Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 11. 2010)

24. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Zabrousíme do vývoje her, koukneme na internetové platby využívající decentralizované P2P sítě, vygenerujeme grafy zátěže systému a nakonec nás čeká zálohování trochu jinak. Na konci pochopitelně nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Jameter

Jameter je nástroj pro rychlý vývoj her. Staví nad knihovnou SDLjazykem Lua. Umí pracovat s 24bitovými grafickými formáty, v okně či v fullscreen módu, nechybí ani podpora pro zvukovou stránku aplikace a postupy pro debugování. Jameter si můžete během 5 minut vyzkoušet na příkladu Hello World. Na domovské stránce projektu najdete dobře organizovanou dokumentaci. A to nejenom API projektu, how-to, ale také referenční příručku jazyka Lua.

www.jameter.org, 0.61, GPLv3

Bitcoin

Bitcoin je netradiční platební aplikace. Je decentralizovaná (P2P), bez centrálního serveru či důvěryhodných třetích stran. Uživatelé si sami spravují privátní klíče k penězům a peníze si posílají přímo. Celkový limit peněz v oběhu je 21 milionů „Bitcoins“ (do budoucna). Mezi uživatele jsou rozloženy rovnoměrně, resp. podle toho kolik procesorového máte k dispozici. Pokud nevěříte své centrální bance, nebo se zrovna chystáte vyhlásit samostatnost, doporučuji mezi prvními kroky přečíst FAQ.

www.bitcoin.org, 0.3.15, MIT

SarGraphs

Před časem jsem ve Sklizni psal o balíku sysstat. Ve zkratce – sada nástrojů monitorující výkon systémum. Ke grafické reprezentaci dat se většinou používá Munin, Zabbix či jiné relativně komplexní monitorovací a reportovací aplikace. Pokud se omezíte pouze na informace z sysstatu, vystačíte si pouze s sarGraphs. Kombinace Bash, PHP skriptů a knihovny pChart se postará o to, že z uložených dat vygeneruje jednoduché grafy. Koukněte na demo.


flip-edesign.com/sar­Graphs/demo/, 1.1, GPLv2

Rdup

Co se stane, když u zálohovací aplikace doženete UNIXové moto „Do one thing and do it well“ do extrému? Vznikne Rdup! Inspirace rsyncem je znatelná. Vlastně Rdup dělá to samé, co „dry-run“ rsyncu. Tedy vypíše, které soubory se změnily, co je potřeba zazálohovat. Vlastní záloha je už ale úkolem jiné aplikace. Takto vypadá zálohování v systému Plan9.

CS24_early

miek.nl/projec­ts/rdup/, 1.1.8, GPLv3

Blbinka

Softwarové vybavení telefonu tvoří image.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.