Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 12. 1999)

16. 12. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Téměř pravidelně mi při psaní Sklizně dává nejvíce zabrat právě tenhle upoutávací odstaveček. Tentokrát to mám ale jednoduché, protože dnešní článek je tak trochu jubilejní. Možná vám to ani nepřijde, ale jeho pořadové číslo je opravdu už 250. Tak na zdraví :)
Středa 15. 12.

A začneme hned něčím pro zábavu. Pod trošku tajemným názvem Zangband se skrývá hra na hrdinu, jinými slovy dungeon. Pokud teď očekáváte něco ve stylu Lands of Lore nebo Eye of the Beholder, tak vás musím trošku schladit, minimálně vnější slupka je naprosto odlišná, neboť bludiště vidíte shora a grafika je velice primitivní. To ale zdaleka nemusí znamenat špatnou zábavu, stačí si vzpomenout na grafiku některých klasických her ze Spectra (nebo, nedej bože, Péemdéčka :) – a jaká to byla sranda. Zangbang existuje pro různé platformy a je zdarma pro nekomerční použití (takže pozor, nehrát v práci :))))
GtkTiLink je pomůcka pro všechny majitele kalkulátorů Texas Instruments. S pomocí tohoto programu dokážete přenášet data mezi PC a kalkulátorem (modely TI82, TI83, TI85, TI89, TI92 a TI92+) a to hned přes několik rozhraní (sériové, paralelní, Black a Grey TI Graph Link), vzdáleně zařízení ovládat a snímat obsah jeho obrazovky.

Úterý 14. 12.
Jeden z velice praktických appletů pro Window Maker – wmWeather – byl přeportován i pro window manager Enlightenment. Jmenuje se teď E-Weather, ale jinak dělá přesně to samé, jako jeho starší bratranec – ukazuje aktuální meteorologická měření ze zvolené stanice. V nabídce je i pár českých, já například sleduji hodnoty z Ruzyně, což je odsud jenom pár set metrů. Je to jako bych měl teploměr za oknem (monitoru :)
Ptkrun je jednoduchá, ale o to užitečnější pomůcka. Jde o dialog pro spuštění libovolného programu v prostředí X11. Nabízí v podstatě stejné funkce jako běžný shell, tedy hlavně historii a doplňování povelů. Autor konstatuje, že ptkrun je určen hlavně pro volání přes horkou klávesu definovanou v rámci window manageru. A má pravdu.
Pokud potřebujete používat VNC a nemáte k dispozici dostatečně silný stroj pro provoz Xek, můžete zkusit svncviewer – VNC klienta pro SVGAlib s podporou národních klávesnic.

Pondělí 13. 12.
A máme tu dalšího rekordmana v soutěži o nejzvrhlejší název programu. Jmenuje se Xplisnjasp Parport LightShow Is Not Just A Software Project a pro jednoduchost se zkracuje na XPLSISNJASP :). Navzdory těžko zapamatovatelnému jménu však jde o docela šikovný program. Respektive o plugin pro XMMS, který dokáže ovládat světelnou show přes paralelní port. K tomu je už potřeba i nějaký ten hardware, ale nebojte, schéma je přiloženo.
Občas se stane, že je třeba vypreparovat obrázky z postscriptového souboru. Perlový skript psrip dělá přesně tohle snadno a rychle.

Neděle 12. 12.
Pokud vlastníte některou z tiskáren HP Office Jet (to jsou ty all-in-one, příští verze prý bude obsahovat malý mandl, topinkovač a anihilátor), můžete lépe využívat (některé) její vymoženosti s ovladačem pro Linux. Ovladač samozřejmě nepochází od HP… :(
Primax GUI je grafické rozhraní k ovladači pro scanner Primax Colorado D600. Vypadá velice použitelně.

Sobota 11. 12.
Zdá se, že zvolna nastává doba genetického programování (soudě podle toho, že už i já vím, co to vlastně GP je :). Vývojáři otevřeného softwaru samozřejmě nemohou zůstat pozadu a tak už tu máme i první aplikace. LightBulb je distribuovaný genetický algoritmus pro vyhledávání neznámých matematických funkcí při znalosti vstupní a výstupní hodnoty. Genetický algoritmus napomáhá rozvíjet dobré vlastnosti funkcí a likvidovat ty špatné.
Wmsensors je jednoduchý applet pro Window Makera, který zobrazuje graf teploty CPU, voltáž základní desky či rychlost otáčení větráčku. Podmínkou je samozřejmě podpora pro zjišťování uvedených hodnot ve vašem hardwaru.

Pátek 10. 12.
Ačkoliv se WAP a WML, jakožto technologie pro zpřístupnění WWW stránek mobilním zařízením, zatím zdaleka nelíbí všem, jejich nástupu už zřejmě nic nezabrání. Pokud se rozhodnete své stránky zpřístupnit WAP-kompatibilním zařízením (aktuálně asi tak jeden celulární telefon a Palm IIIx s doinstalovaným prohlížečem :), určitě využijete wml-tools. V balíčku najdete několik převaděčů, byte compiler a decompiler a jednoduchý textový prohlížeč.
AbiWord je opensource word processor, který dle mého názoru bude ze všech programů tohoto typu nejbližší uživatelům M$ Wordu. Dospěl zvolna k verzi 0.7.7, která je pro nás zajímavá tím, že v se v ní objevuje lokalizace prostředí do češtiny. Na druhou stranu stále nefunguje vstup českých kláves a mnoho položek v menu pouze lakonicky konstatuje, že funkce ještě nebyla implementována. Přesto nechci nikoho odrazovat, AbiWord si zatím nenárokuje být hotovou aplikací a v jeho vývoji je vidět pohyb, takže s ním lze jistě do budoucna počítat.

Čtvrtek 9. 12.
Rubikova kostka rozhodně není mrtvá, neboť legendy neumírají. Důkazem je i -=[ Ultra Power Rubix Cube Max II ]=-, implementace tohoto hlavolamu běžící na Linuxu s X11. Autor říká, že jde o nejlepší „simulátor“ RK pod sluncem, ale na druhou stranu také tvrdí, že Linus napsal Linux s cílem vytvořit ideální operační systém pro naprogramování -=[ Ultra Power Rubix Cube Max II ]=- :)
Pokud posloucháte při práci „empétrojky“, možná by se vám mohl hodit applet wmmp3 pro Window Makera, který funguje jako rozhraní k přehrávači mpeg123. Nemá žádný playlist editor, ale v jeho konfiguračním souboru můžete uvést libovolný počet adresářů s MP3 soubory a mezi nimi se pak přepínat. Podporované je náhodné přehrávání i opakování, applet ukazuje i jméno skladby. A hlavně, je pořád při ruce, aniž by zacláněl na pracovní ploše.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku