Hlavní navigace

LibreOffice Online: první pohled na webovou kancelář

11. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kancelářský balík LibreOffice zdatně konkuruje komerčním alternativám, ale v jednom aspektu dosud pokulhával – nenabízel možnost tvorby dokumentů on-line. To se ale má změnit, společnost Collabora ukázala první veřejnou verzi LibreOffice Online. Sice toho ještě moc neumí a má řadu much, ale – konečně!

Abychom byli přesní, k LibreOffice Online ještě přístup nemáme. Přesně jde o Collabora CloudSuite Online Editor. To je ale spíš jen slovíčkaření, protože společnost Collabora vede vývoj LibreOffice Online a nově zveřejněný webový editor je na něm postaven. Pro zjednodušení proto budeme používat zkratku označení LibreOffice Online. Ukázková verze bohužel není přístupná bez omezení, musíte vyplnit formulář se svými osobními údaji. Obratem vám přijde e-mail s webovou adresou a přístupovými údaji.

Demoverze by měla být postupně obohacována o nové funkce a přístupové údaje by měly fungovat dlouhodobě, takže se třeba co pár týdnů můžete vracet a zkoumat, co zase přibylo. Aktuálně toho LibreOffice Online skutečně moc neumí. Zvládá pouze základní editaci textových dokumentů a prezentací. Také bychom měli upřesnit, že se nejedná o port, ale nový produkt z rodiny LibreOffice. Serverová část zřejmě do určité míry využívá kód z klasického LibreOffice, ale frontend je zkrátka jiný. A asi ani netřeba psát, že běží na HTML5.

Textový procesor

Prvně se podívejme na textový procesor, pravděpodobně nejpoužívanější aplikaci z balíku. Webová verze kromě základního formátování zvládá odrážky, odsazení a práci s obrázky. To je víceméně vše. Je možné používat i styly, nicméně pouze ty předdefinované – měnit je nelze. Stejně tak neupravíte okraje, záhlaví, zápatí apod. Z toho vyplývá, že v současnosti je LibreOffice Online použitelné spíš jen jako zápisník á la Evernote, seriózní dokumenty v něm nenapíšete.

Jelikož se jedná o demoverzi, dokumenty nemůžete ukládat on-line (ani je importovat). Můžete je ale vyexportovat nebo vytisknout. Nabídka formátů pro export nepřekvapí. Nechybí ODT, PDF ani formáty od Microsoftu (nová i stará generace, tedy DOCX a DOC). V rámci omezených možností jsem se snažil dokument naformátovat co možná nejkomplikovaněji, abychom export pořádně otestovali. Tady LibreOffice nezklamalo, všechny exportované dokumenty ve všech formátech vypadaly přesně tak, jak vypadat měly.

Ve výchozím stavu se dokument otevírá pro čtení. Abyste ho mohli editovat, musíte editor přepnout do režimu úprav pomocí maličkého tlačítka dole uprostřed obrazovky. Obecně lze říct, že to co teď LibreOffice Online zvládá, zvládá dobře. Kazí to pomalé vykreslování – např. při psaní píšete rychleji, než se písmena stíhají objevovat na obrazovce. Ale v této fázi vývoje je to celkem pochopitelné. Koneckonců i v testovacím dokumentu se píše, že aplikaci čeká další optimalizace.

Prezentace

Co se týče aplikace pro tvorbu prezentací, vztahuje se na ní prakticky to samé jako na textový procesor. Od možností úprav, přes podporované formáty až po pomalé vykreslování. Aplikace pro tvorbu prezentací ale zatím není použitelná prakticky vůbec, neboť neumožňuje vytvořit novou prezentaci, zvolit její rozvržení apod. K dispozici je zkrátka jen ukázková prezentace, jejíž slajdy lze měnit. Za zmínku stojí snad jen režim prezentace na celou obrazovku. V takovém případě je prezentace převedena do SVG a vykreslována přímo prohlížečem. Sice chvíli trvá, než se prezentace načte, ale pak už vše běží svižně a přepínání mezi slajdy je okamžité.

Finální verze tak za rok

V ukázkovém dokumentu je uveden i rámcový plán vývoje LibreOffice Online. V prvním čtvrtletí roku by 2016 mělo dojít k vydání verze 1.0, která bude obsahovat základní možnosti editace a samozřejmě už také i možnost aplikaci skutečně používat – tedy importovat a ukládat práci. Není zřejmé, které aplikace z balíku v této verzi budou k dispozici, ale měly by to být minimálně textový procesor (Writer), tabulkový procesor (Calc) a prezentační program (Impress). Názvy v závorkách berte s rezervou, protože se jimi aplikace zatím neoznačují.

V druhém čtvrtletí by měla vyjít verze 2.0, která nepřidá další možnosti editace, ale dnes už velmi důležité možnosti spolupráce. To znamená hlavně možnost sdílet i upravovat dokument spolu s dalšími uživateli. Na konec příštího roku je plánováno vydání verze 3.0, která by měla přinést mnoho dalších možností úprav a nastavení. Ta bude považována za finální. Vývoj ale samozřejmě bude pokračovat a webové aplikace budou dostávat aktualizace.

Trochu nejasno je stále v tom, jaký vztah budou mít desktopová a webová verze. Document Foundation sice LibreOffice Online podporuje, ale vývoj probíhá v režii zmíněné společnosti Collabora. Bude Document Foundation vůbec mít zájem provozovat nějaké oficiální LibreOffice Online? Provoz serverů by jistě stál nemalé peníze. Pravděpodobněji se jeví verze, že to Document Foundation nechá na třetích stranách, ať webovou verzi nabízí v různých bezplatných i komerčních tarifech. Případně by mohla nadace pouze doporučit některé konkrétní služby.

Cíl číslo jedna: interoperabilita

Otazník zůstává i u toho, zda LibreOffice Online nabídne úplně všechny funkce jako desktopová verze. Pokud LibreOffice používáte, tak dobře víte, že těch funkcí je opravdu mnoho a většinu jste možná ani nepoužili. Zahrnovat veškeré funkce do webové verze by tak možná bylo i kontraproduktivní. Webové kancelářské balíky jdou obecně spíš cestou zjednodušení. Jisté je, že by si webová verze měla poradit s každým prvkem, který lze vložit z desktopové verze a neměly by nastat žádné problémy s kompatibilitou.

CS24_early

Hlavní předností LibreOffice Online by stejně jako na desktopu měla být interoperabilita. Zatímco zbytek webových balíků si spíš hraje na vlastním písečku, LibreOffice Online bude podporovat víc než sto formátů a propojení s dalšími službami. Zmíněna je např. i plná kompatibilita s Google Dokumenty. Těžko ale říct, co přesně to znamená. Služba totiž používá vlastní, blíže nespecifikovaný, formát (samozřejmě s možností exportu do dalších). V plánu je také přímé napojení na úložiště jako One Drive a další.

Vývoj webové verze jde v ruku v ruce se snahou vyvinout verzi pro mobilní zařízení. Část kódu spolu nejspíš budou sdílet. LibreOffice pro Android je venku už téměř rok, ale moc pokroku nedoznalo. Aktuálně zvládá jen zobrazování dokumentů a lehké úpravy. Snad se to brzy změní a konečně dostaneme možnost, jak v mobilním i webovém prostředí pracovat s ODF dokumenty. Právě absence takových aplikací teď pro formáty ODF představuje poměrně velkou konkurenční nevýhodu. Zejména pro nasazení ve firmách nebo na úřadech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.