Hlavní navigace

OpenOffice je na odchodu. Dostane LibreOffice jeho požehnání?

9. 9. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Projekt kancelářského balíku OpenOffice už delší dobu mírně řečeno stagnuje. Nyní se v komunitě začalo otevřeně mluvit o ukončení projektu. Jaké jsou možnosti a jak by ideálně mělo proběhnout?

Kancelářský balík OpenOffice skomírá, o tom není sporu. Považte, poslední velká verze 4.1 vyšla před více než dvěma roky a od té doby jsme se dočkali jen dvou setinkových verzí, které přinášejí opravy chyb a jen hrstku funkčních vylepšení. Takhle zkrátka nevypadá vývoj projektu, který by chtěl konkurovat Microsoft Office a cílit na stamilióny uživatelů. A začínají si to uvědomovat i lidé, kteří v projektu působí.

Možnost konce projektu na začátku září připustil Dennis Hamilton, který OpenOffice de facto šéfuje. I když připustil je asi příliš mírné slovo. Hamilton dokonce sepsal poměrně zevrubný plán, jak by bylo možné projekt ukončit, a pozval k diskuzi další vývojáře a členy komunity. Text zde nebudeme příliš rozebírat, řeší převážně praktické záležitosti jako uzavření repozitářů, účtů na různých službách, sociálních sítí apod.

Později se ukázalo, že Apache Foundation, která projekt zastřešuje, začíná mít s jeho neaktivitou problém. Nejde ani tak o to, že nepřibývá moc nových funkcí, ale že už vázne i údržba softwaru. Poslední kapkou měla být poměrně závažná chyba, kterou nálezce nahlásil už minulý podzim, ale zůstávala neopravena. V červenci mu proto došla trpělivost a informace zveřejnil. I tak trvalo ještě cca měsíc, než vývojáři OpenOffice připravili patch.

Podívejme se, jaký je v současnosti stav projektů OpenOffice a LibreOffice, čím se liší a jak by mohla vypadat budoucnost svobodných kancelářských balíků.

Rekapitulace

Nejprve si připomeňme, jak jsme se dostali do této situace, kdy existují dva velké (a do značné míry stejné) svobodné kancelářské balíky. Firmu Sun Microsystems, která primárně vyvíjela a spravovala OpenOffice.org, v roce 2009 koupil Oracle. Tato společnost v open-source komunitě nemá příliš dobrou pověst a někdy je označována za hrobaře svobodných projektů. Proto se nezávislí vývojáři a vývojáři z jiných firem začali obávat o budoucnost, prosperitu a otevřenost projektu.

Cca rok po akvizici velká část vývojářů ohlásila: forkujeme OpenOffice.org jako LibreOffice, projekt bude zastřešovat nezávislá organizace Document Foundation. Tehdy však ještě nic nebylo jasné, poměrně významná část vývojářů stále chtěla pokračovat v OpenOffice a dát Oraclu šanci. Projekt LibreOffice se však rozjel nadmíru dobře a postupem času přestoupila i řada pochybovačů.

V polovině roku 2011 se Oracle projektu OpenOffice.org vzdal a pod ochranná křídla si ho vzala Apache Foundation. Na první vydání, to už pod pozměněným názvem Apache OpenOffice, se však čekalo ještě déle než půl roku. Ale to už byla většina vývojářů u LibreOffice a neměla důvod přecházet. Projekt šlapal jako hodinky, pravidelně vycházely nové verze a celková organizace byla na dobré úrovni. Od té doby se nic moc nezměnilo a OpenOffice strádá.

Důležitá role licence

Přirozená otázka zní: pokud by OpenOffice skončil, mohl by z něj LibreOffice převzít ty dobré věci? Správná odpověď je ano, ještě lepší odpověď je: už tak činí. Vývojáři LibreOffice procházejí každou jednu změnu, která se v OpenOffice objeví, a pokud konceptuálně dává smysl a její implementace není příliš složitá, přidají ji. Z toho důvodu existuje jen málo funkcí, které by byly v OpenOffice a LibreOffice ne.

Naopak to ale nefunguje. Zde se k dostáváme k přehlíženému faktoru, který v rozvoji projektů hrál zásadní roli – licenci. Zatímco OpenOffice se vydává pod permisivní licencí Apache, která nevyžaduje zveřejnění zdrojového kódu odvozeného díla, LibreOffice využívá spíše copyleftové licence MPL, GPL a LGPL, které to vyžadují. To znamená, že OpenOffice kvůli své volnější licenci nemůže převzít kód LibreOffice, ale naopak to jde. O tom, jaké licence jsou lepší a svobodnější, se mohou vést dlouhé debaty, ale situace je prostě taková.

Na OpenOffice je nejcennější značka

Přesto OpenOffice disponuje jedním velmi cenným artiklem – značkou. Mezi čtenáři našeho serveru by se asi nenašel nikdo, kdo nezná LibreOffice. Zkuste se ale zeptat mezi známými, kteří Linux nebo svobodný software nijak neřeší. Dost možná většina z nich na počítači bude mít OpenOffice. Buď z toho důvodu, že LibreOffice vůbec neznají, nebo proto, že dlouhá léta používají OpenOffice a nikdo jim zkrátka nevysvětlil, že LibreOffice je v podstatě to samé, ale lepší.

Otázku značky ve svém návrhu Hamilton také zmínil: Nemáme v úmyslu zachovávat ochranné známky vztahující se k Apache OpenOffice. Neoprávněné užité značky Apache a jejích symbolů může být napadeno. Použití značky OpenOffice, Open Office, openoffice.org a podobných bez zmínky Apache nebude adresováno. Vyjádření není úplně jasné, ale zřejmě je tím myšleno, že se případné použití ochranných známek OpenOffice třetí stranou nebude řešit.

S ochrannými známkami je to však ošemetné a takové prohlášení samo o sobě nic moc nezaručuje. Koneckonců jde jen o jeden návrh a nelze z něj tolik vyvozovat. Každopádně ochranné známky vlastní Apache Foundation a konečné rozhodnutí, jak s nimi po případném konci projektu naložit, bude její.

LibreOffice potřebuje požehnání svého soka

U značky to ale nekončí. Stejně důležitý bude přístup, který vývojáři a Apache Foundation zvolí s ohledem na konec projektu. Samozřejmě mohou zavřít, ukončit podporu a toť vše. To se doufejme nestane a přispěvatelé OpenOffice i přes zlou krev, kterou s konkurenčním projektem zřejmě mají, nějakým způsobem LibreOffice podpoří a předají mu pomyslné žezlo. Možností je spousta a mohou ve výsledku znamenat rozdíl v mnoha miliónech uživatelů.

root_podpora

Tím nejmenším by bylo oficiální doporučení LibreOffice na webových stránkách. Mohlo by ale dojít i na nějakou větší informační kampaň, případně připravení instalátoru, který by OpenOffice vyměnit za LibreOffice a třeba přenesl konfiguraci. Trochu negativně působí, že Hamilton ve svém návrhu LibreOffice ani nejmenoval, pouze připustil možnost doporučení alternativy. Tak jako tak, poslední slovo asi opět bude mít Apache Foundation, která by, věřím, zvolila konstruktivní, nikoliv destruktivní přístup.

Čistě teoreticky je tu také možnost, že by Apache Foundation svolila dokonce k převedení ochranných známek na Document Foundation. Otázkou je, zda by další případné přejmenování LibreOffice na OpenOffice nebylo příliš zmatečné. Nový název sám o sobě není špatný, může vzbuzovat také pozitivní pozornost. Jde hlavně o to, aby uživatelé dostali informaci, že místo OpenOffice mají používat LibreOffice.

Pokud by to situace umožnila, jsem pro:

  • přejmenování LibreOffice na OpenOffice
    29 %
  • zachování názvu LibreOffice
    71 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.