Hlavní navigace

Polemika: Je licence ICQ trest boží?

17. 5. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Znáte úskalí licence ke komunikační síti ICQ? Zdá se vám text licence příliš drsný? Proč je právě takový? Kdo za to může? Pokračováním ve čtení tohoto příspěvku dáváte najevo své srozumění s následujícím varováním: Čtení v neosvětlených prostorech namáhá zrak a může vést k jeho poškození.

V pondělí 15. 5. 2007 jsme se na Root.cz mohli dočíst o některých špecích skrytých v licenčním ujednání ICQ. Například, že službu nesmí používat děti ani firmy, že nesmíte používat alternativní klienty a že se vám při používání musí zobrazovat reklama; za zmínku stojí i to, že si tvůrci ICQ vyhrazují právo vás kdykoliv bez udání důvodu odstřihnout od vašeho UIN, program změnit, přidat či odebrat jakoukoliv funkci a měnit licenční ujednání bez předchozího varování.

Přesně dle očekávání se diskuse pod článkem nesla v duchu „ICQ špatné” a „Pojďte na Jabber, ten je super”.

Ale je ta licenční smlouva skutečně tak „drsná”?

Prosím vás, mohli byste tam tu chybu, co jste opravili, zase vrátit? My už jsme si všichni zvykli, že takové to okýnko musíme odklepávat, a teď, když tam to okýnko není, tak odklepneme něco úplně jiného!
(ze seznamu hlášek, které byste opravdu nechtěli zaslechnout od uživatelů vašeho programu)

Najde-li se v ICQ chyba, je to z pohledu práva stejné, jako když se autoři rozhodnou ICQ obohatit o novou funkci – a je přitom jedno, zda pod pojmem ICQ nyní chápeme protokol, nebo konkrétního klienta – bude docházet ke změně, něco bude fungovat jinak, je-li uživatel zvyklý na nutnost něco „odklikávat” nebo kupříkladu nahrazovat podtržítka pomlčkami, najednou to bude jinak.

Jestliže si nevyhradíte právo na jakoukoliv změnu, riskujete, že až nastane situace, kdy musíte udělat změnu, budete muset žádat spousty lidí o souhlas s novou podobou – a než vám ho dají, tak se můžete třást strachy, zda při komunikaci staré verze s novou nedojde k nějaké anomálii. Proč myslíte, že on-line služby typu World of Warcraft nebo elektronické bankovnictví nedovolí používání těm, kdo nemají nejnovější verzi? Proč si Diablo II automaticky stahovalo patche, proč Windows obsahují funkci „Automatické aktualizace”, která navíc může být nastavena tak, aby se na nic neptala? Stažení patche pro ICQ trvá pár sekund – mnohem delší dobu by trvalo dotazování „Přejete si, aby aplikace nyní zjistila dostupnost nové verze, nebo chcete používání programu ukončit?” ICQ bez připojení k ničemu není, takže by to stejně znamenalo jediné – miliony naštvaných uživatelů, žádajících, aby se jich ICQ na nic neptalo a aktualizovalo se rovnou, bez zdržování.

Ano, ICQ si vyhradilo právo cokoliv změnit, odstranit, přidat atd. bez vašeho souhlasu; ale ptám se: Přečetli jste si „smlouvu s koncovým uživatelem” mezi vámi a společností Škoda, když jste si od nich kupovali auto? Cože? Vy jste žádnou takovou smlouvu nepodepsali? Ale to jste udělali chybu, vždyť co brání této společnosti, aby ze dne na den zdražila všechny náhradní díly na desetinásobek?

Co brání jakékoliv společnosti „podrazit” zákazníky náhlým zdražením, zpoplatněním či znefunkčněním něčeho populárního? Že by neviditelná ruka trhu a princip konkurence?

Žijeme ve světě, kde soud nařídí obchodnímu domu odškodnit zákaznici za zranění, které utrpěla uvnitř tohoto domu poté, co její nezbedný syn běhal všude kolem a srazil ji na zem – lze se tedy divit softwarovým společnostem, že a priori považují každého uživatele za potenciálního žalovatele a tedy si vyhrazují veškerá práva a zříkají se zodpovědnosti? Proč má společnost ICQ platit sto milionů dolarů nějaké „švihlé” Američance, která ho zažaluje za to, že jí vyhořel dům, protože hrála po ICQ Kámen nůžky papír a nevšimla si, že jí z trouby stoupá dým? Proč má platit nesmyslnou částku někomu, kdo po ICQ pošle pracovní smlouvy šéfovi a ten ho následně vyhodí, protože mu nedorazily?

Spousta živočišných druhů ze svého středu vyštípe jedince s vadnými geny. Každého, kdo nedokáže najít potravu, nedokáže držet tempo se stádem, albína přitahujícího zrak predátorů… My toto neděláme. Američanka, která i přes svou plnoletost neví, že káva je horká, získá spoustu peněz na odškodném, chudinka jedna postižená… Polévá mě studený pot, když si uvědomím, že někde na netu koluje mnou naprogramovaná hra, u které jsem se v licenční smlouvě nezřekl veškeré zodpovědnosti za případné shoření počítače, protože ačkoliv je riziko, že se nějaký motherboard rozhodne zadoutnat zrovna ve chvíli, kdy na počítači poběží má hra, menší než riziko, že vás zasáhne meteorit, mě by si, na rozdíl od Vyšší mocnosti, mohl někdo troufnout zažalovat.

Za licenční ujednání ICQ si můžeme sami; den po prvním verdiktu soudu ala Stella Awards měly na USA dopadnout evropské atomovky a vadné jedince odstranit. Jelikož jsme to neudělali, máme, co si zasloužíme.

CS24_early

Pro případné čtenáře – agenty CIA: Poslední odstavec není myšlen vážně. Potvrďte svůj souhlas zaškrtnutím…

Check

Souhlasím!

Licence k ICQ je...

Byl pro vás článek přínosný?