Hlavní navigace

Názor k článku OOo je vážně nemocný projekt, tvrdí Michael Meeks od o2 - IBM neni firma, ktera by mela duvod "commitovat"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2008 9:29

    o2 (neregistrovaný)
    IBM neni firma, ktera by mela duvod "commitovat" do OOo, tou je predevsim Sun, jenz v roce 1999 investoval prachy svych akcionaru do firmy StarDivision a akcionari ocekavaji zhodnoceni. IBM a jine firmy, ktere zadne prime investice nedelaji podporuji Open Source hlavne hubou a to *predevsim* proto, aby ochranily svou dominanci v jinych oblastech.

    Lotus Symphony je trochu jine kafe. Krome ochrany svych zajmu (zakaznici s Lotus Notes, detaily viz ta reference na Lupe vyse) jde v tomto konkretnim pripade take o to, ze IBM je velka firma. velmi velka firma. tato velmi velka firma se rozhodla, ze prechod z XP na Vista by pro ni nebyl dobry. takze XP je posledni platforma MS, za kterou IBM utratilo u MS nemravne velkou castku (nutne HW "upgrady" a lidskou praci nepocitaje). Lotus Symphony jej jednim z dilcich kroku k onomu cili.

    Ano, pokud se vam zda, ze zdrojaky Lotus Notes zajistujici kompatibilitu OOo a tohoto skveleho "groupware" minuleho stoleti za zdroje OOo neni "koser" obchod, mate pravdu. IBM v tomto pripade pouze bere (chrani svuj zajem).

    jinak pekny clanek ohledne ochrany vlastniho "byznisu" tzv. podporou open source je zde:
    http://www.softpanorama.org/Articles/solaris_vs_linux.shtml
    mozna vytoci nekolik skalnich priznivcu linux svou prehnane "pro-solaris" orientaci, ale to je oc tu bezi v tzv. korporatni sfere. myslim, ze teze o IT ekosystemech je spravna i kdyz si osobne myslim, ze to nebude Sun a (open)Solaris, kdo bude vitezem. kazdopadne Novell a (open)SUSE jde o to same, vytlacit ostatni Unixy/jine Linux distribuce z velkych firem. ;-)

    pokud jde o *tento* clanek (Meeks), jde z meho pohledu o skrytou reklamu na projekt Go-OO a snahu poskodit uhlavniho konkurenta Sun, jak jsem cetl nize. pokud se divam na cile projektu, chybi mi tam uz jenom Microsoft jako hlavni sponzor, ale ten je samozrejme "upozaden" smlouvou s Novell. :-)

    pouzivam StarOffice/openOffice na Unix/Mac od roku 2000 a podpora VBA Excel skriptu a Visio je to posledni, co by me v tomto uzasnem baliku chybelo. :-) I microsoft musi chranit svou dominanci, patrne skrze sve smluvni partnery... ;-)