Hlavní navigace

Project Zomboid: postapokalyptický 2D Minecraft

10. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Asi to znáte. Koukáte se na zombie film, kde skupina lidí dělá zbytečné chyby a kvůli nějaké blbosti se posledních třicet minut zvrtne v masivní vyvražďovačku. Pokud si myslíte, že byste ve světě zamořeném krvežíznivými mozkožrouty dokázali přežít lépe a efektivněji, můžete si to zkusit v simulaci Project Zomboid – takový zombie Minecraft.

Nedávno se stal mezi hráči velkým hitem mód na Armu 2 DayZ. Ten využíval svobod v herních mechanizmech z vojenské simulace od českého studia Bohemia Interactive, ale místo vojáka v moderním válečném konfliktu se zhostíte člověka, který se snaží přežít ve světě sužovaným hordami nemrtvých. Síla této modifikace tkví v realističnosti a tísnivé atmosféře, kdy jste odkázáni v podstatě jen sami na sebe a nikomu nemůžete věřit.

Zatímco DayZ se stal na Windows hitem, ostatní platformy poněkud ostrouhaly. Naštěstí je vyvíjena podobná multiplatformní simulace s názvem Project Zomboid. Filozofií DayZ je velmi podobná, i když je hra ve 2D grafice a zatím pouze offline. Stejně jako Minecraft dbá hodně na spolupráci s komunitou a za sníženou cenu 5.99 dolaru si Project Zomboid můžete koupit už v Alfa verzi a postupně sledovat a výjimečně svými podněty zasahovat do vývoje.

Ani barikády nevydrží vše.

Stále jen Alfa verze, ale i tak se vyblbnete

Testoval jsem stabilní verzi 0.1.5. Ta se vám defaultně nainstaluje, pokud si hru pořídíte přes digitální distribuci Desura. Další verze by měla přijít co nevidět a obsahovat kvanta vylepšení. Vlastníte-li CD klíč nebo herní account, můžete ji už teď stáhnout z oficiálních stránek a otestovat. Jen musíte počítat s tím, že se nevyhnete chybám a stabilita také nebude úplně nejideálnější.

V parku se toho po katastrofě zas tolik nezměnilo.

Po spuštění hry máte zpočátku na výběr mezi připravenou kampaní a volnou hrou. Kampaň spíš slouží jako takový rychlý a zábavný tutorial, v němž se seznámíte s pravidly hry a dostanete několik tipů, jak přežít prvních několik nocí ve městě zamořeném mozkožrouty. Celkem vtipně můžete ale tutorial vypnout. Úkoly vám totiž dává vaše zraněná manželka. Pokud vás její komandování omrzí, dá se udusit polštářem. Ano, je to trochu drsné, ale funkční a ve světě, kde jde o kejhák, není na lidskost místo.

Většina problémů se dá vyřešit kladivem.

Občas si připadáte jako při hraní The Sims

2D grafika ve mně evokovala vzpomínky na první díl The Sims a vlastně i ta nutnost starat se o potřeby svého avatara. Je nutné mu dopřávat pravidelně stravu, spánek a také se starat o jeho psychiku. Když jste sami uvězněni v domě se zabarikádovanými okny a v hořejším patře vám hnije vámi zavražděná manželka, máte jen drobný krůček k šílenství. Proti němu se můžete bránit čtením nebo psaním deníčku… no dobře, taky chlastem, ale nesmíte to přehnat.

Součástí hry je i craftovací systém. Můžete z více předmětů složit úplně nějaký jiný nebo si postavit dokonce vlastní dům. Též můžete vařit delikatesní jídla s větší výživovou hodnotou, jen musíte dát bacha, aby vám nechytl od sporáku byt. Nejednou jsem takhle při vaření polévky ve hře uhořel nebo si zničil své zásobami plné sídlo a přilákal houf krvelačných zombie.

Hoř ohníčku plápolej, dokola nás všechny hřej.

(Ne)jste sami v živém světě

I když není do hry implementován multiplayer, nejste sami. Sem tam se mohou objevit počítačem ovládaní přeživší. Těžko ale odhadnete jejich chování. Nikdy vám do domu vleze jednoduše padouch a zastřelí vás bez mrknutí oka brokovnicí. Jindy vás zas soused od vedle ignoruje a nadšeně střílí do davu zombie brokovnicí, než ho dostanou.

Je celkem zajímavé, že si můžete určit, jakou roli v postapokalyptickém světě budete hrát. Někteří lidé chtějí prostě svět vidět hořet a jiní se zas snaží zachovat i v nelidském světě kousek lidskosti. Já osobně jsem se vkradl do několika domů a podpálil je. Nejen, že jsem odlákal zombie od svého sídla, ale taky to byl hezký pohled (domyslete si ďábelský smích). I když je hra v rané alfa verzi, můžete provádět velmi hodně činností a pořádně se v autory vytvořeném světě vyblbnout.

root_podpora

Zkušenosti ze života před apokalypsou se hodí.

Velkou nevýhodu ale vidím v mapě, která se nijak negeneruje, což je oprati Minecraftu strašná nevýhoda. Časem už víte, kde různé věci a zbraně můžete najít. Obchody mají víceméně neustále stejné zboží v regálech. Maximálně se liší jen loot v šuplících cizích domů. Navíc, město není tak obrovské, jak by mohlo být. To se snad ale časem zlepší. I tak vám svět stačí na hodiny a hodiny zábavy.

Závěr a konečné hodnocení

Celkem nadějně vypadá aktivita komunity. Objevují se první fanouškovské módy a vznikají neoficiální wikipedie. Pokud nadšení a komunita kolem hry vydrží, může se z Project Zomboid stát další velký hit. Cestu k tomu má ale ještě dlouhou a poměrně trnitou. Práce na hře celkem uprašuje, ale autoři si nevzali zrovna malé břemeno. Pokud se jejich vize alespoň z 50 % podaří realizovat, budeme tu mít další super návykovou hru, jako tomu je u Minecraftu.

Výhody

  • Herní možnosti

  • Návyková hratelnost

  • Volnost

  • Rychlý vývoj

  • Komunita

Nevýhody

  • Pro někoho grafika

  • Chybí multiplayer

  • Krátká kampaň

  • Mapa se negeneruje

Byl pro vás článek přínosný?