Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 1. 2016)

6. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes využijeme služeb správce poznámek či schůzek, vyzkoušíme nástroj pro analýzu a vizualizaci sociálních sítí (sociologie), otestujeme nástroj určený pro efektivnější buildování a nakonec si vytvoříme vlastní foto a video efekty. Nebude chybět ani blbinka.

Memoranda

Pomocník pro organizaci a časové rozvržení práce na několika projektech. Umožňuje ukládat informace o projektech, editovat a procházet jimi, přidávat nové nebo mazat zastaralé. Aplikace se skládá z několika propojených součástí. Kromě samotné správy projektů nechybí možnost zaznamenávání plánovaných událostí, ukládání úkolů do ‚to-do‘ seznamu, vytváření textových poznámek, procházení kalendářem nebo zařazování důležitých dokumentů do seznamu zdrojů.

memoranda.sourceforge.net/, 1.0

Social Network Visualizer

Multiplatformní aplikace pro analýzu a vizualizaci sociálních sítí (oblast sociologie) ve formě matematických grafů. Umožňuje jednoduché konstruování sociálních sítí na virtuálním plátně, případně načtením existujících dat z různých typů souborů (např. GraphML, GraphViz, Adjacency, Pajek, UCINET). Program si poradí i s generováním náhodných sítí pomocí náhodných modelů nebo převytvořením datové sady.

socnetv.sourceforge.net/, 1.9

Buck

Software pro efektivnější buildování. Je vyvíjen a používán Facebookem, podporuje vytváření malých, znovupoužitelných modulů sestávajících z kódu a zdrojů. Nevyžaduje použití specifického jazyka, podporuje jich mnoho na různých platformách. Nabízí rychlejší buildování díky využití více jader procesoru. Zajišťuje reprodukovatelnost a získání korektních inkrementálních sestavení. S využitím příkazu ‚buck query‘ lze jednodušeji pochopit závislosti a požadavky pro buildování. Pomocí ‚buck project‘ mohou být projekty lépe chápány integrovaným vývojovým prostředím.

buckbuild.com/

ButtleOFX

Kompoziční software založený na projektu TuttleOFX, tedy na open-sourcové a modulární architektuře pro zpracování digitálního obrazu. Aplikace umožňuje vytváření speciálních efektů pro videa a fotografie. Součástí je editor grafů určený k propojení uzlů, editor parametrů pro přizpůsobení efektů, integrovaný prohlížeč pro vyhledávání a importování snímků, stejně tak nechybí rozhraní pro tvorbu efektů bez nutnosti práce s grafem.

UX DAy - tip 2

buttleofx.wordpress.com/, 2.0 Alpha

Blbinka

Přívětivý přístup k uživatelům postarších přístrojů s jablkem na zádech? Nebo snad účinná strategie Applu? Jak si jinak vysvětlit skutečnost, že Apple vydává nejnovější iOS i pro několik let staré přežitky, které ovšem viditelně svou hardwarovou výbavou nestíhají uspokojit nároky operačního systému? Vyřešit tento problém jednou provždy se rozhodl Američan Chaim Lerman, který za výrazné zpomalení a nepoužitelnost svého iPhonu 4S ve spolupráci s iOS 9 zažaloval Apple, aby se domohl finanční náhrady ve výši 5 miliónů dolarů. Uspěje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku