Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 6. 2005)

22. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si, milí žáci, probereme chemii, promoce, převod Wiki syntaxe do HTML, editaci textů a nakonec xanalogii.

Zejména čtenáři školou povinní nejspíš ocení sadu nástrojů Gnome Chemistry Utils, která se jim stane neocenitelným společníkem v hodinách chemie. Současná vývojová verze balíku obsahuje kromě sady tříd a knihoven určených pro tvorbu chemických aplikací také tři užitečné nástroje: periodickou tabulku prvků, 3D nástroj pro zobrazování krystalických struktur a OpenGL prohlížeč molekul. Do příští verze autoři chystají chemickou kalkulačku, se kterou se vyčíslování reakcí stane snadnou záležitostí. Funkce všech tří nástrojů jsou rozhodně nadprůměrné a rychlost je i při zobrazování složitých struktur bezproblémová. Gnome Chemistry Utils samy o sobě by vám ale nebyly moc platné – k využití jejich funkcionality potřebujete aplikace Gnome Crystal a GChemPaint. Druhý jmenovaný je navíc souborově kompatibilní s programem JChemPaint, který jsme si představili v jedné z minulých sklizní. Gnome Chemistry Utils vyžaduje knihovny GTK, libglade a GtkGLExt.

K pobavení IT pracovníků skvěle poslouží konzolová hříčka The Life of a Geek, v níž se dostanete do role pilného studenta, který se snaží odpromovat ve škole a zároveň si udržet funkční počítač a neumřít hlady. Zdánlivě jednoduchý koncept je zkomplikován potřebou spát, studovat a zároveň bránit svůj počítač proti útokům přes Internet. Na svou jednoduchost je hříčka extrémně zábavná a návyková a rozhodně neuškodí ji alespoň vyzkoušet. K dispozici je kromě linuxové verze i binárka pro Windows/Cygwin a samozřejmě zdrojové kódy, se kterými se dá program zprovoznit i na dalších systémech. Jediná závislost programu je C++ kompilátor a několik základních knihoven, což jistě potěší, pokud instalujete na starý systém bez grafického prostředí.

V dnešní době technické renesance se alespoň základní znalost HTML pomalu dostává mezi obecné vzdělání a články, příspěvky na fórech i jiné formy komunikace nebo exprese předpokládají právě tento formát. Ačkoliv je HTML poměrně triviální, mnoho lidí ho nezná nebo s ním nechce pracovat, už kvůli těm špičatým závorkám, které prostě nemají na klávesnici. Nedávno jsem proto doporučoval PHP formátovač textu Texy!; ten ale trpí absencí jakéhokoliv frontendu a jeho použití tkví hlavně v oblasti rozsáhlých webových projektů. Pokud vám ovšem vyhovuje syntax Wiki a jste šťastnými uživateli GNU/Linuxu, velmi dobře vám poslouží program Newton, kvalitní grafický překladač textu do HTML podle intuitivních Wiki konvencí. Pro většinu složitějších funkcí jako vkládání obrázků má Newton i šikovný klikací dialog, takže k práci je potřeba skutečně jenom minimální snaha a přepínání klávesnice. Na stránkách projektu najdete kromě samotného programu i jednoduchý návod na obsluhu a popis syntaxe. Ke svému běhu Newton vyžaduje knihovnu GTK a nainstalovaný Python.

root_podpora

Pokud jste si oblíbili populární GTK editor Bluefish, ale hledáte program s podporou LaTeXu, zkuste program Winefish, který z prvního jmenovaného přímo vychází. Původně vyšel z verze 1.0, dnes už dosáhl verze 1.2 a je dost stabilní na běžné použití. Samozřejmě umí zvýrazňovat syntaxi, automaticky doplňovat text a vyhledávat v referenční databázi funkcí. Má podporu dodatečných nástrojů a plně podporuje Unicode. Na mnoho funkcí LaTeXu má navíc šikovné klikací dialogy a wizardy, a i když v něm stále ještě zůstávají některé zbytečné funkce editoru Bluefish, stane se vám užitečným nástrojem pro psaní LaTeXového kódu. Winefish potřebuje ke svému běhu knihovnu GTK.

Velmi zajímavý projekt je Ibid's Editor, program pracující s xanalogickým textem, tedy systémem, v němž je ke každému slovu přiřazen jeho autor, verze a datum, kdy bylo napsáno. Pokud je toto slovo v xanalogickém systému nějak upraveno, přeneseno do jiného dokumentu nebo znovu použito pro jiný kontext, je tato informace uchována, takže je možné vysledovat zdroj informací a dat použitých pro tvorbu nového dokumentu, a to zpětně až k počátečnímu textu. Ibid's Editor zatím nepodporuje správu verzí a porovnávání pomocí vývojového grafu, ale už v současné rané verzi implementuje velkou část xanalogického principu. Výhody podobného systému jsou zřejmé – snadné sledování vývoje textu se hodí například u zdrojových kódů aplikace. Jeden pohled na vývojový diagram a je zřejmé, odkud pochází které části kódu – je tedy snadné například udržovat synchronizaci mezi dvěma projekty vycházejícími ze stejného základu. Princip xanalogické struktury je dnes poměrně nový a neznámý, ale v budoucnosti bude možná využit v groupware aplikacích a kooperativním vývojovém prostředí. I když je zatím praktické nasazení Ibid's Editoru utopickou představou, můžete si alespoň na vlastní kůži vyzkoušet některé principy této zajímavé myšlenky. Program vyžaduje pro svůj běh knihovny GTK, libglade a ZLib. Jediným podporovaným systémem je zatím Linux, ale podpora dalších je plánována pro některou z budoucích verzí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku