Hlavní navigace

Proč je Živě samý otazník?

11. 2. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Již nějakou dobu jsem přemýšlel, proč se mi v mém Navigatoru na Linuxu zobrazují stránky Živě s otazníky poněkud nelogicky uprostřed vět. Na druhou stranu na Živě zavítám jenom příležitostně a tak jsem se tím nijak zvlášť netrápil. Nedávno jsem ovšem zjistil kdo v tom má prsty. Ano, pro změnu je to Microsoft.

Nejdříve musím obtěžovat s několika technickými údaji: běžný počítač dnes obvykle pracuje s tabulkou osmibitových znaků, což znamená, že znaků je 256. Rozložení znaků, písmen a číslic do této tabulky definuje tzv. znaková sada. Nejpoužívanější je sada definovaná normou ISO-8859–1, která obsahuje všechny znaky latinky bez národních rozšíření (jako jsou třeba háčky a čárky v češtině). Některé znaky jsou zobrazitelné (písmena, číslice a podobně), jiné nejsou a mají svůj specifický účel. Příkladem druhé skupiny budiž třeba znak konce řádku.

Microsoft je ovšem známý svým přístupem ke standardům – totiž že pokud to jenom trochu jde, doslova a do písmene na ně kašle. Tentokrát si vzal na paškál zmiňovanou normu ISO-8859–1 a naprosto klidně využil znaky z rozsahu 0×82 až 0×95 pro svoje účely. V případě Živě jde obvykle o znaky 0×84 a 0×93, které pouze na platformě Windows znamenají dolní a horní dvojité uvozovky. Jiné platformy, které standardy dodržují na této pozici očekávají nezobrazitelný znak, takže musí jeho přítomnost nějak řešit a Navigátor to zkrátka provede tak, že místo něj zobrazí otazník.
Na vině je samozřejmě i ten, kdo pro Živě dělá stránky, protože tyto znaky nemají v HTML co dělat. Určitě by bylo lepší, kdyby byly použity klasické kompatibilní (byť typograficky špatné) uvozovky zapsané entitou ".

Možná si řeknete, že je to prkotina. Jenže ona není. Co když to příště bude nějaký důležitější standard, který Microsoft nedodrží? Už teď je například dost problémů s kódováním češtiny. Co když bude nějaká další verze Internet Exploreru podporovat pouze HTML (nebo cokoliv, co jej nahradí) vytvořené výhradně pomocí případné budoucí verze FrontPage? A nebo co když si třeba usmyslí, že bude lepší trochu upravit TCP/IP protokoly tak, že se uživatel Windows spojí zase jenom s windowsovským serverem? To bude teprve ta správná legrace…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku