Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 1. 2017)

4. 1. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na paketového sniffera, budeme pracovat s balíčkovacím systémem npm, vyzkoušíme utility pro monitorování procesů a nakonec zazálohujeme data pomocí kontrolních součtů.

SMPPS

SMPPS (Simple Multi Protocol Packet Sniffer) je projekt, který funguje jako paketový sniffer a podporuje zaznamenávání či logování dat přenášených za pomoci několika protokolů – IP, TCP, UDP, ICMP nebo IGMP. Odposlech provádí uvnitř ethernetové sítě pouze za pomoci BSD Sockets a bez potřeby libpcap rozhraní určeného k odchytávání síťové komunikace.

sourceforge.net/projects/smpps/, 0.9.9

npm desktop manager

Multiplatformní aplikace pro přidávání, mazání nebo aktualizaci globálních či lokálních balíčků. Umožňuje editaci projektů, spouštění příkazů a skriptů balíčkovacího systému npm (node package manager), stejně tak slouží k vypisování základních informací o každém balíčku nebo živé sledování stavu npm registru. Kromě existujících verzí pro Linux a macOS je v přípravách také varianta pro Windows.

720kb.github.io/ndm/, 0.1.0

Glsof

Projekt, který představuje dvojici samostatných utilit Filemonitor a Queries napsaných v Javě. Zatímco prvně zmiňovaná aplikace dokáže monitorovat aktivitu souborů, procesů a síťových připojení v reálném čase a řídit vzdálený systém, utilita pod názvem Queries umožňuje spravovat dotazy pro Lsof a navracet výstup do několika tabulek. Proto je zároveň nutná předešlá instalace Lsof nástroje distribuovaného pro příkazovou řádku.

glsof.sourceforge.net/, 2.4.1

Fire Codes

Nástroj, který se snaží implementovat myšlenku pro ukládání souborů ve formě kontrolních součtů a jejich zpětnou rekonstrukci v případě potřeby. Jde však převážně o zajímavou a velmi úspornou metodu pro zálohování dat, spíše než o způsob ukládání souborů na disk.

root_podpora

sourceforge.net/projects/firecodes/, 01022017

Blbinka

Technologie pro tisk bez inkoustu není žádnou novinkou. Využitím infračervených laserových paprsků lze však použít pro tisk i klasický kopírovací papír.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku