Hlavní navigace

Njam

23. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Njam je nenáročná hrou, která si nehraje na nic jiného, než čím je. Jedná se o klon klasických pacmenovitých her - a daří se jí to dobře. Nepotřebujete silný počítač, žádnou 3D akceleraci a zahrajete si i ve dvou lidech u jednoho počítače. Hra má jednoduchý princip, ovládá se pouze pomocí čtyř kláves, takže to zmáknou i malí lidé (děti:) a ti z vás, kteří si chtějí u počítače oddychnout a ne studovat manuály i ke hrám.

njam

Určitě každý z nás zná klasickou hru pacman. Princip je prostý, ale přesto velice zábavný: hráč ve hře ovládá jakousi kouli, se kterou prochází bludištěm – to jsou chodby plné malých kuliček, které musí sbírat, a až jsou všechny snězeny, vyhráli jste.

Bludiště není nijak složité, určitě se v něm neztratíte, protože klasicky bývá jen na jednu obrazovku, bez posunování, problém je jinde – v bludišti nejste sami. Chvíli po startu hry začnou z označeného místa vylézat do bludiště duchové, ti také procházejí chodby jako vy, ale za jiným učelem. Chtějí vás polapit a věřte, že se budou snažit ze všech sil a navíc mají početní přesilu – vaší jedinou šancí je být chytřejší než oni. Jakmile se dotknete ducha, ztrácíte život, pokud náhodou nemáte vzácný bonus, jenž vám umožní nejen stát se na chvíli proti duchům imunní, ale dokonce je i pojídat. Ale tyto bonusy jsou vzácné a je nutné s nimi dobře hospodařit.

njam

Njamu tyto základní pravidla samozřejmě platí také, ale přidává se k nim pár zlepšení. Některé moderní předělávky starého pacmana se mi moc nelíbily – jsou přecpané různými novými bonusy, nepřehlednou grafikou apod. Nebo dokonce, jak je dnes moderní, jsou vytvořeny ve 3D. A tak ztrácejí na přehlednosti a hratelnost se taky nijak dramaticky nezlepšila – spíše naopak.

Jak tak procházíte se svým pacmanem bludištěm, můžete narazit na různé bonusy: klasickým je Super-power, tento bonus vám umožní na určitý časový úsek pojídat jiné duchy a v duelu dokonce i ostatní hráče. Dále je tady Neviditelnost – tím se stanete neviditelnými pro duchy, normálně bez neviditelnosti vás totiž při zahlédnutí začnou pronásledovat. Hodně vzácným bonusem je také Freezer (Zmrazovačka) – okamžitě po sebrání jsou všichni duchové obaleni sněhem a nemohou se po nějakou dobu hýbat, ale pozor, pokud nemáte Super-power, stále vás mohou pozřít.

njam

Ve hře je dokonce rozlišeno chování duchů, dohromady na tři druhy: Shaddy, Hunter a Assasin. Shaddy má modrou barvu a je slepý – což znamená, že vás nevidí, takže můžete na křižovatkách před ním projet a on vás nezačne pronásledovat. Pohybuje se náhodně, a tak se stává dost nepředvídatelným, vycítí ale, když máte Super-sílu, to od vás začne utíkat, stejně jako ostatní duchové. Hunter je červený a naopak vidí velice dobře, kdykoliv vás spatří, začne vás neúprosně pronásledovat. Tohoto chování můžete využít proti spoluhráči v duelu; když se, pronásledování Hunterem, šikovně schováte za roh a protihráč bude zrovna nablízku, Hunter začne pronásledovat jeho. Ale v praxi je to trochu těžší… A nakonec Assasin, oranžový – ten kombinuje vlastnosti obou předchozích duchů.

njam

Njam nabízí dva módy hry. Buď můžete hrát klasicky proti duchům a zvítězíte, když sesbíráte veškeré kuličky z bludiště. Takto lze hrát v jednom člověku a nebo ve dvou lidech u jednoho počítače – to potom sdílíte životy a snažíte se pomáhat si, abyste se dostali do dalšího kola; je výhodné dokončit bludiště co nejrychleji – pokud to stihnete v tzv. bonusovém čase, získáte život navíc. V základním balíku hry je na výběr z pěti jakýchsi světů bludišť, liší se obtížností a stylem hry. Druhým módem hry je tzv. duel, hráči spolu soutěží o to, který z nich nasbírá v daném kole více kuliček. Duchové jsou tady samozřejmě stále přítomni a pronásledují oba hráče. Tento mód hry je přístupný i po síti, celkem tedy můžou hrát až čtyři lidé.

Přímo z menu hry si můžete spustit editor kol, kde si jednoduše vytvoříte bludiště podle svých představ, je to jednoduché – jen pomocí klávesnice. Celý vzhled hry je také možné měnit pomocí skinů – veškeré levely pak vzhledově vypadají jinak, používá se jiná grafika pro bonusy, textury apod. Ve hře je slyšet pár různých zvukových efektů, jako např. při zmrazení duchů, sebrání Super-síly apod. Daleko více se mi ale líbila hudba, jsou to sice jednoduché stále se opakující melodie, ale sem tam se v nich ozve skvěle znějící štěkot:)

njam

root_podpora

Pokud máte chuť si tuhle zábavnou klasiku vyzkoušet, tak si ze stránek projektu stáhněte příslušné balíky pro váš systém. Hra je k dispozici pro Linux, BeOS, MacOSX, OpenBSD, FreeBSD, MorphOS, dokonce i pro Windows:) a samozřejmě i ve formě zdrojáků. Já jsem si stáhl binární balíček pro Linux a vše funguje naprosto bez problémů. Potřebujete jen základní SDL knihovny.

Pořád jsem zmiňoval, že pacman je klasika, ale přiznám se, že sám nevím, která hra byla první a zavedla tuhle originální myšlenku. Pokud si to nějaký pamětník pamatuje, ať se podělí v diskusi, mě samotného by to zajímalo…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku