Hlavní navigace

Profesionální analýza dat a 3D grafy s LabPlot

12. 10. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Program LabPlot patří mezi vůbec nejvybavenější linuxové programy pro vizualizaci a analýzu dat různého charakteru. Nabízí širokou paletu funkcí všeho druhu. Pokud hledáte profesionálního a zručného pomocníka, odborníka zvláště na 3D grafy, pak může být pro vás tím pravým. V článku si jej podrobně představíme.

Analýza a vizualizace dat není zcela triviální záležitostí. Stejně tak není úplně snadné rozhodnout se, který program je pro danou situaci nejlepší. Nástroje jsou navíc obvykle poměrně specifické a přechod mezi nimi nemusí být vždy pro každého úplně snadný a příjemný. Přitom se může jednat o takové drobnosti jako je různý formát log souborů (odsud se získávají například velikosti chyb či parametry proložených křivek) či nepatrné odchylky ve vzhledu grafů.

Zde je potřeba mít na paměti, že uživatel obvykle požaduje určitou konzistentnost vzhledu a formátu. Jednak je to důležité u rozsáhlejších prací, kde kupříkladu kombinujeme různé druhy měření, a pak tak je pro samotného autora užitečné, když všechny grafy, tabulky či dokumenty vypadají stejně.

Výběr vizuálně-analytického programu je tedy důležitá věc. V minulém díle seriálu jsme porovnávali QtiPlot a Origin. Dnes se podíváme na další možnou volbu, a to na LabPlot. Jedná se o nástroj šířený pod licencí GNU GPL a je k dispozici pouze pro linuxové platformy, ale existují i způsoby, jak ho spustit pod MS Windows. Program je vytvářen (a primárně určen) pro grafické prostředí KDE. Je vyvíjen v KDevelop a jeho hlavním autorem je Stefan Gerlach, který ho dle stránek programu vyvíjí doma.

LabPlot

Na to, že by se mělo jednat o produkt vytvářený doma jako koníček se jedná o vysoce profesionální aplikaci, která se těší oblibě po celém světě. Tomu odpovídají také lokalizace, mezi nimiž čeština zatím bohužel chybí. Český manuál by mohl být dobrou cestou k využití například ve školství a studenti by si lásku či odpor k programu mohli přenášet do pracovního prostředí.

Funkcionalita a ovládání

Na počátku je nutné zmínit skutečnost, že program poměrně rád a často padá. Je proto nutné často ukládat, abyste nepřišli o výsledky z měření. Jedná se o jeden z největších nedostatků této aplikace. Ten druhý souvisí s ovládáním. Většina lidí, kteří užívají podobné nástroje mají určitou zkušenost s Origin a mají představu kde by mělo co být a jak by se program měl chovat. Je potřeba říci, že LabPlot se vydal jinou cestou, tedy tvorbou vlastního schématu ovládání. To je poměrně nepříjemné, ač nemohu říci, že by bylo ovládání samo o sobě nějak nelogické. Je tedy nutné počítat s delším časem, abyste se naučili program ovládat.

K dispozici je naštěstí podrobný manuál, který by měl ovládání usnadnit. Množství informací v něm obsažených je ale značně omezené, některé oblasti nejsou zpracované vůbec, jiné jen jednou větou. V oblasti uživatelské přístupnosti tedy LabPlot body nezíská.

Pokud jde o funkcionalitu programu, pak nechybí pochopitelně základní analytické nástroje jako například možnost lineární a nelineární regrese, hledání píků, práce s histogramy, integrační i derivační funkce nebo sada filtrů. Nechybí ani nástroje na práci s periodickými funkcemi, základní transformace nebo elementární statistické analýzy. Zajímavou funkcí je možnost porovnání naměřených dat s nějakou funkcí (jak vizuálně tak hodnotově). V nabídce tedy nechybí nic podstatného.

Pokud jde o tvorbu grafů, je potřeba se smířit s poněkud menší nabídkou v oblasti 2D, než jakou předkládá Origin či QtiPlot. Na druhou stranu 3D grafy umí LabPlot velice dobře a velmi efektně, a zde asi bude hledat cílové uživatele. Právě tvorba 3D grafů je jeho asi největší předností před zdarma dostupnými konkurenčními programy. Velkou skupinou jeho uživatelů pak budou ti, kteří potřebují vytvářet kvalitní či esteticky zajímavé trojrozměrné vizualizace dat.

LabPlot

U grafů je možné nastavovat měřítka, průsečíky či rozsahy os. Samozřejmostí je také možnost vykreslení více grafu do jednoho obrázku, nastavení popisků či legend. Celkový vzhled grafu je možno poměrně snadno nakonfigurovat, včetně druhu křivky, která má body spojovat, zda chcete vynášet jednotlivé body nebo jen zobrazit křivku. Vše ovšem s velmi zvláštním způsobem ovládání a nastavování.

Důležité jsou také možnosti importu a exportu. Importovat by měli jít například projekty Origin. Při této činnosti aplikace ale vždy spadla. Funkčnost a kvalitu tedy nejsem schopen posoudit. Importovat je možné také data z některých vybraných aplikací (např. osciloskopů) nebo data z textu. Pokud jde o export, tak zde se nabízí široké množství obrázků (pro grafy), pdf, LaTeX a některé další možnosti. Užitečností je možnost čtení a zápisu dat přímo do (z) databáze.

Závěr

Pokud hledáte nástroj, který je zdarma, funguje pod Linuxem a umí výborně modelovat 3D grafy, pak je LabPlot nástrojem právě pro vás. Tedy pokud se obrníte trpělivostí před častými pády, zvláštním ovládáním a nedokonalým manuálem.

Jestliže však většina vaší práce leží v rovině tvorby 2D grafů a běžných datových analýz, pak je zřejmě minulý testovaný produkt (QtiPlot) volbou o něco vhodnější – nabízí více možností provedení 2D grafů, přehlednější ovládání, vyšší stabilitu, propracovaný manuál či lokalizaci do češtiny.

LabPlot je nástroj, který se stále vyvíjí a je možné si stáhnout i alpha2 verzi. Pokud by se autorovi podařilo odladit chyby, které jsou nejvážnějším nedostatkem programu, a doplnil manuál, pak se může velmi brzy stát LabPlot významným hráčem v oboru analyticko-vizualizačních programů. Do té doby jeho uživatelé budou buď nadšenci a vývojáři, nebo ti, kdož chtějí zdarma tvořit pěkné a kvalitní prostorové grafy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.