Hlavní navigace

Peníze za open source software?

17. 12. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Víte, jak si můžete přivydělat nějakou tu pětku psaním otevřeného softwaru? Buď naprogramujete něco opravdu excelentního a peníze si vás už najdou, nejspíš v podobě odměny za konzultantské práce či něco podobného. A nebo navštívíte trh zakázek na volně otevřené aplikace.

Zdá se vám to divné? Věřte nebo ne, ale není to divné ani trošku. Takový burzovní server shromažďuje nabídky společností i jednotlivců na vytvoření nebo podílení se na vývoji prakticky libovolného softwaru. Jedinou podmínkou je, aby výsledný projekt spadal do kategorie open source. Součástí každé nabídky je i finanční obnos, který zadavatel nabízí za zrealizování zakázky.

Možná si říkáte, proč vlastně někdo zaplatí za práci, která nepřinese užitek jenom jemu, ale v podstatě komukoliv. Odpověď je celkem jednoduchá. Protože je to levnější, než investovat peníze do vlastního vývojářského týmu a zároveň existuje solidní pravděpodobnost, že i kdyby původní autor ztratil o projekt zájem (jako že se to stává), najde se někdo, kdo bude v jeho práci pokračovat. Kromě toho touto cestou osloví zadavatelé asi nejširší spektrum vývojářů.

No, a my se dnes podíváme na tři servery, které tuto službu nabízejí.

Free Software Bazaar
FSB je nejstarší z této trojice a rovněž je na první pohled nejnevzhlednější. To může některé návštěvníky odradit, ale byl by to ukvapený postup. FSB lze přibližně po roce provozu považovat za praxí prověřený, autor konstatuje, že doposud byly bez problému zaplaceny všechny realizované objednávky. Jenom pro zajímavost, zatím nejvyšší honorář, který byl vyplacen, bylo 1000 dolarů za realizaci démona, který konvertuje TNPP na TCP/IP pakety a naopak.
Zajímavé je, že ke každé zakázce můžete přidat vlastní nabídku, pokud jej shledáte užitečným. U některých projektů se tak kumulují docela slušné peníze z různých zdrojů. Například honorář za vytvoření otevřeného klonu hry Bolo z Maca vzrostl z původních 100 dolarů díky dalším sedmi menším nabídkám už na 320 dolarů. Svou nabídku může každý účastník limitovat doplňujícím podmínkami (například lze přihodit peníze k honoráři za ovladač pro tiskárnu, ovšem s podmínkou, že budou vyplaceny pouze pokud bude možné tisknout i v 1200dpi).
Na FSB momentálně najdete přibližně padesát nabídek, což je upřímně řečeno docela málo. Aktuální nejvyšší nabídka má hodnotu 30000 (!) německých marek za realizace X11 klienta pro RDP protokol použitý v Microsoft NT Terminalserveru. Většina ostatních nabídek je ovšem výrazně nižších, pár se jich pohybuje okolo 1000 dolarů, o něco více je nabídek v řádech stovek dolarů a zbytek je někde mezi 25 a 100 dolary. V zásadě bych řekl, že na FSB se najde pár zajímavých (a hlavně realizovatelných) projektů, které jsou solidně honorované, ale obecně si na své spíše přijde ten, kdo si chce „střihnout“ jeden nebo dva padesátidolarové projekty měsíčně na přilepšení.
Chtěl jsem si také původně postěžovat na chybějící prohledávání nabídek, ale nakonec jsem usoudil, že vzhledem k menšímu rozsahu serveru se bez něj dá velice dobře obejít. Zkrátka server nabízí přesně to, co je třeba, nic míň, nic víc.

Cosource.com
Cosource.com vzniklo teprve nedávno, ale již dnes obsahuje více nabídek, než FSB. To je ale zřejmě alespoň částečně způsobeno odlišným principem fungování. Jde vlastně o reverzní aukci, neboť zadavatel neurčuje honorář, ale čeká, kolik peněz budou za úkol požadovat vývojáři. Následně si pak vybere jednu nebo více odpovědí, kterým přidělí určité finance. To opakuje, dokud se některý z vývojářů nebude s nabízenou sumou souhlasit. Alespoň tak jsem to pochopil, celý systém se mi zdá poněkud nepřehledný a připomíná mi handrkování o cenu někde v Holešovické tržnici. Nevím, jak je na tom většina vývojářů, ale třeba mě osobně je podobný přístup k věci docela nepříjemný, zkrátka nejsem ten typ, abych se dohadoval o pár korun (dolarů) – možná ke své škodě.
O tom, že je systém Cosource zvláštní svědčí i to, že jsem na pár místech pozoroval, že projekt dokončili nezávisle na sobě dva programátoři. Pravda, konkurence je potřeba, ale nějak nechápu, co se stane teď. Zaplatí zadavatel oběma? Pokud ano, pak to pro něj není moc výhodné. Pokud ne, není to výhodné pro vývojáře.
Zajímavé je, že každý projekt má své diskuzní fórum, kde si mohou vývojáři například vyjasnit nějaké nesrovnalosti se zadavatelem a podobně. Poptávky jsou organizovány do kategorií a lze je i prohledávat. Jde ale jenom o jednoduché hledání klíčových slov, které nepodporuje ani booleovské operátory.
Musím říct, že Cosource se mi nelíbí a to ani trochu. Snad jsem něco dobře nepochopil (třeba kvůli nedokonalé znalosti angličtiny?), ale připadá mi to nějaké „divoké“.

SourceXchange
Server SourceXchange je starý přibližně jako Cosource a u jeho kolébky stálo mimo jiné známé i známé nakladatelství O`Reilly.
SX má podle mě nejkomplikovanější postup od myšlenky k hotovému projektu. Vše probíhá podle přesně definovaného postupu, který obsahuje mimo jiné takové body, jako je stanovení časového plánu vývoje. Cíl tohoto relativně složitého procesu se striktními pravidly je podle mě zřejmý: přilákat velké firmy, pro které je standardizovaný řád důležitý. A to se zřejmě daří, neboť mezi sponzory jsou například i společnosti Novell a Hewlet Packard. To je jistě potěšující, ale na druhou stranu to zřejmě způsobuje absenci maličkým projektům s odměnou pár dolarů.
SX obsahuje pouze několik málo projektů ve stádiu RFP (Request For Proposal), kdy již sponzor přesně naspecifikoval svoje podmínky a další krok je na vývojářích. Daleko více návrhů je v sekci Wish List, což je jakési diskuzní fórum, které si klade za cíl vyprofilovat myšlenky ze stádia „chtěl bych, aby existovalo …“ do stádia přesného zadání vhodného pro přechod do stavu RFP (pokud se najde sponzor).
Jednotlivé sekce lze prohledávat, a to včetně použití složitějších dotazů. Dobře udělaná je dokumentace, kterou se vyplatí prostudovat.

Musím říct, že navzdory počáteční nedůvěře k projektu Free Soft Bazaar, jsem nakonec usoudil, že jeho přímočarost a jednoduchost se mi zamlouvá nejvíce. Za geniální považuji myšlenku s možností přihazovat svoje nabídky k již existujícím, což umožňuje rozumně honorovat i větší projekty i bez vstupu bohatších firem a dovolí se zapojit i jednotlivcům. Na druhou stranu je FSB ze všech prijektů asi nejvíce závislý na vzájemné důvěře zadavatele a programátora.
Z principů Cosource jsem byl po letmém prozkoumání jenom zmaten a SX mi připadá poněkud „snobský“ (uznávám, že pro některé účely je to potřeba). Ani u jednoho z nich se podle mě nedá hovořit o intuitivnosti použití, bez prostudování dokumentace se nehnete ani o píď. Pokud se ale budete chtít věnovat větším projektům, třeba i v týmu programátorů, bude zřejmě lepší využít jejich služeb. FSB je oproti tomu šancí, jak si bez velkých komplikací přivydělat pár korun třeba při studiu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku