Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 12. 2016)

28. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vytvoříme vektorovou grafiku, dáme dohromady nějaký ten výkres, zkusíme třetí nejpoužívanější emulátor a podíváme se na distribuci s alternativním balíčkovacím systémem.

Vectr

Editor vektorové grafiky, který je dostupný jak ve webové verzi, tak v podobě instalovatelných aplikací. Veškerá vaše práce bude ukládána online, takže k ní můžete mít přístup z kterékoli zařízení s připojením k internetu. Výsledné obrázky je možné exportovat do formátů PNG, JPG nebo SVG. Program také nabízí možnost sdílení vašich děl na Facebooku a Twitteru.

vectr.com, 0.1.11

QCAD

Computer Aided Design je program pro 2D kreslení vyvíjený firmou RibbonSoft. Jeho komunitní edice je dostupná pod licencí GPL. Program umí pracovat s formáty DWG a DXF a umí exportovat výkresy do mnoha formátů jako JPG, PNG, BMP a dalších. K dispozici má i knihovnu s více než 4800 součástkami.

www.ribbonsoft.com, 3.16.2

QEMU

Otevřený a velice rychlý virtualizační nástroj, který zvládne emulovat i celý stroj včetně procesoru (x86 32-bit, s390, PowerPC, ARM, m68k, MIPS, CRIS, Microblaze, MIPSEL, or32, a SPARC) a všech periferií. Bez problémů na něm lze tedy provozovat MS Windows, FreeDOS, SunOS nebo kteroukoli linuxovou distribuci.

qemu.org, 2.8.0

Guix System Distribution

Linuxová distribuce vytvořená kolem balíčkovacího systému Guix, který umožňuje uživateli jednoduchou instalaci, aktualizaci a odstranění softwarových balíčků. Systém obsahuje pouze svobodné balíčky, je k dispozici i686 a x86_64 a jako výchozí grafické rozhraní používá XFCE.

CS24_early

www.gnu.org/software/guix, 0.12.0

Blbinka

Nanotechnologie už pokročily natolik, že zasáhly i do nečekaných disciplin. V Kanadě se podařilo postavit nanosněhuláka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.