Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (6. 12. 2006)

6. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu mám konvertor z OpenOffice.org, jeden klikací instalátor, hromadu Lightscribe vypalování na opačnou stranu médií, něco pro síťové switche a zakončíme telepatickým režimem pro instantního kecálka.

odt2txt

Dneska začnu zlehka. Odt2txt (0.1) je převodník z OpenDocument Text formátu do čistého textu. Jednoduché jak facka a funguje to spolehlivě. Co dodat? Nic. Jdeme dál.

gxInstall

Za největší výhodu Linuxu v současnosti považuji systém balíčků, jejich závislostí a systém repositářů. Proti tomu je v přímém rozporu program gxInstall (0.20) a asi bych se o něm neměl vůbec zmiňovat, ale docela to chápu. Pro nově příchozí z té druhé platformy může být nepoužívání klasických instalátorů s průvodcem natolik nepochopitelná… Takže jim raději poskytneme hračku. Výsledný instalátor je samorozbalovací, může být ve více jazycích, automaticky nainstaluje ikonky do menu a na desktop a umí se i odinstalovat.

gxInstall

gxInstall

4L: LaCie LightScribe Labeler for Linux

Zatím jsem neviděl žádný sofware pro vypalování LightScribe disků. LightScribe je technologie umožnující vypálit do horní vrstvy nějaký obrázek. Nedostatek programů mě netrápil, protože nemám příslušnou mechaniku. Ale mít takovou, tak mě to asi hodně štve. Jenže od tohoto týdne už asi bude vše jinak. Program s dlouhým názvem 4L: LaCie LightScribe Labeler for Linux (1.0) umožňuje vypalovat obrázky z příkazové řádky i z pohodlného GUI. Podrobnou recenzi na CDR.cz pouze doplním, že sice nejsou k dispozici zdrojáky, ale program je zdarma. LaCie používá ovladače z K3B, takže problém s ovládáním mechanik nebude.

LaCie

LaCie

Lightscribe System Software and SDK

A Lightscribe ještě jednou. Pokud byste si tuto technologii chtěli sami implementovat, tak si můžete stáhnout od HP (tvůrce této technologie) Lightscribe System Software and SDK (1.4.124.1), což jsou potřebné knihovny a vývojářská sada. A opět podrobná recenze od CDR jednoduché demo aplikace, která je vytvořená tímto SDK.

pie

Některé obrázky z Lightscribe galerie jsou prostě k sežrání.

OpenRRCP

Dražší switche je možné různě spravovat na dálku. Ať už přes telnet nebo přes webové rozhraní. U levných tu možnost nemáte (proto jsou také levné). Ale neplatí to tak úplně doslova. Levné switche je možné dotazovat a nastavovat pomocí vlastního protokolu Realtek Remote Configuration Protocol (RRCP). Má to samozřejmě svá úskalí. Musíte být ve stejné ethernetové síti, jako konfigurovaný switch. A musíte mít speciální software schopné komunikovat v RRCP. Jako napříkla OpenRRCP (0.1.92). Takže pokud vlastníte switch z tohoto seznamu, pak máte spravovatelný hub a ani o tom nevíte.

asus

GigaX 1024I (GX1024I)

CS24_early

Telepatický režim

Dnešní poslední věcičkou je Gaim. Což je instantní kecálek a není na něm nic nového. Jenže teprve nedávno jsem objevil jeden z jeho standardních pluginů – Telepatický režim. V momentě, kdy vám někdo začne psát, vám vyskočí okno rozhovoru (stejné jako pro klasický rozhovor) a objeví se úvodní zpráva: „Cítíte narušení síly.“ A dál to pokračuje normálně. Tedy vlastně ne. Vypadá to asi takto: Vidím totiž blikat ikonku klávesnice (protistrana mi něco píše a asi o tom přemýšlí), tak rychle něco napíšu:

  • Cítíte narušení síly
  • Vidím poblikávat ikonku klávesnice, tak rychle něco napíšu, než to stihne odeslat
  • (já) Ahoj
  • (já) Jak se máš, co potřebuješ.
  • ikona klávesnice pohasne. po chvíli se opět objeví a za ní:
  • (on) jak víš, že ti píšu?
  • (já) to víš, linux :)
  • (on) aha

A i na tu dálku cítím respekt a královsky se bavím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.