Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (16. 2. 2005)

16. 2. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme vysouvací konzoli, konfigurační nástroj pro Gnome, utility pro iPod, alternativní souborový manažer, kreslítko plánovacích grafů a převaděč obrázků do ASCII artu.

Každý někdy hrál nějakou 3D akci; Quake, Half Life, Unreal Tournament… ty všechny patří do zlatého fondu herní klasiky, mnohé z nich mají i linuxové porty. Všechny tyto hry mají společný jeden geniální vynález, vysouvací konzoli. V reakci na stisk navoleného tlačítka, nejčastěji toho pod escapem, se rychle vysune praktický terminál. Tilda funguje prakticky stejně, jenomže pod X Window Systémem, určitě doporučuji vyzkoušet.

GNOME dnešnímu uživateli umožňuje pomocí grafického rozhraní nastavit spoustu věcí, některá nastavení však zůstávají skrytá. Jedná se většinou o funkce implementované v prostředí, které však byly z důvodů, jako jsou snaha o jednoduchost nebo stabilitu, deaktivovány a skryty, aby neodváděly pozornost uživatele. Pořád je možné je zapnout přímou editací souborů s nastavením, ale Preferences Hide and Seeknabízí daleko komfortnější přístup; ty nejpopulárnější skryté možnosti GNOME sdružuje pod jednu střechu, kde jsou snadno upravitelné jedním zaškrtnutím checkboxu.

Jablečný přehrávač iPod je v poslední době skutečným hitem, Apple ani nestíhá vyrobou pokrýt poptávku po tomto kousku techniky, který dodnes nemá konkurenci. A zatímco uživatelé Windows a MacOS si iPodu užívají celkem nerušeně, Linuxářům jako obvykle nezbylo než si pomoci sami. První s přímou podporou přišel nejspíš KDE hudební přehrávač AmaroK, který je ale nevhodný pro uživatele ostatních desktopů. Proto existují utility GNUPod a PyPod, které se obě starají o správu metadat ve vašem miláčkovi a o import hudebních souborů do počítače. Hlavní rozdíl mezi těmito programy tkví v použitém jazyce, GNUPod je napsaný v Perlu, PyPod, jak už název napovídá, zase v Pythonu.

OneFinger je alternativní správce souborů pro KDE. A právě na tom, že je alternativní, si nejvíce zakládá; jak koneckonců říká sám tvůrce, chvíli potrvá, než si zvyknete. Dle mého názoru to ovšem stojí za to. OneFinger je daleko více než jiné programy zaměřen na práci se soubory. Netřídí vaše data podle adresářů, ale podle jejich typu a frekvence používání. Pamatuje si, které soubory kam patří, a dokáže v nich rychle vyhledávat. Pokud se nebojíte trochu odlišeného stylu práce, je tohle přesně pro vás.

root_podpora

Kdissertslouží ke kreslení plánovacích grafů. Ať už tvoříte design budoucího programu, prezentaci, nebo se prostě snažíte zformulovat myšlenku, Kdissert vám bude spolehlivým pomocníkem. Jeho fungování je jednoduché, využití široké, například já ho používám k nalinkování dialogů pro připravované RPG. :)

Pic2AA je QTčkový převaděč obrázků ze všech formátů podporovaných QT do ASCII Artu. K samotnému převodu používá aalib, výstup je tedy kvalitní a někdy dokonce i použitelný. :) Určitě se jedná o milou hračku pro děti a geeky všeho věku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku