Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 12. 2010)

15. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes nás čeká přehrávání hudby v Qt, vykreslování všemožných grafů, automatická (re)instalace systému, návod na efektivní a automatickou synchronizaci dat a také jednoúčelovka pro zefektivnění datového úložiště. A pochopitelně blbinka.

Quimup

Dnes začneme frontendem pro přehrávač mpd nazvaným Quimup. Je napsaný v C++ s asistencí knihovny Qt4 a nabízí čisté rozhraní, intuitivní ovládání včetně drag-n-drop a minimalizaci do systémového panelu. Nechybí ani volby nastavení, jak mpd tak Quimupu. Body navíc sbírá Quimup v hudební galerii. Třídění podle různých parametrů je přístupné na jeden klik, to samé vyhledávání. Zajímavá je i historie – Quimup má být Qt variantou Guimupu – GTK frontenduk mpd. Kdo bude nakonec vítěz, ukáže čas.

coonsden.com, 1.2.0, GPL

Veusz

Veusz je nástroj pro tvorbu všerůzných grafů. Hlavním cílem vývoje bylo, aby produkovaný výsledek byl vhodný pro vědecké publikace. Ideálně tedy PostScript či PDF. Podporovány jsou ale i vektorové (SVG) a bitmapové formáty. Jako vstup poslouží obyčejný textový soubor, CSV nebo FITS soubory. Modelovat/upravovat vzhled grafu lze přímo v grafickém rozhraní. Napsaný je v Pythonu, grafické rozhraní (Py)Qt a k manipulaci dat používá NumPy. Doporučuji kouknout na screenshoty, ukazují prakticky všechny funkce v plné kráse.

home.gna.org/ve­usz/, 1.10, GPLv2

Uranos

Správa většího množství počítačů si dříve nebo později vyžádá nějakou formu automatizace instalací. V hlavních linuxových distribucích to jde relativně bezbolestně, u MS Windows už jsou věci složitější. Daleko za tyhle hranice jde Uranos. Jedná se o sjednocující systém pro instalace bez zásahu uživatele, a to jak pro MS Windows, tak Linux. Po instalaci se zvládne postarat o aktualizaci softwaru, nastavit zabezpečení či konfiguraci záloh. To vše máte pod kontrolou ve webovém rozhraní. Podrobnosti, kompletní výčet funkcí a demo na domovských stránkách projektu.


uranos.source­forge.net/www/in­dex.php?loadsub=qu­wiki&func=wiki&ty­pe=index, 1.1675, GPL

Lsyncd

Lsyncd je jednoduchý synchronizační nástroj založený na rsyncu. Pomocí mechanismu inotify sleduje změny v definovaných adresářích a ty potom synchronizuje rsyncem. Šikovná vlastnost je detekce přesunu souboru a v módu rsync+ssh je soubor přesunut i na cílovém serveru namísto zbytečného přenosu přes síť. Podrobnosti najdete v uživatelském manuálu.

code.google.com/p/lsyn­cd/, 2.0, GPLv2

Deduplicator

Název prozradí vše – Deduplicator. Jinými slovy, Perlová jednoúčelovka, co přechroustá strom souborů a nahradí ty identické hardlinky. Tím šetří místo a u některých aplikací zvyšuje efektivitu. Proces deduplikace se nejčastěji používá u zálohovacích řešení.

CS24_early

lrem.net/softwa­re/deduplicator­.xhtml, 0.1, GPL / Artistic

Blbinka

Výherní strategie piškvorek. A také humor v terminálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.