Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 4. 2021)

28. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si prohlédneme záznamy z navigací, obejdeme internetovou cenzuru v Íránu, očistíme signál od šumu a vytvoříme si scény pro virtuální realitu.

GPXSee

Prohlížeč záznamů a map z GPS navigací. Umí otevřít a zpracovat data z navigačních přístrojů, z online map definovaných uživateli a stejně tak i z offline map. Ze záznamu trasy dokáže extrahovat převýšení, rychlost, teplotu nebo srdeční tep. Zvládá i více tras v jednom zobrazení, které pak umí exportovat do formátů PNG a PDF. 

www.gpxsee.org, 9.0

Toosheh for Linux

Neoficiální toosheh klient pro Linux. Toosheh (perský výraz pro batoh) je satelitní technologie pro přenos dat používaná v Íránu a na Středním východě, která zajišťuje internet přes satelitní připojení. Tento sytém byl vyvinut proto, aby obešel internetovou cenzuru v Íránu. Pro přenos používá satelit Spojených arabských emirátů, který pokrývá tento region a je těžké jej blokovat. Pokud tedy hodláte navštívit Írán, tak díky tomuto nástroji třeba budete moct sdílet fotky z věže Milad na Facebook.

gitlab.com/toosheh/toosheh-for-linux, 1.1.3

pktvisor

Nástroj pozorovatelnosti, který umí vyhodnotit silný a hustý datový tok a oddělit ho od toho slabého. Jeho hlavním cílem je očistit signál od šumu a dostat se ke zdroji tak blízko, jak to jenom jde. pktvisor (vyslovuje se jako „packet visor“) byl primárně navržen pro pozorování kritické internetové infrastruktury kvůli ochraně před DDoS útoky.  

github.com/ns1labs/pktvisor, 3.2.0

LÖVR

Framework, který umožňuje tvorbu virtuálních světů bez nutnosti mít bohaté programátorské zkušenosti. Je otevřený, rychlý a multiplatformní, takže podporuje jak několik operačních systémů, tak i několik zařízení pro virtuální realitu. Umí importovat modely i zvukové soubory v řadě formátů a má i vlastní VR simulátor. Je přátelský k začátečníkům, na vytvoření jednoduché scény stačí pár řádků kódu v jazyce Lua.

CS24_early

github.com/bjornbytes/lovr, 0.15.0

Blbinka

Jak nejlépe oslavit Den Země. Když už vás nic lepšího nenapadne, tak aspoň vhodným sloganem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.