Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 11. 2016)

16. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vytvoříme prezentaci v jazyce Markdown, podíváme se na provoz na síti, upravíme nějaké to video a stáhneme si webovou stránku.

Marp

Jednoduchý editor pro tvorbu prezentací ve značkovacím jazyce Markdown. Rozdělí pracovní prostor na dvě okna, kde vlevo je editor a vpravo se kontinuálně zobrazuje vzhled vaší prezentace. Bohužel neposkytuje žádné ulehčení pro ty, kteří jsou v Markdownu noví. Pokud tedy budete chtít Marp používat, budete se muset jednoduchý značkovací jazyk naučit.

yhatt.github.io/marp, 0.0.10

Dripcap

Jednoduchá utilitka, která dokáže sledovat provoz na vaší síti. Není potřeba ji instalovat a pro svůj běh nepotřebuje žádný software třetí strany. Stačí jen stáhnou, rozbalit a spustit. Nastavení se dá zvládnout na pár kliků (myší, ne cviků) a už můžete sledovat síťový provoz.

github.com/dripcap, 0.4.3

Shotcut

Video editor, který využívá FFmpeg pro import zdrojů, díky čemuž dokáže zpracovat každý formát videa, který kdy existoval. Podporuje nahrávání videa až do rozlišení 4K z SDI, HDMI, webkamery, JACK & Pulse audio, živého vysílání z internetu, X11 obrazovky a zařízení Windows DirectShow. K dispozici je kromě střihu také spousta audio a video efektů.

www.shotcutapp.com, 16.11

Getleft

Otevřený nástroj na stáhnutí kompletní webové stránky. Stačí jen zadat cílovou URL a složku pro uložení a program stáhne HTML, obrázky, CSS soubory a skripty pro kontrolu nebo pro surfování offline. Po analýze stahované stránky Getleft zobrazí různé stránky, obrázky a odkazy, ze kterých si můžete manuálně vybrat, které chcete a nebo nechcete stáhnout.

CS24_early

sourceforge.net/projects/getleftdown, 1.2

Blbinka

I Facebooku se občas nezadaří a označí spoustu svých uživatelů za mrtvé, a to dokonce včetně Marka Zuckerberga.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.