Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 7. 2018)

11. 7. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si povíme o nástroji pro tvorbu databází, vychytáme pár softwarových chyb, vyzkoušíme zajímavý internetový prohlížeč a řekneme si o aplikaci pro čtecí zařízení.

Sohag Developer

Nástroj na tvorbu databází v několika jednoduchých krocích za pomoci grafického průvodce. V současné době podporuje zatím jen PostgreSQL databáze, ale v nadcházející verzi má v plánu zprovoznit podporu i pro MySQL, MariaDB a SQLite. Poskytuje sadu generátorů pro tvorbu Qt/C++ kódu a uživatelských formulářů, může být rozšířen i o další.

sohag-developer.com, 2.0.0

MantisBT

Mantis Bug Tracker (podle řádu Mantodea – kudlanka) je otevřený program pro vyhledávaní problémů (hlavně softwarových chyb), který poskytuje vyrovnaný poměr mezi jednoduchostí obsluhy a použitelností. Nabízí také různé možnosti spolupráce jako tvorbu veřejných skupin, zasílání zpráv ostatním uživatelům podle konkrétního tématu nebo nahlášení problémů pomocí emailu. U všech projektů lze samozřejmě pro ostatní uživatele nastavit úroveň přístupu.

www.mantisbt.org, 2.15.0

Sielo

Internetový prohlížeč, který obsahuje všechny základní funkce jako prohlížení stránek, záložky, historii a nabízí v základu i pár pokročilých jako integrovaný AdBlock, správu proxy, správu cache, možnost ukládat hesla a ty pak zašifrovat za použití super hesla. Jako svoje jádro používá WebEngine a na vykreslování knihovnu Qt. Největší specialitou Siela je jeho ovládání. Používá plovoucí tlačítka, která si můžete libovolně přesouvat, kam se vám zrovna hodí. Jednotlivá okna pak jdou přeskládat, seskupit podle žánru a zvětšit či zmenšit dle potřeby.

sielo.app, 1.16.07

Imaginary Teleprompter

Jedna z nejucelenějších a nejprofesionálnějších svobodných aplikací pro čtecí zařízení. Je postavená na webových technologiích, takže si ji může pro své potřeby kdokoliv přizpůsobit. Nabízí funkce jako zrcadlení (stranově, výškově nebo obojí), úpravu textu, podporu pro obrázky, podporu pro tablety a webkamery, výběr stylu textu, záložky a spoustu dalších.

UX DAy - tip 2

imaginary.tech/teleprompter, 2.3.4

Blbinka

Pánové, taky jste jako puberťáci koukali děvčatům pod sukně? A dnes si říkáte, že s moderní technikou to musí být o dost jednodušší. Asi ano, ale může se to i vymstít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.