Hlavní navigace

Root.cz spouští vlastní Jabber server!

13. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Síť Jabber je ve světě velmi oblíbeným způsobem komunikace mezi uživateli internetu. Nabízí otevřenost, standardní protokol, bezpečnou komunikací, možnost volby oblíbeného klienta a podobně. Root.cz pro vás spouští vlastní Jabber server, který vám nabízí mnoho nadstandardních služeb. Přejděte na Jabber!

Co je to Jabber?

Jabber je systém pro rychlou komunikaci mezi uživateli internetu. Jeho největšími konkurenty jsou ICQ, MSN, Yahoo! Messenger a další. Na rozdíl od nich však Jabber nabízí mnoho výhod jako je svobodná licenční politika, standardní komunikační protokol, široká podpora v aplikacích a podobně.

V České republice je nejrozšířenějším IM systémem známé ICQ. Tato síť však uživatele svazuje především svou přísnou licenční politikou, kdy neumožňuje například komunikaci pro komerční využití (použití k vnitrofiremní komunikaci) a zakazuje použití jiného, než originálního klienta.

Proti tomu Jabber vás nijak neomezuje, volba poskytovatele služby je čistě na uživateli, neexistují žádná licenční omezení a volba vhodného klienta je jen na vás. Rovněž je možno si zvolit poskytovatele této služby. Jedním z nich je také server jabber.root.cz.

Technický provoz serveru zajišťuje společnost HumboldTec, která se zabývá realizací a provozem komunikačních řešení.

Jabber na Root.cz

Protože bychom rádi podpořili rozvoj sítě Jabber u nás, rozhodli jsme se na Root.cz spustit vlastní Jabber server. Běží na adrese jabber.root.cz, kde naleznete nejen webovou prezentaci k Jabberu, ale také samotný server.

Pokud chcete začít Jabber používat, vyberte si ze široké nabídky klientů. Doporučujeme vám zřejmě nejrozšířenějšího klienta Psi, který je multiplatformní (MS Windows, Linux, Mac OS X a další), nabízí přívětivé rozhraní a všechny důležité funkce.

Registraci není potřeba provádět na webu, ale zařídíte ji přímo ve svém klientu. V rámci sítě vystupujete pod jednoznačným identifikátorem ve tvaru jmeno@jabber.root.cz. Část před zavináčem si můžete libovolně zvolit, dokonce může obsahovat diakritiku. Pokud je vámi zvolené jméno volné, server vám jej přidělí a vy můžete začít komunikovat. Podrobnější informace naleznete na našem Jabber webu v sekci Jak začít.

Webové rozhraní

Pokud sedíte u počítače, na kterém nemáte možnost instalovat software a přesto byste rádi komunikovali přes Jabber, můžete využít služeb multiplatformního klienta napsaného v Javě. Na webu jabber.root.cz je pod nabídkou velké modré tlačítko s nápisem „Spustit!“. Po jeho stisknutí se v novém okně začne načítat samotný klient.

Jabber web

Je přednastaven tak, aby se automaticky připojoval k našemu Jabber serveru a používal při tom šifrování. Samozřejmě není problém jej nasměrovat na jiný server. Kromě tohoto klienta můžete využít například služeb serveru Meebo, který dokáže přes webové rozhraní také zpřístupnit Jabber.

Online chat

Kromě komunikace dvou uživatelů nabízí Jabber také možnost chatování mezi více uživateli v takzvaných místnostech. I my jsme pro vás připravili specializovanou místnost týkající se Root.cz. S pomocí vašeho klienta stačí vstoupit do místnosti root.cz na serveru  conf.netlab.cz.

Druhou možnost nabízí webové rozhraní, které je součástí webu jabber.root.cz. V pravé části pod menu stačí vyplnit svou přezdívku a klepnout na tlačítko Vstoupit. Zobrazí se vám přehledné rozhraní a vstoupíte automaticky do příslušné místnosti. V pravém dolním rohu je ikonka pro opuštění aplikace. Odhlásí vás a vrátí zpět na původní web.

Další služby – transporty

Jabber Psi

Kromě základních komunikačních služeb nabízí náš server řadu rozšířených služeb – takzvaných transportů. Transporty jsou jednoduchým způsobem, jak využívat dalších zajímavých služeb přímo ve vašem Jabber klientu.

Náš server nabízí celou řadu transportů, které je možno volně využít dle vašich potřeb. Transporty můžete začít používat přímo v klientu. Ten by měl nabízet položku „prozkoumat dostupné transporty“ (nebo podobnou). V dialogovém okně se vám pak objeví transporty připravené k použití.

Komunikace s jinými sítěmi

Celá skupina transportů, která vám umožní zachovat vaše stávající kontakty z jiných IM sítí. Na našem Jabber serveru jsou podporovány následující sítě: ICQ, AIM, MSN, Gadu-Gadu a Yahoo! messenger.

IRC transport

IRC transport je služba Jabber serveru, která umožňuje připojení z klienta do místností (kanálů, channels) systému IRC. IRC je už časem ověřený protokol pro komunikaci mezi lidmi na síti. Komunikace probíhá buď mezi dvěma účastníky nebo v místnostech. Běžné místnosti se pojmenovávají jednoslovně a začínají křížkem #. Také je možná přímá komunikace mezi dvěma účastníky bez kontroly IRC serveru.

Slovníky

Slovníkový (Dict) transport je služba Jabber serveru, která umožňuje jednoduchý přístup ke slovníku přes Jabber. V dostupných transportech se rovnou zobrazí možné typy slovníků. Slovník překládá pouze mezi dvěma vybranými jazyky. Po registraci vybraného páru jazyků v vám v seznamu přibude kontakt, který přeloží kterékoliv slovo, které mu pošlete.

K dispozici je angličtina, francouzština, němčina, italština, latina, ruština, španělština, esperanto a další jazyky v mnoha různých kombinacích.

RSS transport

SS Transport je služba Jabber serveru, která umožňuje odebírat RSS přímo ve vašem klientu. Služba tak dokáže automaticky hlídat obsah zaregistrovaných serverů a upozornit vás například na nové články.

SMS transport

SMS transport je služba, která slouží k pohodlnějšímu zasílání SMS z Jabber klienta. Server Jabbim v současné době umožňuje bezplatné odesílání SMS pouze do sítí O₂ a Vodafone. Počet odeslaných SMS za den je pro každého uživatele omezen.

root_podpora

Předpověď počasí

Weather transport je služba, která umožňuje v seznamu kontaktů zobrazovat informace o počasí. Stačí přidat kontakt s požadovanou lokalitou. Aktuální počasí je znázorněno statusem kontaktu, podrobné informace jsou k dispozici jako zpráva o stavu daného kontaktu (status message, presence). Stačí tedy myší najet nad tento kontakt a zobrazí se informace o teplotě, vlhkosti, větru a podobně.

Přejděte na Jabber!

Dnešním dnem je tedy náš Jabber server připraven splnit náročné požadavky na moderní komunikaci. Díky kvalitním transportům nabízí náš server možnost připojit se také do konkurenčních sítí a zachovat tak stávající kontakty. Přejděte na Jabber!

Používáte Jabber?

  • Ano, už delší dobu.
    77 %
  • Ne, mám jinou síť.
    8 %
  • Ne, ale asi začnu.
    14 %
  • Ne, nepoužívám IM.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.