Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 3. 2020)

18. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme moderní IRC klient, zorganizujeme si letové trasy dronů, řekneme si o knihovně pro tvorbu multiplatformních aplikací podíváme se na OCR čtečku pro Python.

Srain

Moderní IRC klient napsaný v GTK. Nabízí vše, co se od IRC klienta očekává, jako je možnost připojit se na více IRC kanálů, komunikovat pomocí textů a obrázků na několika chatech a spoustu dalších standardních funkcí. Co přináší navíc, je například zobrazování náhledu vloženého odkazu nebo pokročilé možnosti vyhledávání.

srain.im, 1.0.0

QGroundControl

Program, který zabezpečuje letovou kontrolu a plánování tras pro všechny drony pracující s protokolem MAVLink. Je multiplatformní, takže svůj dron můžete ovládat jak z notebooku, tak z mobilu nebo tabletu. Podporuje spoustu zařízení a taky několik autopilotů.

qgroundcontrol.com, 4.0.2

NodeGUI

Knihovna pro tvorbu multiplatformních desktopových aplikací v Node.js a CSS. Běží na QT5, takže je daleko méně náročné na procesor a paměť než podobné projekty založené na Chromiu. Při spuštění programu „Hello world“ zůstává využití procesoru na nule a využití paměti do 20 MB.

github.com/nodegui/nodegui, 0.15.3

Python Tesseract

Nástroj pro převod textu v obrázku na strojově čitelný text. Jedná se o wrapper na Google's Tesseract-OCR Engine pro Python. Umí přečíst všechny typy obrázků, které jsou podporované knihovnami Pillow a Leptonica, včetně formátů jpeg, png, gif, bmp, tiff, a další.

CS24_early

github.com/madmaze/pytesseract, 0.3.3

Blbinka

Jak přesvědčit Italy, aby během pandemie zůstali doma? Jeden nápad by tu byl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.