Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 1. 2010)

13. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se společně podíváme na zajímavý způsob, jak zacházet s recepty, prohlédneme si mapu počítačové sítě a dvakrát zabrousíme do oblasti počítačových her: jednou do online kopie Freeciv a nakonec se podíváme na kopii Valve Steam.

Krecipes

Ačkoliv se snažím doma nasazovat techniku kde se dá, tak stále existuje jedna oblast která docela odolává: recepty. Ty stále vedeme papírově. V lepším případě (z hlediska estetiky) v kuchařkách. V lepším případě (z hlediska kulinářského) na otrhaných papírcích. Tento týden jsem narazil na program Krecipes, který je velmi slušný, ale obávám se, že žena stále zůstane věrná papírkům. Nicméně… Krecipes vám dovolí vkládat recepty. Jenže je umí i zobrazovat (ve stromu dle typů – dezerty, polévky…) a vyhledávat (dle názvu, surovin, doby přípravy…).

Velmi zajímavou funkcí je „Manažer surovin“ – zadáte suroviny, které máte doma a toleranci, kolik věcí vám může chybět, a dozvíte se co můžete z vašich surovin udělat a co je případně třeba dokoupit. A naopak „Nákupní seznam“ vám ze seznamu vybraných receptů poskládá nákupní seznam. Perličkou je, že u receptu se vám zobrazuje, kolik dané jídlo obsahuje bílkovin, tuku, vitamínů… Což ovšem vyžaduje databázi surovin a jejich složení. Krecipes ji už obsahuje, ale anglickou. A jak jsem si vyzkoušel, tak psát anglicky suroviny k českému receptu je dost divné.

Ovšem musím Krecipes pochválit, že ačkoliv má několik druhů číselníků (suroviny, množstevní jednotky), tak pokud vaše hodnota v číselníku není, neremcá a nevyžaduje po vás vložení v dalším dialogu, ale prostě tam tu hodnotu rovnou sám přidá. Hezký program. Ale stejně asi zůstaneme u těch papírků. Taky proto, že není nikdo, kdo by tam ty naše recepty přepsal.

softwarová sklizeň 13.1.2010

krecipes.source­forge.net/,

2.0 alpha5,

GPL

Freeciv.net

Freeciv.net je klon již starší linuxové hry Freeciv, která je klonem ještě starší hry Sid Meierovy Civilizace, kterou vám popisovat nebudu, protože ji všichni znáte. Freeciv.net je webová implementace a je určena hned od začátku pro více hráčů. Je možné ji hrát i na stránkách projektu. „Drobnou“ nevýhodou je požadavek na prohlížeč podporující HTML5, konkrétně značku canvas.

softwarová sklizeň 13.1.2010

www.freeciv.net/,

1.0,

GPL

Netmap

Netmap je program, který traceroutne zadaný seznam strojů a vytvoří .dot soubor, kde jsou zobrazeny nejen všechny cílové počítač, ale i routery mezi nimi a jejich spojení. Takže vlastně takovou mapu vaší sítě. Z .dot souboru vám obrázek vytvoří známý GraphViz.

softwarová sklizeň 13.1.2010

sourceforge.net/pro­jects/netmap/,

0.1.3,

GPL

BKChem

BKChem je speciální editor pro chemiky. Umí to co byste tak zhruba čekali od jednoduššího vektorového editoru. Plus umí export do několika formátů – vypíchnu OpenOffice, PDF, SVG. K základním funkcím se ovšem přidávají některé specializované: šablony pro molekuly, 2D a 3D rotace molekul, zápis v lineárním tvaru jako je -CH2CH(COOCH3)2, validace nakreslených molekul. Dále ten program umí importovat formát INChl. Což mi ovšem nic neříká. Co ale chápu, je česká lokalizace.

softwarová sklizeň 13.1.2010

bkchem.zirael­.org/,

0.14.0-pre1,

GPL

Djl

Djl je něco jako Valve Steam. Hráčův sen. Jako pravidelní čtenáři herního seriálu víte, že pro Linux existuje spousta her. Jenže většina jich není ve vaší distribuci. Z těch lepších valná většina. A ne každý si takové hry umí stáhnout zkompilovat a nainstalovat, ačkoliv postup je obvykle dobře popsaný. A tady přichází na řadu Djl.

Jedná se seznam her, hezky roztříděné a popsané. Dokonce s obrázky. A navíc je u každé hry skript, který ji nainstaluje. Takže stačí kliknout na Install a máte hotovo. Dokonce nepotřebujete ani práva roota, protože hra se vám nainstaluje do ~/.djl/. Umí také aktualizovat již jednou nainstalované hry a instalovat wine hry. K dokonalosti tomu už chybí jenom možnost instalace placených her (a ještě ideálně zprostředkování zaplacení hry).

softwarová sklizeň 13.1.2010

en.djl-linux.org/,

UX DAy - tip 2

1.2.20,

GPL

Blbinka

Zatímco někteří z nás nasazují Scrum, tak ostatní zůstávají u starého dobrého Zmrdem řízeného vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.