Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 4. 2002)

10. 4. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme prohlížeč formátů SVG a SMIL, první stabilní verzi Apache z řady 2.0 nebo třeba stromově orientovaný XML editor pro GNOME.

Pondělí 8. 4.
BKchem je 2D molekulový editor, který v Pythonu napsal náš občasný přispěvatel Béda Košata. V první veřejné verzi (0.1.0 alias mescaline) najdete kromě relativně bohatých editačních možností také např. vlastní formát založený na XML, plný export do SVG a experimentální export do PostScriptu a PNG. Za zmínku stojí i to, že program je k dispozici jak v angličtině, tak v češtině.
Pro příznivce Bible je určen program Bible pro Dos a Linux, který umožňuje čtení textů Bible v jednom ze dvou českých (Ekumenický a Kralický) a tří anglických překladů. V textech je možné vyhledávat a případně je i exportovat do textového souboru.
Jedním z častých způsobů nasazení Linuxu v podnikové sféře je jeho použití na bezdiskových terminálech. Netstation Linux je distribuce ušitá na míru právě pro tento účel. Umožňuje bootování systému ze sítě (Etherboot) a následné připojení k serveru pomocí protokolů VNC, RDP, X11 a nebo SSH. Pokud tedy o něčem podobném uvažujete, Netstation Linux je pro vás možná to pravé ořechová. Tak neváhejte a odhoďte své disky v dál :)
Vyšla nová verze linuxových ovladačů pro grafické karty NVIDIA.

Neděle 7. 4.
IP-Atlas je PHP skript, který umí ve spolupráci s veřejnou databází NetGeo zobrazit na mapě světa umístění zvoleného serveru. Zmíněná databáze ovšem celkem pochopitelně nepokrývá všechny existující IP adresy, takže některé servery najdete na mapě poblíž západního pobřeží Afriky :)
Jedním z pravidelně se opakujících dotazů v české linuxové konferenci je to, jak poslat neinteraktivně (například z nějakého skriptu) email s přílohou. Způsobů jak toho dosáhnout bylo už popsáno několik a občas se objevují další – například shell skript Mamail, který zvládne ve spolupráci s programy uuencode a sendmail (případně qmail-inject a podobně) odeslat zprávu s takřka libovolným počtem příloh.
Dalším oblíbeným tématem je mountování audio CD disků. Ano, i to je v Linuxu možné díky „souborovému“ systému CDfs. Ten ovšem není zaměřen pouze na audio CD, ale obecně na zpřístupnění jednotlivých stop disku v podobě obyčejných souborů. Pokud není typ stopy rozpoznán, je k dispozici jako obyčejný binární soubor, v opačném případě se tváří jako soubor v některém rozšířeném formátu (WAV pro audio stopy, MPEG pro VideoCD a podobně).

Sobota 6. 4.
U rozsáhlých aplikací je třeba věnovat kromě vlastního programování také spoustu času ladění – funkčnosti a výkonu. S funkčností se musí poprat každý sám, ale při optimalizacích rychlosti vám mohou pomoci různé profilery. Poměrně neotřelým nápadem je profiler nazvaný FireProfile, který potěší všechny uživatele MySQL. Je to totiž nástroj pro hledání „úzkých hrdel“ způsobovaných SQL dotazy. FireProfile každý dotaz zaznamená, a to včetně toho, jak dlouho trval a jak byl serverem zpracován (EXPLAIN). Doplňkovou funkcí knihovny, kterou lze vnutit libovolnému dynamicky linkovanému programu pomocí LD_PRELOAD, je upozorňování na některé typické chyby při programování s MySQL.
X Gnuplot Front End, zkráceně Xgfe, je GUI (konkrétně Qt) rozhraní k populárnímu Gnuplotu. Pokud tedy potřebujete tvořit všemožné grafy, ale s příkazovou řádkou tohoto výtečného programu si příliš nerozumíte, může být Xgfe řešením. Za zmínku stojí, že ačkoliv Xgfe nepodporuje všechny možnosti Gnuplotu, umožňuje přímé zadávání příkazů, takže byste teoreticky neměli nikdy narazit na to, že bude pro některou funkci chybět čudlítko a na to „dojedete“.
Nový Apache 2.0.35 je první verzí z řady 2.0, která se může pyšnit přívlastkem stabilní. Ano, už je to tak, Apache 2.0 startuje svůj útok na trh webových serverů. Jestli bude stejně úspěšný (nebo třeba i úspěšnější) jako jeho starší bráškové, to ukáže až čas (ale skoro bych si na to vsadil :)

Pátek 5. 4.
clsTable.inc je PHP třída, která značně usnadňuje generování HTML tabulek. Umí například data třídit, rozdělit tabulku na více stránek a v neposlední řadě samozřejmě i nastavovat formátování písma a vlastních buněk (zarovnání, barvy, rámečky, rozměry). Musíte-li pracovat s rozsáhlými a komplikovanými tabulkami (kdo ne?), je tohle jedna z cest.
Vystřídal jsem už nejeden počítač, ale pokud se dobře pamatuji, pouze jednou jsem měl PC speaker, který byl alespoň trochu slyšet. Ty zbývající byly buď příliš slabé a nebo je konstruktér umístil v „bedně“ tak, že se jejich zvuk linul do stěny nebo podlahy (snad aby pípání nerušilo obsluhu). Proto jsem párkrát hledal něco, co by normální beepnutí přesměrovalo na zvukovou kartu (hardwarové propojení se zvukovkou se mi nějak nepovedlo). Dnes už bych hledat nemusel – použil bych program softbeep. Jeho hlavní výhodou je, že dokáže odchytit pípání realizované několika různými způsoby – pomocí vypsání znaku #7 na terminál i voláním funkcí gdk_bell(), XBell() nebo beep(). To by mělo stačit k téměř úplnému vymýcení nepříjemných pazvuků z vašeho počítače :)
MlView je stromově orientovaný XML editor pro GNOME podporující například jmenné prostory, validaci, editací více dokumentů najednou, kopírování a vkládání a podobně. Na druhou stranu mu zatím chybí například undo, což bude asi největší zápor (nikdo není neomylný :)

Čtvrtek 4. 4.
Do XML formátů SVG (Scalable Vector Graphics) a SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language) jsou vkládánány mnohé naděje. SVG se prý může stát univerzálním formátem světa vektorové grafiky a SMIL možná uspěje tam, kde zatím vládne Macromedia Flash. Jestli se tyto vize naplní, to zatím nevíme, ale pro případ, že tomu tak bude, si můžete už dnes zkusit s těmito formáty pohrát díky stále se rozrůstající nabídce všemožného softwaru. Například glsvg je nový prohlížeč SVG a SMIL souborů podporující hardwarově akcelerované zobrazování.
Nevím, kolik lidí v našich luzích a hájích používá některý z notebooků od Applu – konkrétně iBook, TiBook nebo PowerBook (no, ten poslední přinejmenším Jakub Steiner :), a navíc s Linuxem, ale pokud by se tací našli a chtěli využívat jeho speciálních přídavných tlačítek, mohou zkusit aplikaci PBButtons. Ta umožňuje pomocí těchto tlačítek zejména nastavovat jas displeje a hlasitost, případně repráčky zcela umlčet, ale to není vše. PBButtons běží na pozadí jako démon, který zvládne také varování při vybití baterie, vypíná displej při nečinnosti a uspává celý počítač při ještě delší nečinnosti (nebo na požádání). O změnách zmíněných stavů dokáže navíc informovat klienty, kteří tak mohou jakkoliv reagovat. Docela šikovná věcička, jenom by to ještě chtělo mít toho *Booka :)

CS24_early

Středa 3. 4.
Ze stejné dílny, jako již zmíněný FireProfile pochází také další dvě knihovny: FireDNS a FireString. Jejich název poměrně přesně vystihuje, k čemu slouží. FireDNS je knihovna pro pro práci s DNS, která umožňuje asynchronní dotazování, ale obsahuje i funkce kompatibilní s těmi z libc. FireString se zase snaží programátorovi usnadnit práci s řetězci a sejmout z jeho beder práci s ověřováním délky alokované paměti a podobně.
SkunkDB je poměrně jednoduchá databáze založená na pincipu statického propojení klíč-hodnota. Tento typ databází je poměrně často opomíjen – na jednu stranu existují programátoři, kteří na každou „prkotinu“ použijí SQL server (nejlépe Oracle :) a na stranu druhou jsou zase tací, kteří dají přednost vlastnímu řešení, což je odvádí od řešení hlavního problému k programování datového úložiště. Ani jedno, ani druhé ale často není nutné – malé databáze stojí za zvážení. SkunkDB vyvíjí jeho autor podle svých vlastních slov hlavně pro radost a ta je prý přímo úměrná počtu unikátních dotazů, které program obslouží za vteřinu. Kromě rychlosti je ale kladen i důraz na spolehlivost a robustnost – o data byste neměli přijít ani za předpokladu, že dojde k poškození většiny hash tabulek, které zde slouží jako index.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku