Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 5. 2015)

13. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se pokusíme stáhnout titulky k filmům a provést jejich synchronizaci, vyzkoušíme simulátor von Neumannovy architektury, pomocí HaveClipu budeme sdílet schránku mezi více počítači a nakonec si nakreslíme diagram či schéma. Nebude chybět ani blbinka.

SubiT

Nástroj pro pohodlnou synchronizaci filmu s titulky, kterému stačí předat konkrétní video soubor nebo textový vstup obsahující název filmového titulu, a ten se postará o jejich vyhledání a stažení z internetových zdrojů. Předem je možné vybrat preferovaný jazyk. Zatímco češtině program příliš neholduje, anglických titulků je ke každému filmu nepřeberné množství. Nabídka funkcí je integrována i do kontextového menu.

subit-app.sourceforge.net/, 2.2.5

Johnny Simulator

Simulátor virtuálního von Neumannova počítače. Jedná se především o vzdělávací software, proto je realizováno hned několik simplifikací, včetně menších instrukčních sad nebo zjednodušení sběrnicových operací. Aplikace vizualizuje funkci paměti, aritmeticko-logické jednotky a řadiče. Programy je možné vytvářet a upravovat snadno v grafickém prostředí a spustit na virtuálním stroji.

sourceforge.net/projects/joh­nnysimulator/, 1.01

HaveClip

Nástroj pro P2P synchronizaci systémové schránky mezi více počítačovými zařízeními. Zkopírovaný text, obrázek nebo obsah specifický pro konkrétní software je prostřednictvím peer-to-peer sítě přenášen do dalších strojů. Celý systém ve zjednodušené formě funguje tak, že existuje jediná systémová schránka sdílená mezi konkrétními zařízeními. Projekt je navíc multiplatformní. Kromě desktopových OS je v plánu i verze pro Android.

www.havefun.cz/projects/haveclip/, 0.14.0

mooigraph

Prostředí pro kreslení grafů a diagramů. Program je schopen číst GCC a GraphML soubory. Umožňuje tvorbu grafů s možností vkládání podgrafů kliknutím na uzly. Hotové práce je možné ukládat například v souborovém formátu PNG, SVG nebo DIA. Jako doplněk je v nabídce funkcí uveden i přechod do režimu fullscreen.

root_podpora

sourceforge.net/projects/mooigraph/, 1.6

Blbinka

Pro všechny milovníky jablek připravil Antonio De Rosa pohledný koncept nastávající verze chytrého telefonu iPhone. Ačkoliv je opředen inovacemi, jedna z nich na vzhledu příliš nepřidá. Názory ostatních je ale potřeba brát v potaz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku