Hlavní navigace

SecurityProgz (13. 6. 2002)

13. 6. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Týden uběhl jako voda a další díl SecurityProgz je opět tady. Ani dnes nebudou chybět nejčerstvější minirecenze zajímavých programů ze světa počítačové bezpečnosti, speciálně pak se zaměřením na Linux a BSD systémy. Na úvod si povíme o jednom zajímavém firewallu, ale to není zdaleka vše.

SKY-FIRE
Download: http://skylinux­.dyndns.org/li­nux/skyfire/
Platforma: Linux, POSIX

Jak jsem řekl už v anotaci článku, dnešní díl zahájíme jedním podařeným firewallem. Jmenuje se Sky-Fire. Když si prostudujete dokumentaci projektu, zjistíte, že se jedná o skutečně velmi mocný nástroj. Kromě jiného podporuje například přesměrování portů do dvou různých podsítí, ochranu samostatného počítače (například pro dial-up připojení), connection tracking apod. Nemusíte mít ale rozhodně strach, že by daní za propracované možnosti byla nesnadná instalace a konfigurace. Celý program je navržen tak, aby byl pokud možno co nejvíce „user-friendly“ (avšak za dodržení unixových standardů, na které jsme zvyklí). Instalace i konfigurace jsou velmi snadné, ale kdybyste snad narazili na nějaké potíže, určitě vám pomůže dodávaná dokumentace.


NETWORK EQUIPMENT PERFORMANCE MONITOR v. 0.90b1
Download: http://www.nep­m.net/
Platforma: Linux, Solaris, FreeBSD, AIX, True64 Unix, HP Unix, MS Windows 2000/NT/XP

Tento vynikající program ocení nejeden správce sítě na bázi Unixu nebo MS Windows. Slouží k monitorování bezchybného běhu sítě a přenosů dat. Jakmile dojde k nějaké chybě – ať už na straně hardware, nebo software (hardware a software jsou sledovány odděleně), ihned vygeneruje hlášení ve formě HTML stránky, kterou zašle na e-mail administrátora. Co ještě stojí za zmínku, je fakt, že celý program se velmi snadno instaluje a konfiguruje, takže nemusíte mít strach z příliš náročné práce.


VEXIRA ANTIVIRUS (LINUX SERVER) v. 2.0
Download: http://www.cen­tralcommand.com/li­nux_server.html
Platforma: Linux, POSIX

Tento program není jen prostým antivirovým systémem. Je to něco víc – je inteligentní! :-) Dokáže odhadnout, které soubory mohou obsahovat viry, a ty pak na základě definovaných pravidel detailně prohlédne a vyšetří. Tím se výrazně zvyšuje doba antivirové kontroly systému. Celý program však samozřejmě můžete bez problémů nakonfigurovat tak, jak si přejete. Není to vůbec těžké. Můžete například nastavit, které oblasti se mají prohlížet a které ne. Můžete zvolit scannování e-mailových zpráv, respektive podezřelých příloh (.zip, .rar, .tar, .gz, apod.), a stejně tak jednoduše můžete programu sdělit, co má udělat, když nějaký ten vir objeví. Může k tomuto souboru například zakázat přístup, zkusit jej vyléčit, nebo přejmenovat, a pokud ani to nepomůže, tak rovnou smazat. K dispozici je heuristická analýza, pomocí níž můžete vyhledávat nejnovější macro viry, a celá řada nástrojů pro záchranu dat. Je vám to málo? No dobře, snad vás zaujme možnost pravidelného updatu virové databáze z oficiálních stránek projektu.


ONLINECALC v. 0.5
Download: http://www.ad­sl4linux.de/~micha­el/onlinecalc/
Platforma: Unix

Pokud vám v Unixu chybí nějaká kvalitní obdoba Zone Alarmu z MS Windows, třeba vám pomůže OnlineCalc. Pomocí něj můžete sledovat čas připojení k Internetu přes vašeho providera, množství přenesených dat a počet přihlášení. Umožňuje také vytisknout přehledné statistiky, což vůbec není na škodu. Kromě toho, že budete vědět, kolik času jste u Internetu proseděli, budete mít také podrobný přehled o přenesených datech, což může být velmi užitečná informace.


MAIL ARMOR v. 1.0
Download: http://homepa­ge.mac.com/ma­ilarmor/
Platforma: Unix, MacOS

CS24_early

Už poměrně dlouho jsme si v SecurityProgz nepředstavili žádný program pro ochranu proti spammingu. MailArmor je vynikající program, který dovedně pracuje jako e-mail proxy server s podporou protokolů POP a IMAP. Zachytí každý příchozí mail a na základě definovaných pravidel vyhodnotí, zda se jedná o spam. Pokud dojde k takovému závěru, provede s ním předdefinovanou akci (tj. nejčastěji přesunutí do odkládací složky). Je to poměrně zajímavý program, mnoho se o něm dozvíte z dokumentace, kterou jistě stojí za to si prostudovat.


A to by bylo pro dnešek vše. Za týden jsme tu zas s těmi nejčerstvějšími novinkami

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku