Hlavní navigace

Šeptanda (7. 1. 2000)

7. 1. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Krátké povídání o několika zajímavých událostech posledních dní.
Nástupce MacOSu bude open source?

S velkou pompou se před několika měsíci vynořila z nitra Applu zpráva, že nový operační systém OS X bude něco zcela nového a nevídaného. Některé prvky mají být velice podobné un*xovým řešením, ovšem s pověstnou jablíčkově-uživatelskou přítulností. Na právě probíhající konferenci Macworld oznámil Steve Jobs další „bombu“. OS X bude kompletně open source, přičemž Applu, stejně jako předtím Sunu či Novellu, nepostačovala nabídka existujících licencí a vytvořil pro tyto účely licenci Apple Public Source License.
Uvolnění zdrojových kódů OS X je zajímavý počin, který by mohl Applu opět o něco pomoci v dobývání ztracených pozic. Stejně jako u open source projektů dalších komerčních společností si ovšem kladu otázku, kdo se vlastně bude vývoji věnovat? Hodně velký vliv bude asi mít podpora různých hardwarových platforem. Předpokládám, že alespoň v počátku bude zřejmě OS X podporovat stejné „železo“, jako stávající MacOS, takže vývoj se bude soustředit kolem skalních jablíčkářů – bude to něco jako „národ sobě“. Ukáže-li se OS X jako dobrý systém, začne dříve nebo později někomu vrtat hlavou, zda by nebylo jej možné portovat na další platformy – první na řadě bude samozřejmě Intel. A pak se teprve uvidí, jestli je OS X navržen opravdu inteligentně a jestli s portací nevyvstanou nečekané problémy. Pokud se vše podaří, dával bych OS X docela slušné šance… Konec věštby.
Nedá mi to ale, abych si přeci jenom trošku nerýpnul. Co vlastně vede Apple k uvolnění zdrojových kódů OS X? Je to snad snaha o otevřenost? A nebo spíš touha udržet se za každou cenu? Nebyl to náhodou Steve Jobs, který kdysi za stejným účelem podepsal „pakt o neútočení“ s Micro$oftem?

CS24_early

Knihy-neknihy
Projekt Nonlibri, nebo-li Neknihy, přináší do České republiky něco, co jsem zde upřímně řečeno ještě minimálně několik měsíců nečekal – prodej knih v digitální podobě.
Tato metoda má rozhodně několik předností: zanedbatelné náklady na skladování či nižší prodejní cena (není třeba zaplatit tisk a vazbu, odpadá problém distribuce). Málokdo zmiňuje další obrovskou výhodou, kterou je možnost prohledávání obsahu knihy. Musím říct, že tato funkce mi u papírových knih poněkud chybí :). Vše, co bylo zatím napsáno se týkalo potenciálního čtenáře, ale digitální publikování má ještě jeden nezanedbatelný efekt. Přináší totiž čtenáři i díla, která by se k němu jinak nedostala, protože je papírová nakladatelství nechtějí vydávat, obvykle z důvodu předpokládané nerentability. Projekty jako je Nonlibri jsou tedy přínosné i pro autory.
Samotné Nonlibri je vyvedeno v nepříliš působivém designu. Ten bych autorům projektu doporučil předělat, protože aktuální stav mnoho zákazníků (třeba k jejich škodě) nepřiláká. Jinak nemám k funkcím serveru větších výhrad, nabízí vše, co bych očekával – seznam posledních přírůstků, 10 nejžádanějších knih, členění publikací do kategorií, možnost vyhledávání atd. U každé knihy naleznete pár slov o jejím zaměření a také krátkou ukázku a odkaz na detailnější informace o autorovi a jeho dalších dílech. Cena knih se pohybuje obvykle v rozmezí 20 až 50 tvrdých korun českých. Při objednávce si můžete zvolit, v jakém formátu knihu požadujete (velice důležité!), momentálně máte na výběr z formátů Word 95, HTML, PDF, TXT a RTF, což by mělo uspokojit každého uživatele libovolného operačního systému.
Projektům, jako je Nonlibri osobně velice fandím a myslím, že v budoucnu se podobný způsob ujme i v běžných knihkupectvích, kde navíc budete mít možnost nechat si knihu rovnou vytisknout na kvalitní rychlotiskárně. Výsledkem by měla být samozřejmě hlavně nižší cena knih. Ale pozor, nezapomeňme ani na klasické knihy, ve vazbě, s krásnými fotografiemi či ilustracemi, byla by to věčná škoda!

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku