Hlavní navigace

Prolomení WPA2, příběh domény .SK, konec Unity a Intel ME, to byl rok 2017

29. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Prolamování bezdrátových šifrovacích protokolů, umírající globální internet, nebezpečná rozšíření v prohlížečích, objev systému MINIX v procesorech Intel, vydání Firefoxu 57 a konec projektu Unity.

Rok 2017 je za námi a my vám jako obvykle přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, co se v uplynulém roce stalo. O důležitosti jste v tomto případě rozhodli vy tím, že jste se o daná témata nejvíce zajímali. Pokud jste ale přeci jen něco důležitého vynechali, teď je na čase si doplnit přehled o uplynulém dění.

1. Globální internet umírá, řítíme se do pozlacené éry obřích CDN

Poslední léta vývoje ukazují, že internet jako univerzální a globální prostor pro šíření informací začíná zaostávat. Připojení k velké síti už není tak důležité jako dřív. Uživatele totiž zajímá obsah, a ten je v CDN.

2. Šifrování WPA2 prolomeno, Wi-Fi sítě je možné odposlouchávat

Několik bezpečnostních problémů bylo objeveno v šifrovacím protokolu WPA2, který je dnes velmi často používán na Wi-Fi sítích. Útok byl nazván KRACK a umožňuje odposlech i podvržení informací.

3. Odposlouchávání a prolamování Wi-Fi sítí zabezpečených pomocí WPA2

V tomto článku jsme si podrobně popsali, jak funguje zabezpečení WPA2-PSK a následně se podívali na možnosti odposlouchávání a prolamování hesla.

4. Rozšíření prohlížečů jsou hrozbou pro soukromí uživatelů

Další případ únosu rozšíření opět poukázal na známý problém: jde o část prohlížeče, kterou nemáme vůbec pod kontrolou, a přitom může téměř cokoliv. Tvůrci prohlížečů staví zdi, které tvůrci rozšíření bourají.

5. Příběh domény .SK, aneb krádež za bílého dne

Slovenská národní doména .SK je už téměř dvacet let v držení soukromé firmy. To není běžná situace, rozhodně ne v Evropě či jiných civilizovaných částech světa. Navíc firma ke správě domény přišla podvodem.

6. MINIX je zřejmě nejrozšířenějším systémem, je ukrytý v procesorech Intel

Nejnovější zjištění o Intel Management Engine, maličkém počítači uvnitř (téměř) každého CPU Intel, vysvětlují velký zájem inženýrů firmy o MINIX v době před několika lety. MINIX běží ve všech nových procesorech.

7. Na návštěvě stavby olejového datacentra: bunkr pro servery v Hluboké

Společnost WEDOS staví v Hluboké nad Vltavou druhé datacentrum. Chce v něm chladit servery výhradně olejem a odpadní teplo pak dodávat na nedaleké koupaliště. Byli jsme se podívat, jak stavba vypadá.

8. CIA umí prolomit Linux, televize, routery i telefony, ukazuje WikiLeaks

Server WikiLeaks zveřejnil první část dokumentů, které unikly americké CIA. Podle nich má organizace nástroje pro útok na celou řadu platforem i zařízení. Kauza má šanci stát se případem Snowden 2.0.

9. Ubuntu končí s Unity a vrací se ke Gnome, ruší se i Mir a telefony

Canonical hází pět let práce za hlavu – zkrátka to nevyšlo a nemá cenu do projektů investovat další peníze. Ubuntu se vrátí ke kořenům a bude klasickou upstreamovou distribucí. A Canonical bude vydělávat v cloudu.

CS24_early

10. Děravý Intel Management Engine lze nahradit minimalistickým Linuxem a Go

Uvnitř procesorů Intel běží skrytě plnohodnotný operační systém včetně síťového stacku a web serveru. Zbavit se ho zcela není možné, ale můžeme ho nahradit něčím minimalistickým a méně děravým.

Operační systémy na vašem procesoru

PF 2018

Ať je pro vás příští rok nejméně stejně úspěšný jako ten letošní, ať máte klid a pohodu nejen v práci, ale hlavně doma. Děkujeme, že nám zůstáváte věrni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku