Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 1. 2005)

5. 1. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je po Novém roce, někteří se teprve pomalu probouzejí, jiní už píší softwarovou sklizeň. :) Tady ji máte.

Hudebně nadané čtenáře jistě zaujme na knihovně GTK napsaný prográmek GScore sloužící k zápisu not do osnovy. Ovládání je jednoduché a interface je velmi rychlý. Aplikace zvládá i složitější „vychytávky“ jako posunutí celé skladby výše nebo níže a složitější notové značky. Vaše výtvory potom umí uložit jak v textovém formátu ABC, tak i jako MIDI, který, máte-li softwarový syntetizátor, si potom můžete přehrát. Za zmínku jistě slouží i poměrně flexibilní podpora plug-inů; těch ovšem zatím moc není.

Grapevine je grafický GTK frontend umožňující snadnou práci s aplikací Cedega, dříve známou jako WineX. S jeho pomocí se snadno a rychle konfiguruje chování wine, instalují hry i prohlíží online databáze podporovaných produktů. Ke každé nainstalované hře umožňuje změnit mnoho nastavení, určit rozlišení, simulovanou verzi Windows atp. V poslední verzi přibyla podpora pro hry podporované technologií Point2Play. Bohužel autor Grapevine již nemá čas na programu dále pracovat, a tak hledá, kdo by po něm projekt převzal – najde se někdo?

Pro vás všechny, kdo pracujete s Linuxem i s MacOS X a máte rádi iTunes, je určena knihovna libopendaap. Spolu přehrávačem TunesBrowser, který je na ní postavený, rozumí onomu poněkud nelogickému systému adresářů a souborů, do kterého iTunes ukládá svoji databázi hudebních souborů, a efektivně tak umožňuje sdílet stejnou databázi hudby mezi více počítači, třeba přes FTP. Přehrávač samotný připomíná svým interface i ovládáním originální iTunes, ale knihovna, kterou využívá, se dá podle autora snadno začlenit do jiných přehrávačů, k čemuž snad brzy dojde. Ačkoliv mám iTunes rád, přece jen mě tento program přivedl na myšlenku, jestli by nebylo lepší spíše přinutit iTunes ukládat v nějakém rozumném formátu než učit všechny ostatní rozšířené přehrávače rozumět tomu, co už mají. :)

CS24_early

Klear je nedávno vzniklá aplikace dávající si za cíl stát se robustním TV přehrávačem pro KDE/QT. Zatím umí pár základních funkcí, ale do budoucna je plánováno nahrávání a přehrávání záznamů včetně podpory OSD a teletextu a dalších technologií. Hlavní avizovanou výhodou projektu by měla být integrace s KDE, zejména díky QT frontendu a použití xinelib jako backendu aplikace. Časem snad nahradí současný poněkud omezený program kdeTV, a KDE tím získá plnohodnotný integrovaný DVB tuner. K programu dostanete i seznam kanálů, zatím však v seznamu chybí většina států.

Keyano je grafická aplikace, která do jednoho unifikovaného ovládání shrnuje frontend k mnoha populárním linuxovým programům, jako je Festival nebo Fortune. Hlavním účelem celého programu je zábava, případně možnost něco se naučit… a to pro lidi všeho věku. Obsahuje jednoduché hry, například výuku abecedy pro malé děti, stejně jako složitější audiovizuální hříčky. V současné chvíli prochází bouřlivým vývojem a doslova každý den se objevují nové funkce. Uvidíme, co z něj časem vznikne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku