Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 10. 2018)

31. 10. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na program na tvorbu modelů pro Minecraft, vyzkoušíme aplikaci pro sdílení informací mezi výzkumníky, řekneme si o projektu pro přenos 8K videa a koukneme na jeden zajímavý vyhledávací nástroj.

Blockbench

Otevřený modelovací program. Primárně je určen k tvorbě modelů pro hru Minecraft, ale je samozřejmě použitelný i k vytvoření modelů pro jakýkoliv účel. Modely je pak možné exportovat do formátů Bedrock, Optifine nebo .obj. Program je k dispozici jak pro instalaci na desktop, tak jako webová aplikace.

blockbench.net. 2.0.2

Brainverse

Aplikace, která se snaží výzkumným pracovníkům ulehčit správu, sledování a sdílení informací za použití jednotného formátu. Tento elektronický poznámkový blok vyvíjený pod Apache licencí funguje jak ve formě programu na desktopu, tak jako webová aplikace.

github.com/ReproNim/brainverse, 0.0.8

UltraGrid

Společný projekt několika institucí včetně Masarykovy univerzity a CESNETu pod BSD licencí, jehož cílem je implementace přenosu vysoce kvalitního videa i audia s rychlou odezvou. Používá nekomprimované nebo velmi málo komprimované streamy k dosažení 8K rozlišení s odezvou nižší než 100 ms.

www.ultragrid.cz, 1.5

Pext

Název softwaru znamená rozšiřitelný nástroj založený na Pythonu (Python-based extendeable tool). Jak tedy tento název napovídá, jedná o software napsaný v Python 3 a Qt5 QML s možností instalace modulů. Nabízí jednoduché okno s vyhledávacím polem, umožňující pomocí modulů definovat, které výsledky vyhledávání budou zobrazeny a jak s nimi pak bude naloženo.

root_podpora

pext.io, 0.20.4

Blbinka

Když vás platí někdo za reklamu, tak asi není dobrý nápad chodit do televize s výrobkem od konkurence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.