Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 6. 2014)

18. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme nástroj pro tvorbu a práci se souborovými archivy, jednoduchým způsobem zjistíme stav síťových zařízení, vytvoříme dokument s matematickými vzorci a nakonec využijeme nástroje pro tvorbu a tisk textů k písním. Nebude chybět ani blbinka.

ServerStatus

Pomocník pro Linux i Windows, který průběžně kontroluje stav serverů, datových úložišť na síti (NAS) či routerů a podává informace o tom, zda jsou offline / online na základě periodického odesílání IP datagramů pingem, a to jednou za minutu. Pokud se dostaví odezva protistrany, program síťové zařízení označí jako online, v opačném případě mu přiřadí status offline.

www.capitalware.com/server­status_overview.html, 1.0­.1

Lurch

Editor pro vytváření dokumentů s plnou podporou matematických prvků včetně algebry, kalkulů, důkazů nebo samotné aritmetiky. Obsah textového souboru lze formátovat, ať už se jedná o písmo, zarovnání, odsazení nebo seznamy. Vkládání matematických symbolů je možné provést výběrem z nabídky nebo TeX zápisem. Program pak hotovou práci ukládá jako HTML stránku.

lurchmath.org/, 0.8

Violeiro

Nástroj pro tvorbu, editaci a tisk textů k písním a akordů. Součástí je hudební přehrávač, který si poradí se základními souborovými formáty (včetně MP3 a WAV). Vzhledem ke svým možnostem udělá radost pouze hudebníkům, respektive instrumentalistům.

www.violeironaweb.com/, 3.3

Patool

Nástroj v příkazové řádce pro jednoduché vytváření souborových archivů, extrahování obsahu, testování nebo vyhledávání. Podporuje prakticky všechny běžně používané formáty, ale i ty méně populární. Celková nabídka přesahuje tři desítky přípon typických pro archivy souborů.

UX DAy - tip 2

wummel.github.io/patool/, 1.6

Blbinka

Server Skilledup publikoval šestici obrázkových vtipů o SEO. Pro ty, kteří zatím nebyli zasvěceni a mají smysl pro humor, i oni ihned zjistí, o co ve skutečnosti kráčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku