Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (09. 03. 2016)

9. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Připomeneme si užitečný nástroj Exif Tool, emulátor všemožných archaických herních konzolí MAME, představíme si převodník multimédií Curlew a dáme tip na distribuci pro starší počítač. Nebude chybět ani blbinka.

Exif Tool

Exif Tool je perlovská knihovna, se zastřešujícím programem, která trochu klame názvem. Nečte jen exif z fotografií, ale poskytuje metainformace o celém spektru souborů. Například se lze podívat, jak byl nastavený kodek pro Ogg Vorbis při převodu skladby. Využití dat dalším programem usnadňuje API nebo výstup do csv. Vývoj posledních verzí přináší zejména doplňování dat nových fotoaparátů.

Exif Tool, Artistic, 10.12

MAME

Multiplatformní MAME, emulátor rozličných herních konzolí, vyšel v nové verzi, ve které se také měnila licence (z vlastní na GNU GPLv2), s některými částmi licencovanými pod BSD. Vedle změny licence ukazuje changelog i na několik malých oprav. Vývojáři se snaží o přesnou emulaci historických platforem. Pravděpodobně bude těžké najít herní konzoli, s jejímiž ROM by si MAME nerozumělo. Povinný software pro milovníka starých her, který má nainstalovaný emulátor kdejakého starého počítače.

MAME, GNU GPLv2, verze 0.171

Curlew

Nadstavby nad ffmpeg/avconv bychom asi nedokázali spočítat na všech prstech, jimiž člověk disponuje. Nový program Curlew se snaží uživatele zaujmout jednoduchým rozhraním a nezahlcováním uživatele bezpočtem předvoleb. Prostě navolit filmy/hudbu, zvolit cílový formát, případně navolit vypnutí po dokončení a spustit. Je možné zobrazit náhledy, informace (díky mediainfo), přidat titulky přímo do videa, … Curlew je napsaný v Pythonu 3.

Curlew, (vlastní) Waqf public license, verze 0.2.1

Curlew využívá i služeb nástroje MediaInfo, vydaného aktuálně ve verzi 0.7.83.

Simplicity Linux

Počítače, na nichž byl nainstalován systém Windows XP bývají ještě stále provozuschopné, ale WinXP je již beznadějně zastaralý systém a koupě nové verze je nákladná. Nehledě k tomu, že výkon těchto počítačů je nedostatečný pro novější verze Windows i mainstreamové distribuce s komplexními desktopy. Puppy Linux může být to pravé pro takový počítač a běžnému uživateli bude ještě o něco bližší ve forku Simplicity Linux. Distribuce je v několika spinech, od „ořezaného“ Obsidianu přes Netbook až po nejrozsáhlejší Desktop. Spin Netbook sází na cloudové aplikace.

CS24_early

Simplicity Linux, mix licencí, verze 16.01 a 16.04 Alpha

Blbinka

Majitelé Sony Playstation 4 zase mohou používat Linux, byť cesta k jeho zprovoznění není jednoduchá. Alespoň do doby, než Sony opraví chybu, jež se využívá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.