Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (9. 2. 2005)

9. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si zasadíme nástupce eBooku, sejmeme animovaný screenshot, na to celé nasadíme regulární výraz, a pokud vás to vezme za srdce, tak si můžete natočit EKG a ECG.

Oddělení sazeniček

OpenBerg OpenReader (0.0) je velmi zajímavý projekt, který chce vytvořit „univerzální, otevřený standard pro distribuci digitálních publikací“. Tak, jak to chápu já, se OpenReader snaží vytvořit něco mezi eBookem a TeXem, celé to chtějí založit na XML technologii a pro renderování chtějí použít stávající HTML prohlížeče. Nebo alespoň Mozillu. Takových nápadů už bylo asi více, ale tuhle společnost vede Jon Noring, který spolupracoval již na formátu eBook, takže by tento tým mohl být úspěšný. Projekt vypadá slibně, a pokud to skončí rozumným výstupem, bude to jedině dobře. Jo a ještě dovedně skrytý výsledekproza­tímní práce.

Máte rádi screeshoty programů? Já ano, protože screenshot mi řekne na jeden pohled mnoho o vzhledu programu a v důsledku obvykle i o propracovanosti programu samotného. Takže screenshot ano; a co takhle animovaný screenshot? Jak to myslím? Koukněte se sami. Užasné! Celé to má na svědomí program vnc2swf (0.4.2), který zachycuje pohyb na obrazovce přes VNC protokol a převede ho na Macromedia Flash formát. Očekávejte v brzké době záplavu pohybujících se sreenshotů zasazených mezi HTML dokumentaci. Začínajícím autorům se to bude líbit.

Po přepracování SSHFS z LUFS vznikl SSH Filesystem (1.0), který je založen na FUSE, takže na připojení nepotřebujete práva roota. SSH Filesystém využívá SSH File Transfer Protocol (SFTP), který podporuje většina serverů.

LPR via HTTP (1.0) je, jak už název napovídá, ovládání tiskové fronty přes web. Aktuálně podporuje LPRng a k běhu potřebuje perl. Program ocení asi především středně velké firmy, kde mají sdílené tiskárny a pracovníky neznalé příkazové řádky Linuxu.

LPR via HTTP

Oddělení ozimu

Občas píši složitý regulární výraz na extrahování informací z HTML stránky. Občas jsou ty výrazy dost dlouhé, a než dojdu na konec, tak zapomenu, co bylo na začátku. Jelikož jsem povahy líné, tak než abych výraz několikrát kontroloval, spustím to na vstupních datech, a pokud dostanu očekávaný výstup, pokládám výraz za hotový. Ne, že bych to pokládal za ideální přístup (pokud to čte někdo, kdo pracuje pro JE Temelín a Dukovany, tak ať okamžitě zapomene, co jsem tady teď psal), mno – ale pokud někdo náhodou pracuje podobně, tak mu asi přijde vhod program Redet (4.13). Jméno programu je zkratka z Regular Expression Development and Execution Tool. Podporuje spustu programů, které mají zabudované regulární výrazy: počínaje agrepem přes grep, perl a konče tcsh. Obsluha je velmi jednoduchá: vyberete program, pro který tvoříte regulární výraz, vytvoříte ten výraz, zadáte vstupní množinu dat a Redet z ní vybere podmnožinu vyhovující zadanému regulárnímu výrazu. Jednoduché, ale strašně užitečné.

Možná jenom zmíním, že program vyžaduje wish, který je součástí Tk toolkitu. A program můžete spustit příkazem: wish redet.tcl; v README to není nijak zdůrazněno a chvíli jsem s tím zápasil.

Redet

Oddělení sklizně kombajnem

Vyšel teTeX (3.0) – aktualizovaný texmf strom, jednoduchá instalace a nové verze programů, ale to si už přečtěte sami.

CS24_early

Oddělení znuděných programátorů

Znáte z filmů z nemocničního prostředí frázi „… sestři, natočte pacientovi EKG …“, tak jestli si nedáte pokoj a vyzkoušíte Linux Heart Monitor (0.1), budete brzo doma slýchat „… synáčku, natoč mi EKG…“. Vše, co k tomu potřebujete, je totiž tento program, zvuková karta a jednoduchý obvod (schéma najdete na stránce).

Tento program řadím do své interní kategorie „to jsem nečekal“… Posunuji svoji laťku nečekaného výše na hodnotu „Jak s pomocí Linuxu rozbít svůj první atom.“ A hlavně prosím do diskuse nepište, že už to dávno jde.

Líbí se vám v článku screenshoty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.