Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 3. 2011)

30. 3. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si společně ukážeme pár vylepšených nástrojů potřebných pro vývoj, zabrousíme do oblasti distribuovaných souborových systémů a na závěr nové vývojové prostředí pro Python. Pochopitelně nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Remake

Možná si ještě vzpomenete na začátky s GNU make. Pokud vám všechno hned fungovalo, gratuluji. U mě to byly hodiny plné frustrace a zoufalství – připomíná to shell, ale není to shell. Expanze, escapování, tabulátory – jedna chyba za druhou a žádná pořádná rada nebo debugovací mód.

Řekl bych, že podobná situace nastala u autorů remake. Netrvalo dlouho a praještěr make byl opatchován evolucí, aby nabízel lepší chybové hlášky. A to není vše. S remake lze sledovat vykonávání kódu či rovnou debugovat se vším všudy. Tedy breakpointy, výpis lokálních proměnných, podívat se na volání na zásobníku či spouštět samostatně malé části kódu. Není to nic složitého, na domovském webu projektu je k dispozici i relativně rozsáhlý manuál. Vývoj projektu je poklidný (5 vydání za poslední 4 roky), na druhou stranu asi každý někdy slyšel „if it works, don't break it“ …

bashdb.source­forge.net/rema­ke/, 3.82+dbg-0.4

DCache

DCache je distribuovaný souborový systém. Nabízí uživateli jednotný přístup k celému souborovému systému jako celku bez potřeby znalostí fyzického umístění souborů či jaký je zrovna systém, který data uchovává. DCache podporuje replikaci, transparentní správu uzlů (úložišť), správu volného místa, schopnost obnovení po výpadku uzlu či jediného disku a mnohem více. K datům lze přistupovat pomocí protokolu NFS 4.1 (pNFS) nebo WebDAV.

Jelikož nejsem v oblasti distribuovaných souborových systémů žádný expert, snažil jsem se najít v čem se dCache liší od ostatních (AFS, Coda, Ceph, OCFS, …). Nicméně nepovedlo se mi položit dostatečně dobrý dotaz Googlu, aby mi vrátil nějakou přehlednou tabulku mladší 5 let. Pokud se v dané oblasti pohybujete, případně narazíte na zajímavou studii, ocením odkaz v diskusi pod článkem.


www.dcache.org, 1.9.11, zdarma pro nekomerční využití ( celá licence)

Svni

Svni je interaktivní nástroj pro commit ( svn ci) do SVN repozitáře. Výhodou je schopnost přidávat / odebírat soubory na poslední chvíli, prohlédnout si změny (diff), kontrola syntaxe a možnost dopsat popis commitu. Připomíná mi to způsob commitování v GITu slepený s háčky (hooks) k dispozici asi v každém verzovacím systému. Závěrem jen dodám, že implementační jazyk je zde Perl.

sourceforge.net/pro­jects/svni/, 0.29, GPLv3

GEcrit

GEcrit je grafické vývojové prostředí pro Python. Celkově je relativně jednoduché a přehledné. Editor sice nezklame, ale taky ničím nepřekvapí. Umí zvýrazňování syntaxe, zalamování řádku, taby, autosave, kontrola syntaxe a automatické doplňování. Potěší integrace s Pastebinem a možnost mít otevřený terminál / Python shell. GEcrit je někde mezi GVimem a Eric4 s poznámkou pod čarou. Pokud jste pokročilý uživatel Vimu a máte jej nastavený dle svého, pak GEcrit pravděpodobně nebude konkurencí. Na druhou stranu je projekt hodně mladý a je dost možné, že pokročilé vlastnosti uvidíme již za pár týdnů.

UX DAy - tip 2

sourceforge.net/pro­jects/gecrit/, 1.8.7, GPLv3

Blbinka

Klíč k úspěchu je mít vyladěný Time Management

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.