderbirdu posíláním oprav, placením přispěvatelů, kteří pracují celkově na Mozille nebo rozšířeních pro Thunderbird. Vím o pár dalších, kteří se plánují více zapojit, ale v současné době ještě nejsou připraveni s oznámením.

V poslední době se hovoří o Thunderbirdu 3.0. Jaké novinky přinese a kdy jej můžeme očekávat?

Pracujeme na tom. Náš aktuální plán pro Thunderbird zahrnuje tři hlavní oblasti: integraci kalendáře, lepší vyhledávání a další vylepšení směrem ke snazší práci uživatele. Všechny tyto body budou potřebovat upřesnit, dospecifikovat a časově rozvrhnout. V tomto okamžiku neznáme datum vydání.

Jednou z hlavních novinek Thunderbirdu 3.0 má být integrace rozšíření Lightning, které přináší správu úkolů a času. Má Thunderbird ambice v blízké budoucnosti konkurovat Microsoft Outlook?

Nezajímám se konkrétně o žádný konkurenční produkt. Jsem více zaměřen na pochopení toho, co nejlepšího můžeme uživatelům nabídnout. Jsem si jist, že pro některé uživatele bude Thunderbird 3 lepší volba než jiné produkty, ale přebírání Outlooku nebo kteréhokoliv jiného produkty není způsob, jak se díváme na plánování produktu.

Neuvažuje se o integraci jiných existujících rozšíření?

Vidím populární doplňky pro Thunderbird jako skvělý zdroj inspirace. Koukáme na konkrétní doplňky neustále a ptáme se sami sebe, zda některé z jejich funkcionality patří do jádra produktu či nikoliv. Pokud ano, podíváme se na kód a hovoříme s autory o nejlepším způsobu integrace. Myslím si, že je málo pravděpodobné, že přidáme mnoho rozšíření „tak jak jsou“.

Co si myslíš o marketingu Thunderbirdu? Neuvažuje se o nějakém ekvivalentu SpreadFirefox?

Rozhodně potřebujeme položit základ marketingu Thunderbirdu. Nějaký čas jsem byl zaměřen na vývoj Thunderbirdu 3, ale vyřešení marketingového plánu vzrůstá na prioritě. Potřebuji, aby měl den více hodin!

Jak se díváš na Spicebird? Vidíš ho jako konkurenci, nebo bude mít z jeho existence prospěch i Thunderbird?

Myslím, že Spicebird je skvělý. Ukazuje nám odlišný způsob, jak dát věci dohromady a obsahuje mnoho kreativity. Současně tvůrci Spicebirdu přispívají zpět do Thunderbirdu a oba projekty tak profitují ze vzájemné spolupráce. Potvrzuje to také flexibilitu platformy, která je skvělá vzhledem k tomu, co si myslíme o vzájemných schopnostech.

Firefox má hlavní zdroj příjmů od vyhledávačů jako např. Google. Máš představu o zdrojích, které budou financovat vývoj Thunderbirdu?

V této fázi ne. Zaměřujeme se na vytvoření lepšího produktu a jeho rozšíření. Pokud budeme mít skvělý produkt a mnoho uživatelů, jsem si jist, že můžeme přijít s udržitelným modelem.

Jak vypadá typický uživatel Thunderbirdu? Kolik uživatelů Thunderbird v dnešní době používá?

Na obě otázky je těžké odpovědět. Myslím si, že máme něco mezi 5 až 10 milióny aktivních uživatelů, ale je také možné, že jsme nezapočítali mnoho uživatelů, kteří používají Thunderbird ve velkých společnostech a vládách. V těchto prostředích se totiž používají upravené verze Thunderbirdu. Jak vypadá typický uživatel Thunderbirdu, nevíme, je to typický problém pro všechny open source projekty!

Co si myslíš o konfliktu mezi Mozillou a Debianem okolo ochranných známek? V Debianu se aktuálně Thunderbird jmenuje IceDove. Myslíš, že se to do budoucna změní?

Open source vývojáři logicky aplikují open source licence i na ochranné známky, které jsou ale značně odlišné entity. Nemyslím si, že Mozilla v dohledné době změní politiku okolo ochranných známek a nemyslím si, že Debian má zájem na změně svých myšlenek. Je to trochu nešťasné, protože si myslím, že Debian a Mozillu spojuje více věcí než rozděluje. Mluvíme-li obecně, domnívám se, že OSS svět by měl vymyslet lepší způsob spolupráce jak s lidmi v hlavním proudu, tak s lidmi pracujícími nezávisle na ostatních. Důkazem toho jsou nedávné problémy s OpenSSL v Debianu. Pokusíme se to vyřešit.

Myslíš, že v dohledně době něco výrazně ovlivní elektronickou poštu tak, jak ji známe v současné době?

Myslím, že e-mail ovlivňuje mnoho věcí. Sociální sítě (Facebook, MySpace apod.), mobilní zařízení či instant messaging mění vztah lidí k e-mailu. Něco z toho je velmi dobré, směřuje to k novým a zajímavým způsobům komunikace. Ale platíme za to i cenu. V těchto dnech kontroluji několik poštovních schránek, provozuji několik účtů IM, Twitter, FaceBook atd. Něco z této různorodosti se postupem času zjednoduší. Náším úkolem je zajistit, aby na zjednodušení v konečném důsledku nedoplatily základní cíle Internetu, jako je otevřenost a konkurence.

Otázka na závěr. Jak se mohou lidé zapojit do vývoje Thunderbirdu?

Jak jsme popsali na webových stránkách, záleží to na tom, co lidé chtějí dělat. Jako vždy potřebujeme procházet hlášení chyb, opravovat chyby, vytvářet nové vlastnosti či spravovat překlady. Uvítám též e-maily na mou adresu dascher@mozillamessaging.com.

CS24_early

Díky za tvůj čas a přejeme hodně zdaru.

Díky!

Seriál: Zpovědnice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.